Από το Τέξας στο Λος Αντζελες: Η απόδραση των γυναικών από τον μεσαιωνικό νόμο για τις αμβλώσεις

Από το Τέξας στο Λος Αντζελες: Η απόδραση των γυναικών από τον μεσαιωνικό νόμο για τις αμβλώσεις

Εκατοντάδες γυναίκες που σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε άμβλωση αναγκάζονται να ταξιδεύουν εκτός Τέξας προκειμένου να αποφύγουν τον αναχρονιστικό νόμο της Πολιτείας.

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκατοντάδες γυναίκες που σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε άμβλωση αναγκάζονται να ταξιδεύουν εκτός Τέξας προκειμένου να αποφύγουν τον αναχρονιστικό νόμο της Πολιτείας.

Οι νέοι κανόνες στο Τέξας απαγορεύουν κάθε διακοπή κύησης μετά τον εντοπισμό καρδιακού παλμού στο έμβρυο, κάτι που συμβαίνει γύρω στην έκτη εβδομάδα, όταν πολλές γυναίκες δεν έχουν καν συνειδητοποιήσει ότι εγκυμονούν. Το νομοθέτημα δεν προβλέπει εξαιρέσεις, ακόμη και για περιπτώσεις βιασμού ή αιμομειξίας. 

Ο νόμος υπακούει στις απαιτήσεις υπερσυντηρητικών κύκλων των ΗΠΑ, οι οποίοι θεωρούν ότι η άμβλωση εμβρύων που έχουν σφυγμό αποτελεί πράξη ανθρωποκτονίας, κάτι το οποίο αμφισβητεί η ιατρική κοινότητα, επιτρέποντας την άμβλωση μέχρι και τον έκτο μήνα της εγκυμοσύνης.

Χθες, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ να μπλοκάρει τον εν λόγω νόμο που περιλαμβάνει μια μάλλον άνευ προηγουμένου διάταξη: αναθέτει «αποκλειστικά» στους πολίτες τη μέριμνα να εφαρμόζεται το μέτρο, προτρέποντάς τους να μηνύουν τις οργανώσεις ή τα πρόσωπα που βοηθούν τις γυναίκες να κάνουν άμβλωση παράνομα.

Το Ανώτατο Δικαστήριο, όπου οι συντηρητικοί δικαστές αποτελούν την πλειοψηφία, επικαλέστηκε αυτά τα «νέα θέματα διαδικασίας» για να αρνηθεί, την 1η Σεπτεμβρίου, να μπλοκάρει την έναρξη ισχύος του νόμου.

Έτσι, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εισήλθε τότε στη δικαστική αρένα, υποβάλλοντας μήνυση κατά της Πολιτείας.

Το φωτογραφικό οδοιπορικό του Associated Press αναδεικνύει καθημερινές ιστορίες γυναικών στην προσπάθειά τους να αποδράσουν από τις οπισθοδρομικές προβλέψεις του νόμου. 

Από το Τέξας στο Λος Αντζελες: Η απόδραση των γυναικών από τον μεσαιωνικό νόμο για τις αμβλώσεις-1
Mία 33χρονη γυναίκα στον διάδρομο νοσοκομείου του Σρέβεπορτ στο Λος Αντζελες. Είναι μία απο τις δεκάδες που κατέφθασαν εκεί από το Τέξας. (AP Photo/Rebecca Blackwell)

Από το Τέξας στο Λος Αντζελες: Η απόδραση των γυναικών από τον μεσαιωνικό νόμο για τις αμβλώσεις-2
Η επέμβαση έχει ολοκληρωθει και η 33 χρονη περιμένει το «οk» των γιατρών προκειμένου να ξεκινήσει ξανά το ταξίδι της επιστροφής στο Τέξας. (AP Photo/Rebecca Blackwell)

Από το Τέξας στο Λος Αντζελες: Η απόδραση των γυναικών από τον μεσαιωνικό νόμο για τις αμβλώσεις-3
Μία νοσοκόμα ελέγχει τους σφυγμούς μίας 33χρονης, μητέρας ήδη τριών παιδιών από το Τέξας, ύστερα από άμβλωση σε νοσοκομείο του Λος Αντζελες. Εφτασε μόνη της εκεί ύστερα από ταξίδι τεσσάρων ωρών μέσα στη νύχτα. (AP Photo/Rebecca Blackwell)

Από το Τέξας στο Λος Αντζελες: Η απόδραση των γυναικών από τον μεσαιωνικό νόμο για τις αμβλώσεις-4
Λίγο πριν από την επέμβαση. (AP Photo/Rebecca Blackwell)

Από το Τέξας στο Λος Αντζελες: Η απόδραση των γυναικών από τον μεσαιωνικό νόμο για τις αμβλώσεις-5
Η 25χρονη γυναίκα από την Τεξαρκάνα του Τέξας λίγο προτού συναντήσει τον γιατρό για της δοθεί φαρμακευτική αγωγή υποβοήθησης της άμβλωσης. Ο συζύγός της και ο μικρός γιος της περιμένουν στο αυτοκίνητο. (AP Photo/Rebecca Blackwell)

Από το Τέξας στο Λος Αντζελες: Η απόδραση των γυναικών από τον μεσαιωνικό νόμο για τις αμβλώσεις-6
«Είμαι δίπλα σου». Σύνθημα υποστήριξης προς τις γυναίκες, λίγο προτού εισέλθουν στο νοσοκομείο του Λος Αντζελες. (AP Photo/Rebecca Blackwell)

Από το Τέξας στο Λος Αντζελες: Η απόδραση των γυναικών από τον μεσαιωνικό νόμο για τις αμβλώσεις-7
Οι γυναίκες που καταφεύγουν στο νοσοκομείο έχουν συχνά να αντιμετωπίσουν και εκδηλώσεις διαματυρίας εις βάρος τους. Λεπτομέρεια: Πρόκειται συνήθως για άνδρες που ταξιδεύουν στο Λος Αντζελες από το ανατολικό Τέξας μόνο και μόνο για να σηκώσουν ένα τέτοιο πανό.  (AP Photo/Rebecca Blackwell)

Από το Τέξας στο Λος Αντζελες: Η απόδραση των γυναικών από τον μεσαιωνικό νόμο για τις αμβλώσεις-8
Ο Τζον Πάουερς διαβάζει απόσπασμα της Βίβλου έξω από το νοσοκομείο. Ταξιδεύει δύο φορές το μήνα ως εκεί, κάνοντας δύο ώρες δρόμο από το Τέξας, για να βοηθήσει τις γυναίκες να αλλάξουν γνώμη… (AP Photo/Rebecca Blackwell)

Από το Τέξας στο Λος Αντζελες: Η απόδραση των γυναικών από τον μεσαιωνικό νόμο για τις αμβλώσεις-9
Φωτογραφία που απεικονίζει το αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας με τη λέξη – σύνθημα «Δικό μου» έξω από γραφείο της διευθύντριας του νοσοκομείου Κάθλιν Πίτμαν. (AP Photo/Rebecca Blackwell)

Από το Τέξας στο Λος Αντζελες: Η απόδραση των γυναικών από τον μεσαιωνικό νόμο για τις αμβλώσεις-10
Προετοιμασία για αιματολογικές εξετάσεις στο ιατρικό εργαστήριο του νοσοκομείου Hope Medical Group στο Σρίβπορτ του Λος Αντζελες (AP Photo/Rebecca Blackwell)

Από το Τέξας στο Λος Αντζελες: Η απόδραση των γυναικών από τον μεσαιωνικό νόμο για τις αμβλώσεις-11
Η διευθύντρια της κλινικής Κάθλιν Πίτμαν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης με το Associated Press. Πρόσφατα βρέθηκε αντιμέτωπη με μία μητέρα που ήθελε να υποβάλει σε άμβλωση την 13χρονη κόρη της, θύμα σεξουαλικής κακοποίησης. «Ηταν σπαρακτικό. Η γυναίκα αυτή δεν θα έπρεπε ποτέ να ταξιδέψει τόσες ώρες για να έρθει εδώ»., δήλωσε στο πρακτορείο. (AP Photo/Rebecca Blackwell)
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή