Λίβανος: Εκρήξεις και πυροβολισμοί στη Βηρυτό με νεκρούς και τραυματίες

Λίβανος: Εκρήξεις και πυροβολισμοί στη Βηρυτό με νεκρούς και τραυματίες

Τα περιστατικά βίας εκδηλώθηκαν κατά τη διάρκεια διαδήλωσης σχετικής με την φονική έκρηξη πέρσι

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουλάχιστον δύο μεγάλες εκρήξεις ακούστηκαν το πρωί της Πέμπτης στην πρωτεύουσα του Λιβάνου Βηρυτό, ενώ νωρίτερα τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 20 τραυματίστηκαν σοβαρά από τα πυρά αυτομάτων όπλων στην περιοχή κοντά στο Δικαστικό Μέγαρο της πόλης.

Εκεί είχαν συγκεντρωθεί υποστηρικτές της Χεζμπολάχ και του κινήματος Αμάλ για να διαδηλώσουν κατά του δικαστή Τάρεκ Μπιτάρ, επικεφαλής της έρευνας για την έκρηξη στο λιμάνι της λιβανικής πρωτεύουσας.

Λίβανος: Εκρήξεις και πυροβολισμοί στη Βηρυτό με νεκρούς και τραυματίες-1

Τους πυροβολισμούς έχουν ήδη ακολουθήσει δύο εκρήξεις, που έλαβαν χώρα την ώρα που το πλήθος διαλυόταν.

Ο Λίβανος συγκλονίζεται τους τελευταίους μήνες από ταραχές αλλά και έλλειψη ενέργειας, με εκτεταμένες διακοπές ρεύματος τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Νατζίμπ Μικάτι έκανε δημόσια έκκληση για ηρεμία μετά τους πυροβολισμούς.

Οι δύο από τους επτά τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με την γιατρό Μαριάμ Χασάν, του νοσοκομείου Sahel.

Ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν βρίσκεται σε επαφή με τον κ. Μικάτι και τους υπουργούς Εσωτερικών και Άμυνας για τον έλεγχο της κατάστασης.

Λίβανος: Εκρήξεις και πυροβολισμοί στη Βηρυτό με νεκρούς και τραυματίες-2

Νωρίτερα, δικαστήριο είχε απορρίψει ένσταση κατά του δικαστή Μπιτάρ, επιτρέποντάς του να παραμείνει επικεφαλής της δικαστικής έρευνας.

Ο Τάρεκ Μπιτάρ δέχεται τεράστιες πιέσεις από πολιτικές οργανώσεις, με επικεφαλής την Χεζμπολάχ, που τον κατηγορούν για «μεροληπτική» στάση, για να παραιτηθεί.

Η περιοχή Ταγιουνέχ βρίσκεται στο σύνορο ανάμεσα στην χριστιανική και σιιτική γειτονιά της Βηρυτού και ήταν η γραμμή του μετώπου στον εμφύλιο του Λιβάνου (1975-1990). Βρίσκεται στον δρόμο που οδηγεί από τις νότιες συνοικίες της Βηρυτού, προπύργιο της Χεζμπολάχ, προς το Δικαστικό Μέγαρο.

Όσοι αντιτίθενται στον Τάρεκ Μπιτάρ αντιτάχθηκαν στις προσπάθειές του να λάβει καταθέσεις από πολιτικούς και αξιωματούχους ασφαλείας που θεωρούνται ύποπτοι για αμέλεια, η οποία οδήγησε στην ανάφλεξη της νιτρικής αμμωνίας που ήταν εγκαταλελειμένη στο λιμάνι της Βηρυτού και την πρόκληση της τεράστιας έκρηξης που σκότωσε πέρυσι 200 ανθρώπους και κατέστρεψε μεγάλο μέρος της λιβανικής πρωτεύουσας.

Λίβανος: Εκρήξεις και πυροβολισμοί στη Βηρυτό με νεκρούς και τραυματίες-3

Εκατοντάδες άνδρες, υποστηρικτές της Χεζμπολάχ και του κινήματος Αμάλ συγκεντρώθηκαν σήμερα κοντά στο Δικαστικό Μέγαρο για να λάβουν μέρος στην διαδήλωση κατά του Τάρεκ Μπιτάρ. Ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή.

Αν και κανένα μέλος της δεν έχει θιγεί από την έρευνα, η ένοπλη και υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ κατηγορεί τον δικαστή Μπιτάρ για «πολιτικοποίηση» της έρευνας που κατευθύνεται «μόνο ορισμένων προσώπων».

Στα πρόσωπα αυτά περιλαμβάνονται ορισμένοι από τους στενούς της συμμάχους, ανάμεσά τους στελέχη του σιιτικού κινήματος Αμάλ, που κατείχαν κυβερνητικές θέσεις κατά την κρίσιμη περίοδο πριν από την έκρηξη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή