Μπίρα με μεζέ μπλε τυρί 2.700 ετών

Μπίρα με μεζέ μπλε τυρί 2.700 ετών

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βαθιές ρίζες έχει η λατρεία μας για το τυρί και την μπίρα, μια σχέση που διαρκεί περίπου τρεις χιλιετίες.

Ανθρωποι που δούλευαν σε ορυχείο αλατιού στην Αυστρία, πριν από 2.700 χρόνια, παρασκεύαζαν και έτρωγαν μπλε τυρί και μπίρα. Αυτό διαπιστώνει έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Cell Biology και βασίζεται στην ανάλυση ανθρωπίνων περιττωμάτων από την καρδιά του ορυχείου Χάλστατ των αυστριακών Αλπεων.

Ο Φρανκ Μέιχνερ, μικροβιολόγος στο ερευνητικό εργαστήριο EuRac στο Μπολτσάνο της Ιταλίας, εξηγεί ότι οι άνθρωποι που δούλευαν στο ορυχείο πριν από 2.700 χρόνια ήταν εξαιρετικά εξελιγμένοι και «είχαν τη γνώση και την ικανότητα να εφαρμόζουν τις διαδικασίες ζύμωσης κατά βούληση»

Τα ίχνη μπλε τυριού που βρέθηκαν στο ορυχείο αποτελούν την αρχαιότερη απόδειξη ωρίμανσης τυριού στην Ευρώπη.

Ερευνα με ανάλυση περιττωμάτων εργαζομένων στο ορυχείο Χάλστατ των αυστριακών Αλπεων.

Παρότι η παρασκευή και κατανάλωση αλκοόλ είναι γνωστή από άλλα αρχαιολογικά ευρήματα, αυτή τη φορά οι ερευνητές έχουν στα χέρια τους την πρώτη μοριακή απόδειξη για την κατανάλωση μπίρας ήδη από εκείνη την εποχή.

Η Κέρστιν Κόβαρικ, έφορος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Βιέννης, που συνυπογράφει τη μελέτη, επισημαίνει ότι «αυξάνονται οι αποδείξεις ότι περίπλοκες επεξεργασίες και η ζύμωση διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην αρχή της γαστριμαργικής μας κληρονομιάς»

Το ορυχείο του Χάλστατ, το οποίο έχει αναγνωριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την Unesco, είναι ένα ιδιαίτερο μέρος που βρίσκεται στο μέσο του πουθενά και χρησιμοποιείτο επί τρεις χιλιάδες χρόνια για την παραγωγή αλατιού. Ολοι οι κάτοικοι εργάζονταν στο ορυχείο και ζούσαν από αυτό. Για να μη βγαίνουν διαρκώς, φαίνεται ότι εκεί μέσα έτρωγαν και έκαναν τις φυσικές τους ανάγκες.

Αλάτι και 8°Κελσίου

Τα περιττώματα που αποκάλυψαν τα μυστικά τους είχαν διατηρηθεί σε άριστη κατάσταση λόγω της υψηλής συγκέντρωσης αλατιού στο περιβάλλον αλλά και της σταθερής θερμοκρασίας που δεν ξεπερνάει τους 8 βαθμούς Κελσίου.

Για να εξάγουν τα συμπεράσματά τους, οι επιστήμονες ανέλυσαν τέσσερα δείγματα περιττωμάτων: ένα από την Εποχή του Χαλκού, δύο από την Εποχή του Σιδήρου και ένα του 18ου αιώνα. Σε ένα από αυτά, ηλικίας 2.700 ετών, εντοπίστηκαν δύο μύκητες (Penicillium roqueforti και Saccharomyces cerevisiae) που χρησιμοποιούνται για την κατεργασία των τροφίμων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή