Περίοδο βαθιάς κρίσης διανύει το ΕΛΚ

Περίοδο βαθιάς κρίσης διανύει το ΕΛΚ

Χάνει έδαφος η έως σήμερα κυρίαρχη πολιτική οικογένεια της Ευρώπης

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε διάστημα δύο εβδομάδων το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα –η κυρίαρχη πολιτική οικογένεια της Ευρώπης–είδε ταυτόχρονα το τέλος της θητείας της πιο έμπειρης ηγέτιδός του, της Αγκελα Μέρκελ, και την παραίτηση του –μέχρι πρότινος–λαμπρότερου άστρου της, του Αυστριακού καγκελαρίου Σεμπάστιαν Κουρτς. Καθώς το σενάριο που επικρατεί για τον κυβερνητικό συνασπισμό που θα σχηματιστεί στη Γερμανία αφήνει έξω την ένωση των Χριστιανοδημοκρατών, η ευρωπαϊκή συμμαχία κεντροδεξιών κομμάτων θα χάσει και την πολυπόθητη εκπροσώπηση στη γερμανική κυβέρνηση. Το κόμμα των ιδρυτών πατέρων της Ε.Ε. εισέρχεται, πλέον, σε μια περίοδο πρωτοφανούς κρίσης.

Μετά την απόσυρση της Μέρκελ και τη δυσμένεια του Κουρτς έρχεται η ήττα στο Βερολίνο, ενώ η παράταξη διεκδικεί μονάχα εννέα από τις 27 έδρες των αρχηγών κρατών.

Παρότι το ΕΛΚ παραμένει η μεγαλύτερη παράταξη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σήμερα διεκδικεί μονάχα εννέα από τις 27 έδρες των αρχηγών κρατών που κάθονται στο τραπέζι του Συμβουλίου της Ευρώπης. Με τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης υπό την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών στο Βερολίνο, η δυτικότερη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα με κεντροδεξιό ηγέτη θα είναι η Λιουμπλιάνα. Πρόκειται για μια δραματική αλλαγή για το κόμμα που κάποτε έλεγχε τις πέντε μεγαλύτερες κυβερνήσεις της Ευρώπης και πλέον δεν εκπροσωπείται σε καμία. Η ευρωπαϊκή κεντροδεξιά οικογένεια πιέζεται τόσο από τα δεξιά, από πιο ακραίους λαϊκιστές και εθνικιστές, όσο και από τα αριστερά, από φιλελεύθερες παρατάξεις και τα κόμματα των Πρασίνων.

Το όνομα του Μητσοτάκη

Παρά τη συντριπτική επανεκλογή του Μάνφρεντ Βέμπερ στο τιμόνι της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ, αρκετά μέλη του κόμματος εξακολουθούν να τον θεωρούν σύμβολο των προβλημάτων της παράταξης και όχι «κλειδί»για την αναβίωσή της, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Politico. Η εφημερίδα αναφέρει πως στην αναζήτηση του κόμματος για μελλοντικό ηγέτη περιλαμβάνεται και το όνομα του Κυριάκου Μητσοτάκη λόγω της σχετικής πολιτικής ασφάλειας που απολαμβάνει, του καλού βιογραφικού του που περιλαμβάνει σπουδές στο Χάρβαρντ και της στενής σχέσης του με τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά, μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες. Ο Κροάτης πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς και ο πρώην διαπραγματευτής της Ε.Ε. για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ περιλαμβάνονται στα ονόματα άλλων συντηρητικών ηγετών με ευρωπαϊκές φιλοδοξίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή