Θύμα του κορωνοϊού ο Κόλιν Πάουελ

Θύμα του κορωνοϊού ο Κόλιν Πάουελ

Ο Κόλιν Πάουελ, ο πρώτος μαύρος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, πέθανε χθες από επιπλοκές του κορωνοϊού σε ηλικία 84 ετών

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο Κόλιν Πάουελ, ο πρώτος μαύρος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, πέθανε χθες από επιπλοκές του κορωνοϊού σε ηλικία 84 ετών. «Ο στρατηγός Κόλιν Λ. Πάουελ, πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και πρόεδρος του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας, έφυγε από τη ζωή λόγω επιπλοκών από την COVID-19», έγραψε η οικογένεια Πάουελ στο Facebook. «Χάσαμε έναν αξιόλογο και αγαπημένο σύζυγο, πατέρα, παππού και έναν σπουδαίο Αμερικανό» είπαν, σημειώνοντας ότι ήταν πλήρως εμβολιασμένος.

Ο Κόλιν Λούθερ Πάουελ γεννήθηκε στις 5 Απριλίου 1937 στο Χάρλεμ της Νέας Υόρκης, από Τζαμαϊκανούς μετανάστες. Εισήλθε στον αμερικανικό στρατό το 1958 και υπηρέτησε δύο θητείες στο Νότιο Βιετνάμ κατά τη δεκαετία του 1960. Μετά την επιστροφή του στις ΗΠΑ φοίτησε στο Εθνικό Κολέγιο Πολέμου, ενώ στη συνέχεια έγινε ο πρώτος μαύρος σύμβουλος εθνικής ασφαλείας, επί προεδρίας Ρόναλντ Ρέιγκαν, και ο νεότερος και πρώτος Αφροαμερικανός πρόεδρος του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας επί προεδρίας Τζορτζ Μπους.

Υπήρξε ο πρώτος μαύρος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και υποστηρικτής της προεδρικής καμπάνιας του Μπαράκ Ομπάμα.

Η δημοτικότητά του εκτινάχθηκε στα ύψη μετά τη νίκη του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του πολέμου του Κόλπου και για ένα διάστημα, στα μέσα της δεκαετίας του 1990, θεωρήθηκε ο κορυφαίος υποψήφιος για να γίνει ο πρώτος μαύρος πρόεδρος των ΗΠΑ. Η φήμη του, ωστόσο, αμαυρώθηκε όταν, ως πρώτος υπουργός Εξωτερικών του Τζορτζ Μπους, έδωσε ψευδείς πληροφορίες ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών για να υποστηρίξει τον πόλεμο στο Ιράκ.

Παρότι ο Πάουελ ήταν αρχικά απρόθυμος να δεσμεύσει αμερικανικά στρατεύματα όταν το Ιράκ εισέβαλε στο Κουβέιτ, το 1990, έγινε ένας από τους πιο ένθερμους εκπροσώπους της κυβέρνησης μετά την επίθεση εναντίον του Σαντάμ Χουσεΐν. Οι προσπάθειές του κατά τη διάρκεια του πολέμου ανταμείφθηκαν με ένα Χρυσό Μετάλλιο του Κογκρέσου το 1991 και ένα Προεδρικό Μετάλλιο Ελευθερίας. Κατά τη διάρκεια της θητείας του έλαβε επίσης αρκετά άλλα αξιόλογα βραβεία.

Αργότερα, απογοητεύθηκε από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και χρησιμοποίησε το πολιτικό του κεφάλαιο για να βοηθήσει στην εκλογή Δημοκρατικών στον Λευκό Οίκο, με κυριότερο τον Μπαράκ Ομπάμα, τον οποίο υποστήριξε τις τελευταίες εβδομάδες της καμπάνιας του, το 2008. Μετά την εξέγερση στο Καπιτώλιο, τον Ιανουάριο του 2021, ο Πάουελ δήλωσε στο CNN ότι δεν θεωρεί πια τον εαυτό του Ρεπουμπλικανό και ότι παρακολουθεί τα γεγονότα ως απλός θεατής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή