CIA: Δημιουργεί ειδικό παράρτημα αποκλειστικά για την Κίνα

CIA: Δημιουργεί ειδικό παράρτημα αποκλειστικά για την Κίνα

Πρόκειται για άλλο ένα σημάδι ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ετοιμάζονται για μια πολύπλευρη και μακροχρόνια μάχη με το Πεκίνο

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η CIA δημιουργεί ένα νέο επιχειρησιακό κέντρο που θα εστιάζει αποκλειστικά στη συγκέντρωση πληροφοριών που να αφορούν την Κίνα και την αντιμετώπιση της κατασκοπείας της ενάντια στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πρόκειται για άλλο ένα σημάδι ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ετοιμάζονται για μια πολύπλευρη και μακροχρόνια μάχη με το Πεκίνο. 

Σε δηλώσεις του προς το προσωπικό της CIA, ο επικεφαλής της υπηρεσίας Γουίλιαμ Τζ. Μπέρνας χαρακτήρισε το νέο Επιχειρησιακό Κέντρο για την Κίνα ως μια προσπάθεια για «περαιτέρω ενίσχυση της συλλογικής μας δράσης σε ό,τι αφορά την πιο σημαντική γεωπολιτική απειλή που αντιμετωπίζουμε τον 21ο αιώνα, μια όλο και πιο εχθρική κινεζική κυβέρνηση».

Κάνοντας λόγο για μια προσπάθεια η οποία θα συμπεριλαμβάνει κάθε πλευρά της υπηρεσίας κατασκοπείας, ένας ανώτατος αξιωματούχος της CIA συνέκρινε την τρέχουσα διαμάχη με την Κίνα με τον Ψυχρό Πόλεμο κατά της Σοβιετικής Ένωσης, τονίζοντας όμως ότι η Κίνα είναι ένας πιο ισχυρός και περίπλοκος αντίπαλος, δεδομένης της παγκόσμιας επιρροής της καθώς και του μεγέθους της οικονομίας της, η οποία είναι στενά συνδεδεμένη με εκείνη των ΗΠΑ.

Όπως ακριβώς έγινε με την περίπτωση των Σοβιετικών, η CIA θα επιστρατεύσει περισσότερους αξιωματούχους, γλωσσολόγους, τεχνικούς και ειδικούς σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο προκειμένου να συγκεντρώσει πληροφορίες και να σταθεί απέναντι στα συμφέροντα της Κίνας, όπως εξήγησε ο ανώτατος αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας. 

Επιπλέον, η υπηρεσία θα προσλάβει και θα εκπαιδεύσει περισσότερους που να μιλούν μανδαρινικά κινεζικά, πρόσθεσε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι ο Μπερνς θα πραγματοποιεί συναντήσεις εβδομαδιαίως με τον επικεφαλής του επιχειρησιακού κέντρου, καθώς και με άλλους ανώτατους αξιωματούχους της Υπηρεσίας, προκειμένου να διαμορφωθεί μια συντονισμένη στρατηγική. 

Ο πρώην επικεφαλής Τζον Ο, Μπρέναν, ο οποίος επέβλεψε μια σαρωτική αναδιοργάνωση της διοίκησης της CIA επί Ομπάμα, ενέκρινε τη νέα προσέγγιση του Μπερνς απέναντι στην Κίνα.  

«Αν υπάρχει κάποια χώρα που να αξίζει το δικό της επιχειρησιακό κέντρο, αυτή είναι η Κίνα, η οποία έχει παγκόσμιες φιλοδοξίες και αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για τα συμφέροντα των ΗΠΑ και για τη διεθνή σταθερότητα», είπε ο Μπρέναν. 

Πηγή: The Washington Post

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή