Γερμανία: Η ακροδεξιά πτέρυγα κυριαρχεί στην AfD

Γερμανία: Η ακροδεξιά πτέρυγα κυριαρχεί στην AfD

Μπερντ Λούκε, Φράουκε Πέτρι και τώρα Γιεργκ Μόιτεν. Οι πιο «μετριοπαθείς»επικεφαλής της AfD παραιτούνται ο ένας μετά τον άλλον, καθώς το αντιμεταναστευτικό κόμμα φλερτάρει όλο και περισσότερο με την Ακροδεξιά.

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Μπερντ Λούκε, Φράουκε Πέτρι και τώρα Γιεργκ Μόιτεν. Οι πιο «μετριοπαθείς»επικεφαλής της AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία) παραιτούνται ο ένας μετά τον άλλον, καθώς το αντιμεταναστευτικό κόμμα φλερτάρει όλο και περισσότερο με την Ακροδεξιά. To κόμμα έχασε 2,3 μονάδες στις εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου, αποσπώντας 10,3% των ψήφων.

O 60χρονος Μόιτεν ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος στις εσωκομματικές εκλογές του Δεκεμβρίου και ευχήθηκε «συνετές επιλογές» Ο Μόιτεν είχε προσπαθήσει να απομονώσει την ακροδεξιά πτέρυγα προκειμένου να αποφύγει την παρακολούθηση σύσσωμου του κόμματος από την υπηρεσία προστασίας του συντάγματος.

Είχε κατορθώσει να εκδιώξει τον πρώην επικεφαλής του παραρτήματος του Βρανδεμβούργου, Αντρέας Κάλμπιτς, το 2020, όχι όμως και τον επικεφαλής του παραρτήματος της Θουριγγίας, Μπιερν Χέκε. Η Θουριγγία και το γειτονικό ανατολικογερμανικό κρατίδιο της Σαξονίας ήταν τα δύο κρατίδια στα οποία το κόμμα ήρθε πρώτο στις βουλευτικές εκλογές.

Οι πιο «μετριοπαθείς» επικεφαλής του κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» παραιτούνται ο ένας μετά τον άλλον.

Ο Μόιτεν είχε επιχειρήσει να αποτρέψει τη συμπερίληψη του αιτήματος για αποχώρηση της Γερμανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση στο πρόγραμμα του κόμματος και να αποτρέψει την ανάδειξη του διδύμου Αλις Βάιντελ – Τίνο Χρουπάλα στην ηγεσία. Απέτυχε και στα δύο.

Η AfD, που άρχισε αντιδρώντας στα πακέτα διάσωσης του ευρωπαϊκού Νότου και εν συνεχεία ανέπτυξε αντιμεταναστευτική ρητορική, έχει στραφεί τον τελευταίο καιρό σε εκστρατείες εναντίον των υγειονομικών μέτρων που λαμβάνει η γερμανική κυβέρνηση για τον περιορισμό του κορωνοϊού.

Η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας, Αλις Βάιντελ, καταφέρεται εναντίον των μέσων ενημέρωσης για τον «αποκλεισμό»του κόμματος, στην πραγματικότητα ωστόσο το κόμμα βρίσκεται εκτός πολιτικού παιχνιδιού με απόφαση των υπόλοιπων κομμάτων, που έχουν αντλήσει διδάγματα από την ιστορία του 20ού αιώνα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή