Αυστρία: Σκάνδαλο και Πράσινοι έδιωξαν τον Κουρτς

Αυστρία: Σκάνδαλο και Πράσινοι έδιωξαν τον Κουρτς

Ο έμπιστός του Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ ορκίστηκε καγκελάριος της Αυστρίας. Συνέχεια στο σύστημα βλέπει η αντιπολίτευση

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέχρι την περασμένη εβδομάδα, ο Σεμπάστιαν Κουρτς θεωρούνταν το παιδί-θαύμα της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς. Εχοντας αναρριχηθεί στην ηγεσία του Λαϊκού Κόμματος και στην καγκελαρία της Αυστρίας σε ηλικία μόλις 31 ετών, το 2017, ενσάρκωνε το πρότυπο του δυναμικού πολιτικού, που δίνει νέα πνοή στη συντηρητική παράταξη, την ώρα που ιστορικά κόμματα αυτού του χώρου, όπως η γερμανική και η ιταλική Χριστιανοδημοκρατία, η γαλλική και η ισπανική Δεξιά, χρεώνονται βαριές εκλογικές ήττες και βυθίζονται στην εσωστρέφεια.

Από το περασμένο Σάββατο, αυτή η κολακευτική εικόνα αποτελεί παρελθόν, καθώς η κρίση της παραδοσιακής Κεντροδεξιάς έφτασε και στη Βιέννη. Ο Κουρτς αναγκάστηκε να παραιτηθεί από το αξίωμα του καγκελαρίου, τρεις μέρες αφότου οι διωκτικές αρχές πραγματοποίησαν έρευνες στην καγκελαρία, στο υπουργείο Οικονομικών και στα κεντρικά γραφεία του Λαϊκού Κόμματος. Οι Αρχές υποπτεύονται τον Κουρτς και εννέα συνεργάτες του για αδικήματα δωροδοκίας, διασπάθισης δημοσίου χρήματος και κατάχρησης εξουσίας.

Η βασική κατηγορία αφορά την εσωκομματική μάχη για την ηγεσία του Λαϊκού Κόμματος, την περίοδο 2016-1017. Εκείνη την εποχή, ο έμπιστος του Κουρτς, Τόμας Σμιντ, ήταν γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών. Οπως αποκαλύφθηκε από τον σκληρό δίσκο στον υπολογιστή του Σμιντ, που κατάσχεσαν οι διωκτικές αρχές τον Νοέμβριο του 2017, το υπουργείο Οικονομικών πλήρωνε εταιρεία δημοσκοπήσεων για «στημένες»έρευνες κοινής γνώμης, οι οποίες εμφάνιζαν ως σωτήρια λύση για το Λαϊκό Κόμμα τον Κουρτς. Στη συνέχεια, δωροδοκούσε τον όμιλο μέσων ενημέρωσης Osterreich για να δημοσιεύει αυτές τις έρευνες, επηρεάζοντας καταλυτικά την εσωκομματική αναμέτρηση.

Για κάμποσες μέρες μετά την έκρηξη του σκανδάλου ο Κουρτς αρνιόταν να παραιτηθεί, επιμένοντας ότι δεν είχε καμία ανάμειξη. Η παραίτησή του έγινε μονόδρομος όταν οι Πράσινοι, κυβερνητικοί εταίροι του Λαϊκού Κόμματος, ξεκαθάρισαν ότι ήταν αποφασισμένοι να καταθέσουν στο κοινοβούλιο πρόταση μομφής, η οποία ήταν μαθηματικά βέβαιο ότι θα οδηγούσε σε πτώση της κυβέρνησης.

Μεγάλες διαδηλώσεις στην Πολωνία εναντίον της εθνικιστικής κυβέρνησης του PiS και υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε.

Ταυτόχρονα με την παραίτησή του, ο Σεμπάστιαν Κουρτς έδωσε το δαχτυλίδι της διαδοχής στον υπουργό Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, ο οποίος ορκίστηκε χθες νέος καγκελάριος ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας, Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν. Διπλωμάτης καριέρας, αριστοκρατικής καταγωγής, ο 52χρονος Σάλενμπεργκ δεν ήταν ποτέ αυτόφωτος πολιτικός αστέρας και παρείχε απόλυτη στήριξη στον αρχηγό του.

Δεν είναι λίγοι στην Αυστρία εκείνοι που θεωρούν ότι είναι πολύ νωρίς να γράψει κανείς τίτλους τέλους για την πολιτική σταδιοδρομία του Κουρτς, αρκετοί μάλιστα μιλούν ήδη για «σκιώδη καγκελάριο»ή για «καγκελάριο που θα οδηγεί από το πίσω κάθισμα» Πραγματικά, ο Κουρτς παραιτήθηκε μεν από την καγκελαρία, αλλά παραμένει αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος, μάλιστα πρόκειται να αναλάβει και καθήκοντα επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του. Επομένως, θα εξακολουθήσει να έχει στα χέρια του ισχυρούς μοχλούς άσκησης επιρροής και άφθονες δυνατότητες επικοινωνιακής προβολής, ενώ ένας έμπιστός του θα διαχειρίζεται τις τρέχουσες κυβερνητικές υποθέσεις. «Ολα τα κόμματα της αντιπολίτευσης συμφωνούν ότι δεν υπάρχει αλλαγή στο σύστημα Κουρτς. Ελέγχει όλα τα νήματα και ο διορισμένος καγκελάριος Σάλενμπεργκ είναι μέρος του συστήματος Κουρτς» δήλωσε ο βουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών Κάι Γιαν Κράινερ.

Κρίση στη Βαρσοβία

Στο μεταξύ, σε περίοδο μεγάλων αναταράξεων έχει εισέλθει και μια άλλη συντηρητική – εθνικιστική κυβέρνηση της Ευρώπης, εκείνη της Πολωνίας. Δεκάδες χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν χθες στη Βαρσοβία εναντίον της απόφασης που εξέδωσε την περασμένη Πέμπτη το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας, ύστερα από προσφυγή της κυβέρνησης, και η οποία θέτει το εθνικό δίκαιο υπεράνω του ευρωπαϊκού, προκαλώντας φόβους για το ενδεχόμενο να μπει η Πολωνία σε τροχιά εξόδου από την Ε.Ε. Οι διαδηλωτές κρατούσαν σημαίες της χώρας τους και της Ε.Ε., ενώ το κυρίαρχο σύνθημα ήταν «Μένουμε στην Ευρώπη» Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Ντόναλντ Τουσκ, πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και νυν επικεφαλής του κόμματος της αντιπολίτευσης Πλατφόρμα Πολιτών. Το εθνικιστικό, κυβερνών Κόμμα Νόμου και Τάξης (PiS) διαβεβαιώνει ότι το Polexit δεν περιλαμβάνεται στα σχέδιά του, ενώ όλες οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν σταθερά τη συντριπτική πλειονότητα των Πολωνών (της τάξεως του 85%) να υποστηρίζει τη συμμετοχή στην Ενωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή