Σε δίνη τριπλής κρίσης η Ρουμανία

Σε δίνη τριπλής κρίσης η Ρουμανία

Πολιτική κρίση, ταυτόχρονα με την υγειονομική και την ενεργειακή, μαστίζει τη Ρουμανία, μετά την κατάρρευση της φιλελεύθερης κυβέρνησης του πρωθυπουργού Φλορίν Τσίτου την Τρίτη.

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Πολιτική κρίση, ταυτόχρονα με την υγειονομική και την ενεργειακή, μαστίζει τη Ρουμανία, μετά την κατάρρευση της φιλελεύθερης κυβέρνησης του πρωθυπουργού Φλορίν Τσίτου την Τρίτη. Οι δυνάμεις που επωφελούνται, δηλαδή το σοσιαλδημοκρατικό PSD και το ακροδεξιό AUR, τάσσονται κατά των εμβολιασμών για τον κορωνοϊό, ο οποίος καλπάζει, σκοτώνοντας 250 ανθρώπους την ημέρα σε μια χώρα 19 εκατομμυρίων.

Μόλις ένας στους τρεις κατοίκους της χώρας έχει εμβολιαστεί, ενώ οι διαθέσιμες κλίνες στις μονάδες εντατικής θεραπείας έχουν εξαντληθεί και οι Αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να ζητήσουν από γειτονικές χώρες να παραλάβουν ασθενείς. «Κάτω η κυβέρνηση» και «ελευθερία χωρίς πιστοποιητικά»ήταν τα σλόγκαν διαδήλωσης 15.000 ατόμων την Κυριακή, δύο ημέρες πριν από την ψηφοφορία που στέρησε από την κεντροδεξιά κυβέρνηση την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Η μοίρα της κυβέρνησης είχε σφραγιστεί ένα μήνα νωρίτερα, όταν το φιλελεύθερο κόμμα USR-PLUS είχε απχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό, μετά την άρνηση του πρωθυπουργού Τσίτου να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη που ζητάει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι μεταρρυθμίσεις θεωρούνται προϋπόθεση για την είσοδο της Ρουμανίας στη ζώνη Σένγκεν.

Πολιτική, από την κατάρρευση της κυβέρνησης Τσίτου, ταυτόχρονα με την υγειονομική, λόγω κορωνοϊού, και την ενεργειακή.

«Είναι θλιβερό, αλλά είναι αλήθεια, η Ρουμανία μαστίζεται από κρίση» είπε ο συντηρητικός πρόεδρος της χώρας, Κλάους Ιοάνις. «Είμαστε εν μέσω πανδημίας, το τέταρτο κύμα μάς έχει πλήξει βαριά. Εχουμε την κρίση της ανόδου των τιμών της ενέργειας. Αλλά τι σκέφτηκαν μερικοί πολιτικοί, να δημιουργήσουν μια κρίση ακόμη» προσέθεσε ο Ιοάνις κάνοντας λόγο για «δύσκολη κατάσταση που δημιουργήθηκε από κυνικούς πολιτικούς» Εντός των προσεχών ημερών, ο Ιοάνις θα ορίσει νέο πρωθυπουργό, σε συνεργασία με τα κόμματα. Αν αυτός δεν γίνει αποδεκτός από την πλειοψηφία των βουλευτών, η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές. Η προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση διεξήχθη μόλις τον Δεκέμβριο του 2020.

Υψηλά τα κρούσματα

Εν τω μεταξύ, τα κρούσματα κορωνοϊού κυμαίνονται στα υψηλότερα επίπεδα από την αρχή της πανδημίας (15.000 κρούσματα την Τρίτη), ενώ ο συνολικός αριθμός των καταγεγραμμένων θανάτων πλησιάζει τους 37.000, καθώς ένας Ρουμάνος χάνει τη ζωή του από κορωνοϊό κάθε οκτώ λεπτά. Τα προβλήματα στην εμβολιαστική εκστρατεία σε συνδυασμό με την ευρύτατη καχυποψία κατά των εμβολίων, που τροφοδοτείται από τη ρουμανική Ορθόδοξη Εκκλησία και μερίδα κομμάτων, έχουν προσγειώσει τη Ρουμανία στη δεύτερη χειρότερη θέση στην Ε.Ε. ως προς τα ποσοστά εμβολιασμού, λίγο μπροστά από τη Βουλγαρία. Το γεγονός ότι τα δύο τρίτα του πληθυσμού παραμένουν ανεμβολίαστα δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο τη λήψη μέτρων αποκλεισμού των ανεμβολίαστων από κλειστούς χώρους, όπως τα μέτρα που τίθενται σε ισχύ αυτή την εβδομάδα. Σύμφωνα με αυτά, απαγορεύεται η πρόσβαση σε εστιατόρια, θέατρα, γυμναστήρια κ.λπ χωρίς πιστοποιητικό που να αποδεικνύει είτε εμβολιασμό είτε νόσηση.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός κατηγορείται για ανικανότητα στην οργάνωση της εκστρατείας εμβολιασμού αλλά και για τη χρήση δημόσιων πόρων στην προσωπική του εκστρατεία για την κατάκτηση της προεδρίας του Φιλελεύθερου Εθνικού Κόμματος. Για τον 49χρονο πρώην τραπεζίτη, με σπουδές στις ΗΠΑ, η κατάκτηση της προεδρίας ήταν μια πύρρειος νίκη, αφού δεν συνοδευόταν από τον πλήρη έλεγχο του κόμματος. Τα σενάρια τώρα αναφέρουν πιθανή είσοδο των Σοσιαλδημοκρατών στην κυβερνητική πλειοψηφία, κάτι που το κόμμα διαψεύδει υποστηρίζοντας την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή