Μεξικό: Η δικαιοσύνη απαίτησε εμβολιασμό όλων των εφήβων κατά του κορωνοϊού

Μεξικό: Η δικαιοσύνη απαίτησε εμβολιασμό όλων των εφήβων κατά του κορωνοϊού

Ο πρόεδρος της χώρας δεσμεύθηκε να εξετάσει την απόφαση του δικαστηρίου

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μεξικανική δικαιοσύνη απαίτησε οι ομοσπονδιακές αρχές να εμβολιάσουν κατά της COVID-19 τα παιδιά ηλικίας 12 ως 17 ετών, απόφαση που η κυβέρνηση του προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ δεσμεύθηκε πως θα εξετάσει με προσοχή.

Δικαστήριο της πολιτείας του Μεξικού –μιας από τις 32 της χώρας– επικαλέστηκε «το ανθρώπινο δικαίωμα στην υγεία για την πληθυσμιακή ομάδα, στην προκειμένη υπόθεση, όλων των ανηλίκων ηλικίας μεταξύ 12 και 17 ετών», σύμφωνα με απόσπασμα της απόφασης που δημοσίευσε η μεξικανική έκδοση της εφημερίδας El País.

To δικαστήριο της Ναουκάλπαν, κοντά στην πρωτεύουσα, έλαβε την απόφαση εξετάζοντας προσφυγή για τον εμβολιασμό ανηλίκου.

«Θα αναλύσουμε τον φάκελο με μεγάλη προσοχή», ήταν η αντίδραση του υπουργού Υγείας Ούγο Λόπες Γκατέλ. Η κυβέρνηση δεν είναι κατ’ ανάγκη υποχρεωμένη να συμμορφωθεί προς την απόφαση αυτή της δικαιοσύνης.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε στα τέλη Σεπτεμβρίου ότι θα χορηγηθεί το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech σε ανηλίκους που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, δηλαδή όσους έχουν συννοσηρότητες που μπορεί να οδηγήσουν στο να παρουσιάσουν βαριές μορφές της νόσου που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

Μέχρι σήμερα, έχουν υποβληθεί 23.000 αιτήσεις για τον εμβολιασμό ανηλίκων στις υγειονομικές αρχές.

Αρκετοί ανήλικοι εμβολιάστηκαν σε όλη τη χώρα κατόπιν προσφυγών των γονέων τους σε δικαστήρια.

Το Μεξικό των 126 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφει τον τέταρτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στον κόσμο σε απόλυτα μεγέθη (282.773 νεκροί, εκ των οποίων 546 τις προηγούμενες 24 ώρες, επί συνόλου 3,7 εκατομμυρίων κρουσμάτων).

Ως αυτό το στάδιο, 48,8 εκατ. άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί πλήρως, ενώ 66,9 εκατ. έχουν λάβει τουλάχιστον μια δόση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT