Γερμανία: Γρίφος το μοίρασμα υπουργικών θέσεων

Γερμανία: Γρίφος το μοίρασμα υπουργικών θέσεων

Στην Ουάσιγκτον ο Ολαφ Σολτς ασχολήθηκε με παγκόσμια προβλήματα, όπως η καθιέρωση ενιαίου φορολογικού συντελεστή για τις πολυεθνικές επιχειρήσεις, αλλά κανένα από τα προβλήματα αυτά δεν τον δυσκόλεψε τόσο όσο ο γρίφος που αντιμετωπίζει σήμερα κατά την επιστροφή του στο Βερολίνο

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Στην Ουάσιγκτον ο Ολαφ Σολτς ασχολήθηκε με παγκόσμια προβλήματα, όπως η καθιέρωση ενιαίου φορολογικού συντελεστή για τις πολυεθνικές επιχειρήσεις, αλλά κανένα από τα προβλήματα αυτά δεν τον δυσκόλεψε τόσο όσο ο γρίφος που αντιμετωπίζει σήμερα κατά την επιστροφή του στο Βερολίνο. Ο πιθανότερος επόμενος καγκελάριος πρέπει να μοιράσει τα πόστα στον επόμενο κυβερνητικό συνασπισμό, σε μια διαπραγμάτευση που αφήνει πλέον τη διερευνητική φάση και περνάει στο «κυρίως πιάτο».

Τα βασικά πόστα στο απερχόμενο κυβερνητικό σχήμα είναι 16 και οι παρατηρητές θεωρούν ότι θα μείνουν αμετάβλητα σε αριθμό, γιατί τα «ξεχειλωμένα» σχήματα δεν αρέσουν στους Γερμανούς ψηφοφόρους. Στον αριθμό αυτό περιλαμβάνεται και το αξίωμα του καγκελαρίου και του υπουργού Επικρατείας.

Σπαζοκεφαλιά για τον Σολτς το πόσα πόστα δικαιούται το καθένα από τα τρία κόμματα που συναπαρτίζουν τον μελλοντικό συνασπισμό.

Τα προβλήματα αρχίζουν από το πόσα πόστα δικαιούται το καθένα από τα τρία κόμματα που συναπαρτίζουν τον μελλοντικό συνασπισμό. Οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι συγκέντρωσαν αθροιστικά τόσες ψήφους όσες και οι Σοσιαλδημοκράτες, αλλά ένα σχήμα στο οποίο οι θώκοι θα μοιράζονταν 8+4+4 δεν θεωρείται δίκαιο από τους Πράσινους, που απέσπασαν 14,7%, αντί του 11,5% των Φιλελευθέρων. Από την άλλη, οι Φιλελεύθεροι είναι αυτοί που ζητούν περισσότερα ανταλλάγματα, καθώς δεν είναι φυσικοί εταίροι των Σοσιαλδημοκρατών – Πρασίνων και θα μπορούσαν, θεωρητικά, να τορπιλίσουν το όλο εγχείρημα στρεφόμενοι στους Χριστιανοδημοκράτες. Σε κάθε περίπτωση, η μάχη ανάμεσα στον Φιλελεύθερο Κρίστιαν Λίντνερ και τον Πράσινο Ρόμπερτ Χάμπεκ για το υπουργείο Οικονομικών είναι η πιο σημαντική για το νέο κυβερνητικό σχήμα.

Μια Ελληνίδα φίλη

Σε περίπτωση που ο Χάμπεκ χάσει αυτό το αξίωμα, θεωρείται πιθανό να αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ η συμπρόεδρος του κόμματος, Αναλένα Μπέρμποκ είναι ένα από τα ονόματα που ακούγονται για το υπουργείο Εξωτερικών. Για το υπουργείο Αμυνας βάζει υποψηφιότητα η εκπρόσωπος Αμυνας των Φιλελευθέρων και πρώην αντιδήμαρχος του Ντίσελντορφ, Μαρί-Αγκνες Στρακ-Τσίμερμαν. Η Στρακ-Τσίμερμαν θεωρείται φίλη της Ελλάδας, τουλάχιστον ως προορισμού διακοπών, καθώς ταξιδεύει συχνά με τη μηχανή της στα ελληνικά νησιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή