Κορωνοϊός: Ιστορική αποτυχία στο Ην. Βασίλειο

Κορωνοϊός: Ιστορική αποτυχία στο Ην. Βασίλειο

Εκθεση-καταπέλτης για τη διαχείριση του κορωνοϊού τον Μάρτιο του 2020

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Η άρνηση της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον να επιβάλει lockdown την ώρα που ο κορωνοϊός διαδιδόταν ανεξέλεγκτα στη Βρετανία –τον Μάρτιο του 2020–ήταν «μία από τις σημαντικότερες αποτυχίες στον τομέα της δημόσιας υγείας στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου» οι σχεδιασμοί για την πανδημία έπασχαν από το σύνδρομο της «βρετανικής ανωτερότητας» και η έλλειψη διαγνωστικών τεστ τους πρώτους μήνες της πανδημίας ήταν ένα «σχεδόν αδιανόητο εμπόδιο».

Αυτές οι διατυπώσεις περιλαμβάνονται στην κοινή έκθεση που συνέθεσαν οι διακομματικές επιτροπές υγείας και επιστημών της βρετανικής Βουλής με αντικείμενο τα διδάγματα από την πανδημία. Η έκθεση δεν αποτελεί εις βάθος διερεύνηση όπως αυτή που ζητούν οι συγγενείς των θυμάτων.

Εξεταστική επιτροπή

«Ολο αυτό δεν αρκεί» είπε βουλευτής που ενεπλάκη στη σύνταξη της έκθεσης. «Εχουμε χρέος απέναντι σε όσους πέθαναν να βρούμε ποιοι διέπραξαν σφάλματα. Και αυτό χρειάζεται εξεταστική επιτροπή».

Η Βρετανία έχασε έως τώρα 137.763 ανθρώπους από κορωνοϊό, επιχειρώντας αρχικά να αγνοήσει την πανδημία και επιδεικνύοντας ελλιπή προετοιμασία. Μόνο δύο πτυχές της αντιμετώπισης της πανδημίας γλίτωσαν από τις επικρίσεις της επιτροπής και αυτές είναι η εμβολιαστική εκστρατεία και η μεγάλη κλινική δοκιμή φαρμάκων με την ονομασία «ecovery» Σήμερα έχει εμβολιαστεί το 73,3% του πληθυσμού άνω των 12 ετών, ενώ οι ημερήσιοι θάνατοι έχουν πέσει στους 30.

«Η άρνηση της κυβέρνησης Τζόνσον να επιβάλει lockdown και η έλλειψη διαγνωστικών τεστ είχαν ολέθριο αποτέλεσμα».

Βάδιζαν στα τυφλά

Τον Μάρτιο του 2020, όμως, η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε να διακόψει τους μαζικούς διαγνωστικούς ελέγχους, με αποτέλεσμα να βαδίζει στα τυφλά. «Για μια χώρα που έχει παγκοσμίου κλάσεως εμπειρία στην ανάλυση δεδομένων, το να αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη υγειονομική κρίση των τελευταίων 100 ετών χωρίς δεδομένα προς ανάλυση ήταν ένα εμπόδιο που σχεδόν δεν μπορεί κανείς να το διανοηθεί» αναφέρει η έκθεση.

Οι συντάκτες κατηγορούν τους αρμοδίους για «ενιαία σκέψη» καθώς οι αντιρρήσεις και οι προτάσεις για μια διαφορετική πολιτική έπεφταν στο κενό. Εν τω μεταξύ, την περασμένη εβδομάδα ήρθε στη δημοσιότητα έκθεση για την άσκηση προετοιμασίας «lice» που είχαν κάνει οι βρετανικές αρχές το 2016, με αντικείμενο τη διάδοση ιού που μεταφέρεται μέσω του αέρα, όπως ο κορωνοϊός. Η άσκηση είχε καταλήξει σε συστάσεις οι οποίες δεν υιοθετήθηκαν. «Για τις δεκάδες χιλιάδες οικογένειες που έχασαν τους αγαπημένους τους ως άμεση συνέπεια της έλλειψης προστατευτικού εξοπλισμού, συστήματος ιχνηλάτησης και ελέγχων στα σύνορα, αυτή η είδηση προξενεί μεγάλο πόνο» είπε η Λόμπι Ακινόλα, εκπρόσωπος της οργάνωσης «Πενθούντες λόγω COVID-19 ζητούν δικαιοσύνη» «Οι αγαπημένοι μας μπορεί να ήταν μαζί μας σήμερα αν η κυβέρνηση είχε ακολουθήσει τις δικές της συστάσεις».

Ελλιπής προετοιμασία

Ο επικεφαλής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Εντ Ντέιβι, απέδωσε και αυτός μεγάλο μερίδιο ευθύνης στην ελλιπή προετοιμασία υπό τον προηγούμενο υπουργό Υγείας, Τζέρεμι Χαντ. «Είναι όλο και πιο σαφές ότι ο μεγάλος αριθμός νεκρών, η αποτυχία στην ιχνηλάτηση, η τραγωδία στους οίκους ευγηρίας οφείλονται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν προετοιμάστηκε επί των ημερών του Χαντ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή