Χιλή: Δύο νεκροί, δεκάδες τραυματίες από τα επεισόδια στην επέτειο της Έκρηξης (εικόνες)

Χιλή: Δύο νεκροί, δεκάδες τραυματίες από τα επεισόδια στην επέτειο της Έκρηξης (εικόνες)

Εκτεταμένες ζημιές σε κρατικές δομές, καταστήματα και αυτοκίνητα κατέγραψαν οι αρχές

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο νεκροί και πάνω από 50 τραυματίες, τεράστιες ζημιές αλλά και περισσότερες από 450 συλλήψεις είναι ο θλιβερός απολογισμός των επεισοδίων στη Χιλή τα ξημερώματα της Τρίτης, ώρα Ελλάδος, που ακολούθησαν τις ειρηνικές διαδηλώσεις της Δευτέρας.

Στην επέτειο των δύο ετών από την Κοινωνική Έκρηξη, όπως αποκαλείται στη Χιλή το κίνημα διαμαρτυρίας που ξεκίνησε στις 18 Οκτωβρίου του 2019, εκατοντάδες χιλιάδες Χιλιανοί βγήκαν ξανά στους δρόμους για να διαδηλώσουν ειρηνικά -οι περισσότεροι- υπέρ της εξάλειψης των ανισοτήτων και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Χιλή: Δύο νεκροί, δεκάδες τραυματίες από τα επεισόδια στην επέτειο της Έκρηξης (εικόνες)-1
Φωτ.: REUTERS/Ivan Alvarado

Το κίνημα προκάλεσε πολύ μεγάλη συνταγματική μεταρρύθμιση και αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο στις γενικές εκλογές της 21ης Νοεμβρίου, σε μια βαθιά διχασμένη Χιλή που άλλοτε ήταν ζηλευτή για την οικονομική της πρόοδο από τις υπόλοιπες χώρες της Νότιας Αμερικής.

Οι διαδηλώσεις της Δευτέρας διαλύθηκαν όταν πολλοί θερμόαιμοι νεαροί, τόσο στο Σαντιάγο, όσο και στο Βαλπαραΐσο και σε άλλες μικρότερες πόλεις της χώρας επιτέθηκαν στην αστυνομία συνεχίζοντας μια βεντέτα ετών που το 2019-2020 είχε οδηγήσει στον θάνατο τουλάχιστον 34 ατόμων και τραυματισμό χιλιάδων.

Χιλή: Δύο νεκροί, δεκάδες τραυματίες από τα επεισόδια στην επέτειο της Έκρηξης (εικόνες)-2
Φωτ.: REUTERS/Ivan Alvarado

Ακολούθησαν επιθέσεις σε κρατικές δομές, λεηλασίες σε καταστήματα, φωτιές σε πολλές γειτονιές της πρωτεύουσας Σαντιάγο και ολονύκτιο κυνηγητό με την σκληρότατη χιλιανή αστυνομία, οι πρακτικές της οποίες τροφοδοτούν όλο και περισσότερα επεισόδια.

Χιλή: Δύο νεκροί, δεκάδες τραυματίες από τα επεισόδια στην επέτειο της Έκρηξης (εικόνες)-3
Φωτ.: REUTERS/Ivan Alvarado

Σύμφωνα με τον απολογισμό της αστυνομίας, σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι, τραυματίστηκαν 11 πολίτες και 45 αστυνομικοί, ενώ πραγματοποιήθηκαν πάνω από 450 συλλήψεις. Δεκάδες καταστήματα και οχήματα παραδόθηκαν στις φλόγες, ενώ την Τρίτη οι κάτοικοι του Σαντιάγο έψαχναν για κάδους απορριμμάτων που δεν έχουν καεί ώστε να πετάξουν τα σκουπίδια και τα αποκαΐδια που είχαν συγκεντρώσει.

Χιλή: Δύο νεκροί, δεκάδες τραυματίες από τα επεισόδια στην επέτειο της Έκρηξης (εικόνες)-4
Φωτ.: REUTERS/Rodrigo Garrido

Σημειώνεται ότι στον χιλιανό Νότο, στο Μπιομπίο και στην Αραουκανία, η κυβέρνηση του απερχόμενου προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα έχει εδώ και μέρες επιβάλει πολύ αυστηρά μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας, όχι λόγω κορωνοϊού αλλά λόγω των συνεχών συγκρούσεων ομάδων της αυτόχθονης φυλής Μαπούτσε με τις αστυνομικές αρχές. Στις δύο αυτές επαρχίες έχει σταλεί σημαντική δύναμη του στρατού της χώρας, αλλά τα επεισόδια συνεχίστηκαν τα ξημερώματα της Τρίτης.

Με πληροφορίες από: Las Ultimas Noticias, La Cuarta, Al Jazeera

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή