Νορβηγία: Ακραίος ισλαμιστής ο δράστης με το τόξο

Νορβηγία: Ακραίος ισλαμιστής ο δράστης με το τόξο

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παλιός γνώριμος των νορβηγικών αρχών φαίνεται ότι είναι ο 37χρονος Δανός, που το βράδυ της Τετάρτης εξαπέλυσε επίθεση στην πόλη Κόνγκσμπεργκ στον νότο της χώρας, σκοτώνοντας, με τόξο και βέλη, πέντε ανθρώπους. Δύο τραυματίες δίνουν τη μάχη τους στη ΜΕΘ, χωρίς να έχει γίνει γνωστή η κατάστασή τους.

Η νορβηγική αστυνομία, που δίνει στη δημοσιότητα πληροφορίες με το σταγονόμετρο σχετικά με τον δράστη της πολύνεκρης επίθεσης, ανέφερε ότι άνδρας που συνελήφθη και κρατείται, έχει ομολογήσει την πράξη του, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να εξηγήσει τα κίνητρά του. Σύμφωνα με τη νορβηγική υπηρεσία πληροφοριών, άλλωστε, ο δράστης είχε ασπασθεί το Ισλάμ και πρόσφατα έδειχνε ακραίες τάσεις. Μάλιστα, η νορβηγική υπηρεσία πληροφοριών δεν αποκλείει το αιματηρό επεισόδιο να ήταν πράξη ισλαμικής τρομοκρατίας, αλλά έρευνες γίνονται και προς άλλες κατευθύνσεις. Οι Αρχές, μάλιστα, θεωρούσαν ότι ο 37χρονος θα μπορούσε να διαπράξει τρομοκρατικές ενέργειες στο όνομα του Ισλάμ. Το ποινικό μητρώο του, επίσης, είναι αρκετά βαρύ, με προηγούμενες καταδίκες για ληστείες και ναρκωτικά. Πέρυσι, μάλιστα, είχαν εκδοθεί εναντίον του ασφαλιστικά μέτρα, με τα οποία του απαγορευόταν να προσεγγίσει δύο μέλη της οικογένειάς του, τα οποία είχε απειλήσει ότι θα σκότωνε.

Γνωστός στις νορβηγικές αρχές, από παλαιότερες καταδίκες για ληστείες και ναρκωτικά, ο 37χρονος Δανός που σκότωσε πέντε άτομα με βέλη στο Κόνγκσμπεργκ.

Λεπτομερείς καταθέσεις

Ο Φρέντρικ Νιούμαν, ο δικηγόρος που ανέλαβε να τον εκπροσωπήσει, δήλωσε χθες ότι ο 37χρονος συνεργάζεται πλήρως με τις Αρχές και δίνει λεπτομερείς καταθέσεις σχετικά με τα όσα συνέβησαν, ενώ τόνισε ότι ο πελάτης του έχει «επηρεαστεί βαθιά από τις εξελίξεις»

Η επίθεση ξύπνησε στους κατοίκους της Νορβηγίας φρικτές μνήμες από τη δολοφονική επίθεση του ακροδεξιού Μπρέιβικ, που το 2011 σκότωσε 77 ανθρώπους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή