ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Επικρίσεις κατά Ουγγαρίας αλλά και διάλογος

Ο Γάλλος υφυπουργός Εξωτερικών προετοίμασε επίσης το έδαφος για την προσεχή γαλλική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το πρώτο εξάμηνο του 2022

gallia-epikriseis-kata-oyggarias-alla-kai-dialogos-561536326

Ο Γάλλος υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Κλεμάν Μπον, που επισκέφθηκε την Τρίτη τη Βουδαπέστη, προέτρεψε την Ουγγαρία να σεβαστεί τις «κοινές αξίες» της Ευρώπης, διαφορετικά θα αντιμετωπίσει κυρώσεις.

Ο Μπον προετοίμασε επίσης το έδαφος για την προσεχή γαλλική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το πρώτο εξάμηνο του 2022, και μια πιθανή επίσκεψη μέχρι τότε του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στην ουγγρική πρωτεύουσα.

«Είναι σημαντικό να σεβόμαστε και να υπερασπιζόμαστε τις ευρωπαϊκές αξίες που κατοχυρώνονται στις συνθήκες μας», δήλωσε ο Κλεμάν Μπον κατά τη διάρκεια συνέντευξης στα γραφεία του ανεξάρτητου ραδιοφώνου Klubradio, που ασκεί κριτική στις αρχές.

«Είναι σημαντικό για μένα να είμαι εδώ για να δείξω υποστήριξη στην ελευθερία του Τύπου», πρόσθεσε.

Ο εθνικιστής πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν είναι σε ανοικτή σύγκρουση με την ΕΕ για μια σειρά μεταρρυθμίσεων που έχουν στόχο τη δικαιοσύνη, τα μέσα ενημέρωσης, τους πρόσφυγες, τις μη κυβερνητικές οργανώσεις και τις μειονότητες, οι οποίες θεωρείται ότι παραβιάζουν το κράτος δικαίου.

Ένας νόμος για την «προστασία των παιδιών» που ψηφίστηκε τον Ιούνιο, και επικρίνεται από Ευρωπαίους ηγέτες ότι περιλαμβάνει διακρίσεις κατά των ΛΟΑΤ+ ατόμων, προκάλεσε επίσης έντονες αντιδράσεις, όπως και οι ζώνες «χωρίς ιδεολογία ΛΟΑΤ» στην Πολωνία.

Ο Κλεμάν Μπον εξέφρασε τη λύπη του για τη «σύγχυση» που προκαλείται από τον νόμο σε βάρος των ΛΟΑΤ+ ατόμων, ο νόμος κάνει συσχετισμό μεταξύ πορνογραφίας και «περιεχομένου που αντιπροσωπεύει την ομοφυλοφιλία».

«Τα δημόσια μέσα ενημέρωσης μας παρουσιάζουν πλέον ως τον υπ΄αριθμόν ένα δημόσιο εχθρό», του εξήγησε ο ακτιβιστής ΛΟΑΤ+ Τάμας Ντόμπος με την ευκαιρία συνάντησης με ουγγρικές ενώσεις υπεράσπισης των δικαιωμάτων των σεξουαλικών μειονοτήτων και του φύλου.

«Έχουμε τις εθνικές μας ιδιαιτερότητες, τις περιφερειακές, πρέπει να είμαστε ανοικτοί σε αυτές. Αλλά είμαστε στο ίδιο πολιτικό σχέδιο, έχουμε τις ίδιες αξίες», επέμεινε επίσης ο Κλεμάν Μπον μιλώντας στους φοιτητές του Πανεπιστημίου Δημόσιας Υπηρεσίας.

Πέρα από τη διαμάχη για το κράτος δικαίου, το Παρίσι εκτιμά ότι μπορεί να συνεργαστεί με τον Βίκτορ Ορμπάν σε διάφορα θέματα κατά τη διάρκεια της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ.

Ο πρόεδρος Μακρόν θα μπορούσε στο πλαίσιο αυτής της προοπτικής να επισκεφθεί την Ουγγαρία, μία από τις λίγες χώρες της ΕΕ που δεν έχει επισκεφτεί ακόμη.

«Είναι μια επιλογή. Δεν αποκλείεται να μπορέσει να επισκεφθεί την Ουγγαρία», σημείωσε ο Κλεμάν Μπον ενώπιον των δημοσιογράφων.

«Μαζί, δουλεύουμε καλά πάνω σε ορισμένα θέματα, την ψηφιακή ατζέντα, την Ευρώπη της άμυνας — η ουγγρική κυβέρνηση αγοράζει ευρωπαϊκό εξοπλισμό — και πρέπει να μπορούμε να έχουμε μια προσέγγιση μεταξύ μας στο θέμα του κλίματος, των κοινωνικών κανόνων», συμπλήρωσε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP