ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Ριζικές αλλαγές για πράσινες μεταφορές

Ο ολοκληρωτικός μετασχηματισμός των μεταφορών είναι απολύτως αναγκαίος για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ώστε ο τρόπος που κινούμαστε να γίνει φιλικότερος προς το περιβάλλον.

oie-rizikes-allages-gia-prasines-metafores-561537184

Ο ολοκληρωτικός μετασχηματισμός των μεταφορών είναι απολύτως αναγκαίος για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ώστε ο τρόπος που κινούμαστε να γίνει φιλικότερος προς το περιβάλλον. Αυτό είναι το συμπέρασμα νέας έκθεσης, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, από την υπηρεσία Οικονομικών και Κοινωνικών Θεμάτων του ΟΗΕ, με τη συνεργασία 14 ακόμη υπηρεσιών.

Κυρίαρχη θέση στις μεταφορές του μέλλοντος πρέπει να λάβουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και λεωφορεία, οι ενεργειακές πηγές μηδενικού ισοζυγίου άνθρακα, αλλά και οι καινοτομίες στη χάραξη των σχετικών πολιτικών. Προκειμένου οι μεταρρυθμίσεις να αποδώσουν, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι κάθε στρατηγική που ακολουθείται είναι επωφελής για όλους, ακόμη και τους φτωχότερους κατοίκους του πλανήτη.

Ο Λιου Ζενμίν, επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ που εκπόνησε τη μελέτη, επισήμανε ότι «οι καινοτομίες που στηρίζονται στη νέα τεχνολογία, η πορεία των καταναλωτικών προτιμήσεων, σε συνδυασμό με τις πολιτικές που χαράσσονται, μετατρέπουν σταδιακά το τοπίο των μεταφορών. Παρά τις μεγάλες υποσχέσεις της εξέλιξης προκειμένου να διαμορφώσουμε γρήγορα ένα βιώσιμο μέλλον, εξακολουθεί να υπάρχει ένας κίνδυνος: η εδραίωση των ανισοτήτων μεταξύ των κρατών»

Αναγκαίος ο ολοκληρωτικός μετασχηματισμός των μεταφορών παγκοσμίως για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Τη στιγμή που η παγκόσμια κοινότητα καταβάλλει προσπάθειες για τη χαλιναγώγηση της κλιματικής αλλαγής και τη συγκράτηση της αυξητικής πορείας της θερμοκρασίας, το 95% της ενέργειας που χρησιμοποιείται για τις μεταφορές παράγεται από την καύση ορυκτών καυσίμων, που ευθύνονται για την κλιματική κρίση. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει.

Δίχως πρόσβαση στα ΜΜΜ

Επίσης, τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν έχουν πρόσβαση σε δρόμους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανεξαρτήτως των καιρικών συνθηκών, ενώ μόλις το 50% των κατοίκων αστικών κέντρων έχει πρόσβαση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Προκειμένου όλα αυτά να μείνουν στο παρελθόν και να γίνει πραγματικότητα ο ολοκληρωτικός μετασχηματισμός των παγκόσμιων μεταφορών, είναι αναγκαίο να εφαρμοστούν ταχύτερα καινοτόμοι τεχνολογίες, όπως τα οχήματα που δεν παράγουν αέριους ρύπους και τα έξυπνα συστήματα μεταφορών.