Βρετανία: Μπλόκο στο λογισμικό Pegasus μετά την παρακολούθηση της πριγκίπισσας Χάγια

Βρετανία: Μπλόκο στο λογισμικό Pegasus μετά την παρακολούθηση της πριγκίπισσας Χάγια

Η ισραηλινή εταιρεία NSO, δημιουργός του λογισμικού Pegasus, απέκλεισε τον βρετανικό τηλεφωνικό κωδικό +44, καθώς το λογισμικό φέρεται να χρησιμοποιήθηκε για την παρακολούθηση της πριγκίπισσας Χάγια

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπλόκο στη χρήση του λογισμικού Pegasus στη Βρετανία έβαλε η ισραηλινή εταιρεία NSO, δημιουργός του λογισμικού, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η εφημερίδα The Guardian.

Κατά τη βρετανική εφημερίδα, το λογισμικό Pegasus, το οποίο φέρεται να χρησιμοποιήθηκε για την παρακολούθηση των κινητών τηλεφώνων της πριγκίπισσας Χάγια και της δικηγόρου που χειρίζεται την υπόθεση του διαζυγίου της, δεν είναι πλέον αποτελεσματικό έναντι βρετανικών αριθμών τηλεφώνου.

Η ισραηλινή εταιρεία NSO, δημιουργός του λογισμικού Pegasus, υιοθέτησε μια αλλαγή που εμποδίζει τη στόχευση των αριθμών που ξεκινούν από τον βρετανικό κωδικό +44, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Η NSO ανακάλυψε ότι το λογισμικό Pegasus χρησιμοποιήθηκε πιθανώς από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για την παρακολούθηση του τηλεφώνου της πριγκίπισσας Χάγια, η οποία ζει στο Ηνωμένο Βασίλειο, και της δικηγόρου της.

Ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ Μακτούμ, βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με την πρώην σύζυγό του, Χάγια, σε ό,τι αφορά την επιμέλεια των παιδιών τους.

Υπενθυμίζεται πως, όπως αποκάλυψε το καλοκαίρι έρευνα μέσων ενημέρωσης, δημοσιογράφοι, ακτιβιστές, πολιτικοί και δικηγόροι σε όλο τον κόσμο βρέθηκαν στο στόχαστρο αυταρχικών καθεστώτων και κυβερνήσεων, μέσω της χρήσης του λογισμικού Pegasus.

Η έρευνα -η οποία δημοσιεύθηκε σε 17 μέσα ενημέρωσης, ανάμεσά τους στις εφημερίδες Le Monde, The Guardian και The Washington Post- μιλούσε για εκτεταμένη και συνεχιζόμενη κατάχρηση του λογισμικού υποκλοπής Pegasus της ισραηλινής εταιρείας NSO Group.

Το λογισμικό Pegasus, αφού εγκατασταθεί εν αγνοία του κατόχου του σε κάποιο κινητό τηλέφωνο τύπου smartphone, επιτρέπει την υποκλοπή μηνυμάτων, φωτογραφιών, επαφών, καθώς και των κλήσεων.

Η ιδρυθείσα το 2011 στο Ισραήλ εταιρία NSO, η οποία κατηγορείται συχνά πως παίζει το παιχνίδι αυταρχικών καθεστώτων, διαβεβαίωσε το καλοκαίρι πως το λογισμικό της χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την παρακολούθηση και την εξάρθρωση κυκλωμάτων κακοποιών ή τρομοκρατών.

Μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, άλλαξε αριθμό τηλεφώνου, καθώς και συσκευή.

Με πληροφορίες από Guardian

Τελευταίες ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή