ΗΠΑ: Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα ζητήσει από το Ανώτατο Δικαστήριο να μπλοκάρει τον νόμο του Τέξας για τις αμβλώσεις

ΗΠΑ: Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα ζητήσει από το Ανώτατο Δικαστήριο να μπλοκάρει τον νόμο του Τέξας για τις αμβλώσεις

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ζητήσει από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ να μπλοκάρει τον νόμο του Τέξας σχετικά με τις αμβλώσεις

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ζητήσει από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ να μπλοκάρει τον νόμο του Τέξας σχετικά με τις αμβλώσεις, τον οποίο η δικαστική αρχή είχε εξετάσει και αρνηθεί να αναστείλει.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης, Άντονι Κόλεϊ, δήλωσε ότι σκοπεύει να ζητήσει από το Ανώτατο Δικαστήριο να «παρέμβει εκ νέου σε αυτόν τον νόμο που απαγορεύει την άμβλωση έπειτα από έξι εβδομάδες κύησης σε περίπτωση αιμομιξίας ή βιασμού».

Παρόμοιοι νόμοι ακυρώθηκαν από το Ανώτατο Δικαστήριο, καθώς παραβιάζουν τη νομολογία που εγγυάται το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση εφόσον το έμβρυο δεν είναι βιώσιμο, δηλαδή περίπου στην 22η εβδομάδα κύησης.

Ωστόσο, ο νόμος του Τέξας περιλαμβάνει μια μοναδική διάταξη: αναθέτει «αποκλειστικά» στους πολίτες τη μέριμνα να εφαρμόζεται το μέτρο, προτρέποντάς τους να μηνύουν τις οργανώσεις ή τα πρόσωπα που βοηθούν τις γυναίκες να κάνουν άμβλωση παράνομα.

Το Ανώτατο Δικαστήριο, όπου οι συντηρητικοί δικαστές αποτελούν την πλειοψηφία, επικαλέστηκε αυτά τα «νέα θέματα διαδικασίας» για να αρνηθεί, την 1η Σεπτεμβρίου, να μπλοκάρει την έναρξη ισχύος του νόμου.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εισήλθε τότε στη δικαστική αρένα, υποβάλλοντας μήνυση κατά του Τέξας.

Στις 6 Οκτωβρίου, δικαστής πρωτοβάθμιου δικαστηρίου ανέστειλε τον νόμο εν αναμονή μιας επανεξέτασης επί της ουσίας. «Αυτό το δικαστήριο δεν θα επιτρέψει αυτή η σοκαριστική στέρηση ενός τόσο σημαντικού δικαιώματος να συνεχιστεί μια ακόμη ημέρα», είχε τονίσει ο ομοσπονδιακός δικαστής Ρόμπερτ Πίτμαν.

Μερικές κλινικές άρχισαν ξανά τις αμβλώσεις μετά την 6η εβδομάδα της κύησης. Ωστόσο, λίγες ημέρες αργότερα, εφετείο στη Λουιζιάνα ακύρωσε την απόφαση του δικαστή Πίτμαν.

Την Πέμπτη, το εφετείο επιβεβαίωσε ότι ο νόμος μπορεί να παραμείνει σε ισχύ όσο συνεχίζεται η διαδικασία.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης σκοπεύει στο εξής να ζητήσει από το Ανώτατο Δικαστήριο να επαναφέρει την απόφαση του δικαστή Πίτμαν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ / ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή