ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Σε επίπεδο «χαμηλού κινδύνου» το κρούσματα Covid για πρώτη φορά μετά από 15 μήνες

Πάνω από τα τρία τέταρτα του ισπανικού πληθυσμού έχουν πλέον εμβολιαστεί πλήρως κατά της Covid

Ισπανία: Σε επίπεδο «χαμηλού κινδύνου» το κρούσματα Covid για πρώτη φορά μετά από 15 μήνες

Τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού στην Ισπανία μειώθηκαν σε λιγότερα από 50 ανά 100.000 ανθρώπους σήμερα, φθάνοντας το όριο που θεωρείται «χαμηλού κινδύνου» από το υπουργείο Υγείας, για πρώτη φορά μετά από ένα χρόνο.

Πάνω από τα τρία τέταρτα του ισπανικού πληθυσμού έχουν πλέον εμβολιαστεί πλήρως κατά της Covid-19 και οι περισσότεροι περιορισμοί στις κοινωνικές δραστηριότητες ήρθησαν πρόσφατα, αν και οι μάσκες παραμένουν υποχρεωτικές σε κλειστούς χώρους.

Το υπουργείο Υγείας πρόσθεσε πως κατέγραψε τις τελευταίες 24 ώρες 1.807 κρούσματα, αριθμός που ανεβάζει το σύνολο στα 4,97 εκατομμύρια από την έναρξη της πανδημίας. Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε κατά 23, φτάνοντας τους 86.701.

Ο μέσος κυλιόμενος όρος των τελευταίων 14 ημερών έπεσε σε 49 κρούσματα ανά 100.000 άτομα, σύμφωνα με τα στοιχεία, υποχωρώντας σε κάτω από 50 για πρώτη φορά από τις 27 Ιουλίου 2020.

Τότε η Ισπανία είχε μόλις βγει από ένα από τα αυστηρότερα lockdown της Ευρώπης, που μείωσε τον αριθμό των νέων κρουσμάτων σταδιακά.

Αλλά η μετάδοση του ιού επανήλθε, μολύνοντας εκατομμύρια ανθρώπους σε τέσσερα διαδοχικά κύματα και αυξάνοντας τη συχνότητα σε ρεκόρ 900 μολύνσεων ανά 100.000 άτομα στα τέλη Ιανουαρίου, πριν ξεκινήσει η εκστρατεία εμβολιασμού.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters