Κορωνοϊός: Πιο ελεύθερες μετακινήσεις επιδιώκει η Ε.Ε.

Κορωνοϊός: Πιο ελεύθερες μετακινήσεις επιδιώκει η Ε.Ε.

Πρόθυμη να επαναφέρει περισσότερη ελευθερία στις μετακινήσεις εμφανίζεται η Ευρωπαϊκή Ενωση, τόσο εντός του μπλοκ όσο και προς και από χώρες εκτός της περιοχής.

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόθυμη να επαναφέρει περισσότερη ελευθερία στις μετακινήσεις εμφανίζεται η Ευρωπαϊκή Ενωση, τόσο εντός του μπλοκ όσο και προς και από χώρες εκτός της περιοχής. Σύμφωνα με προσχέδιο των συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης που θα λάβει χώρα στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα –το οποίο επικαλείται ρεπορτάζ του Bloomberg–οι ηγέτες της Ενωσης αναμένεται να ασκήσουν πίεση για την υιοθέτηση μιας συντονισμένης πολιτικής όσον αφορά τα ταξίδια εντός και εκτός της Ε.Ε. Ανάμεσα στα αιτήματά τους θα βρεθεί η αναθεώρηση των ταξιδιωτικών οδηγιών, αλλά και η αναγνώριση πιστοποιητικών από τρίτες χώρες, η οποία μέχρι στιγμής περιορίζεται σε συγκεκριμένα κράτη.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συμβουλίου της Ευρώπης, οι ηγέτες θα συζητήσουν επίσης το ζήτημα του εμβολιασμού, ανταλλάσσοντας βέλτιστες πρακτικές και στέλνοντας ένα ακόμα ηχηρό μήνυμα υπέρ της ταχύτατης ανοσοποίησης του γενικού πληθυσμού. Αντίστοιχη έκκληση απηύθυνε χθες προς τους Ευρωπαίους πολίτες η επίτροπος Υγείας της Ε.Ε. Στέλλα Κυριακίδου, προσερχόμενη στο άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Υγείας της Ευρώπης που πραγματοποιείται στο Μπρντο της Σλοβενίας.

Παρά τις αποκλίσεις ανάμεσα στα κράτη-μέλη, οι πλήρως εμβολιασμένοι ξεπερνούν το 75%.

«Δεν έχουμε βγει ακόμη από την πανδημία και οι πολίτες πρέπει να συνεχίσουν να εμβολιάζονται, ανέφερε η επίτροπος, τονίζοντας πάντως πως παρά τις αποκλίσεις ανάμεσα στα κράτη-μέλη, οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες της Ε.Ε. ξεπερνούν πλέον το 75%.

Οι τιμές ενέργειας

Μία ακόμη προτεραιότητα που θα απασχολήσει τη σύνοδο κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης, σύμφωνα με το προσχέδιο της ατζέντας, αφορά και τη ραγδαία αύξηση των τιμών της ενέργειας, καθώς οι χώρες συζητούν ήδη πιθανά μέτρα ανακούφισης για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά σε ευρωπαϊκό επίπεδο, την ώρα που ο κρύος χειμώνας πλησιάζει απειλητικά. Οι συζητήσεις αναμένεται να είναι θυελλώδεις, καθώς σε ανεπίσημες συνομιλίες για το ζήτημα που πραγματοποιήθηκαν στη Σλοβενία την περασμένη εβδομάδα, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής Ε.Ε. – Δυτικών Βαλκανίων, ήρθαν στο προσκήνιο διάφορες εντάσεις. Η Ουγγαρία επιμένει να κατηγορεί την Πράσινη Συμφωνία της Ε.Ε. για την κατάσταση στις τιμές, ενώ από την άλλη η Γαλλία φαίνεται διατεθειμένη να επαναλάβει το αίτημά της για περισσότερη πυρηνική ενέργεια –κάτι που αναμένεται να προκαλέσει τις ενστάσεις της Γερμανίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή