Εμβολιασμός: Κίνητρα αντί του εξαναγκασμού

Εμβολιασμός: Κίνητρα αντί του εξαναγκασμού

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης του παγκόσμιου πληθυσμού αποτελεί το μοναδικό όπλο που διαθέτουμε προκειμένου η COVID να γίνει μια κακή ανάμνηση του παρελθόντος. Ταυτόχρονα, τα εμβόλια συνιστούν την καλύτερη εγγύηση για τη διατήρησή μας σε καλή υγεία, για τη μακροζωία μας και φυσικά για την προστασία του κοινωνικού συνόλου και ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων ομάδων, όπως οι υπερήλικοι.

Τα εμβόλια αποτελούν επίσης τον μοναδικό τρόπο επιστροφής στην κανονικότητα και στην ελευθερία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα των προνομίων που μπορεί να προσφέρει ο εμβολιασμός είναι η χθεσινή ανακοίνωση περί άρσης των περιορισμών εισόδου στις ΗΠΑ. Αυτή την ελευθερία θα απολαύσουν μόνον οι πλήρως εμβολιασμένοι ταξιδιώτες, που έχουν και αρνητικό τεστ 72 ωρών, από τη Δευτέρα 8 Νοεμβρίου. Ανάλογα ανοίγματα στους εμβολιασμένους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού έγιναν και σε άλλα κράτη, όπως η Βρετανία.

Παρά, όμως, τα αναρίθμητα πλεονεκτήματα του εμβολιασμού κατά της COVID και την αποδεδειγμένη ασφάλεια των σκευασμάτων, οι προσπάθειες υποχρεωτικής επιβολής του δεν στέφονται με επιτυχία.

Δύσκολη η επιβολή υποχρεωτικού εμβολιασμού στις δημοκρατικές χώρες της Δύσης, καθώς οι πολίτες αντιδρούν προτάσσοντας τα ατο- μικά δικαιώματα.

Στις ΗΠΑ, οι πολιτείες που βρίσκονται κυρίως υπό τον έλεγχο των Ρεπουμπλικανών ετοιμάζονται να αμφισβητήσουν τη συνταγματικότητα του υποχρεωτικού εμβολιασμού που επέβαλε η κυβέρνηση Μπάιντεν, ενώ πολλοί κυβερνήτες τον απαγορεύουν στις πολιτείες τους. Στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στα κράτη όπου το «εμβολιαστικό διαβατήριο» είναι προαπαιτούμενο για τη συμμετοχή στις περισσότερες δραστηριότητες (Γαλλία, Ιταλία, Βρετανία κ.α.) και ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός για πολλές κατηγορίες εργαζομένων, επί εβδομάδες χιλιάδες αντιεμβολιαστές διαδήλωναν –όχι πάντα ειρηνικά–στους δρόμους ζητώντας «ελευθερία» καθώς θεωρούν την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών ως παραβίαση των ατομικών τους δικαιωμάτων. Χιλιάδες υγειονομικοί στη Γαλλία προτίμησαν να τεθούν σε διαθεσιμότητα και να χάσουν τον μισθό τους παρά να εμβολιαστούν.

Η Βρετανία αποτέλεσε επίσης πεδίο μαζικών διαδηλώσεων αντιεμβολιαστών, που εναντιώνονταν κυρίως στην αναγκαστική επίδειξη εμβολιαστικού διαβατηρίου κατά την είσοδο σε μπαρ και παμπ Οι αντιδράσεις ήταν τόσο έντονες ώστε το Λονδίνο αναγκάστηκε αρχικά να υπαναχωρήσει. Ακόμα και στην Αυστραλία η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, με διαδηλώσεις, συλλήψεις και καθιστικές διαμαρτυρίες.

Γενικά οι δυτικές κυβερνήσεις, που έχουν μακρά παράδοση στον σεβασμό των ατομικών ελευθεριών, αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα στην υποχρεωτική επιβολή του εμβολιασμού και για αυτό συχνά αναγκάζονται να χρησιμοποιήσουν άλλα κίνητρα για να πείσουν τους πολίτες να εμβολιαστούν.

Μέχρι στιγμής, μόνο η Κίνα τα καταφέρνει καλύτερα στον υποχρεωτικό εμβολιασμό και έχει ήδη εμβολιάσει περίπου ένα δισεκατομμύριο πολίτες. Αντί της μεθόδου της πειθούς ή των κινήτρων, οι κινεζικές Αρχές επέλεξαν αυτή του εκφοβισμού, μετακυλίοντας την ευθύνη αποτροπής της εμφάνισης νέων επιδημικών εστιών στους πολίτες. Το Πεκίνο επέβαλε απρόσκοπτα το εμβολιαστικό του πρόγραμμα εκφοβίζοντας τους πολίτες ότι αν δεν εμβολιαστούν θα θεωρούνται υπεύθυνοι για τις επιδημικές εστίες και θα τιμωρούνται παραδειγματικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή