Εξομαλύνεται η σχέση Γαλλίας – Αυστραλίας

Εξομαλύνεται η σχέση Γαλλίας – Αυστραλίας

Επιστρέφει στην Καμπέρα ο πρέσβης της Γαλλίας, Ζαν-Πιερ Τεμπό, περίπου ένα μήνα μετά την ανάκλησή του

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιστρέφει στην Καμπέρα ο πρέσβης της Γαλλίας, Ζαν-Πιερ Τεμπό, περίπου ένα μήνα μετά την ανάκλησή του. To Παρίσι την είχε κρίνει αναγκαία μετά την απόφαση της κυβέρνησης της Αυστραλίας να υπαναχωρήσει από τη συμφωνία αγοράς γαλλικών υποβρυχίων, ύψους 90 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Καμπέρα προχώρησε στην ακύρωση της σύμβασης μετά τη σύναψη αμυντικής συμφωνίας με τη Βρετανία και τις ΗΠΑ (AUKUS), η οποία προβλέπει την αγορά αμερικανικών υποβρυχίων. Η εξέλιξη εξόργισε τους Γάλλους, με τον υπουργό Εξωτερικών, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, να τη χαρακτηρίζει «πισώπλατη μαχαιριά» Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, επίσης, αρνήθηκε να απαντήσει στις επανειλημμένες τηλεφωνικές κλήσεις του Αυστραλού πρωθυπουργού Σκοτ Μόρισον.

Εκτόνωση της έντασης με επιστροφή του πρέσβη του Παρισιού στην Καμπέρα.

Η ένταση, ωστόσο, μεταξύ των δύο κρατών εκτονώνεται και ο Γάλλος πρέσβης ετοιμάζει τις αποσκευές του για την Καμπέρα. Την Τετάρτη ο Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν δήλωσε απευθυνόμενος στο γαλλικό κοινοβούλιο: «Ζήτησα από τον πρεσβευτή μας να επιστρέψει στην Καμπέρα προκειμένου να φέρει εις πέρας δύο αποστολές: να συμβάλει στον επαναπροσδιορισμό των μελλοντικών μας σχέσεων με την Αυστραλία και να προασπίσει τα εθνικά μας συμφέροντα κατά την εφαρμογή της αυστραλιανής απόφασης για τερματισμό του προγράμματος για τα μελλοντικά υποβρύχια»

«Καλή εξέλιξη»

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός σχολίασε την επιστροφή του Γάλλου πρέσβη στη χώρα ως «καλή εξέλιξη» προσθέτοντας ότι «αυτό επρόκειτο να συμβεί εξαρχής»και υπογράμμισε ότι η σχέση που συνδέει την Αυστραλία με τη Γαλλία είναι πολύ πιο σημαντική από ένα συμβόλαιο. Η αυστραλιανή αντιπολίτευση, τέλος, χαρακτήρισε την επιστροφή του Γάλλου πρέσβη «πρώτο βήμα»για την αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή