Χιλή: Δύο νεκροί, δεκάδες τραυματίες από τα επεισόδια στην επέτειο της Έκρηξης (εικόνες)
Εκτεταμένες ζημιές σε κρατικές δομές, καταστήματα και αυτοκίνητα κατέγραψαν οι αρχές

Δύο νεκροί και πάνω από 50 τραυματίες, τεράστιες ζημιές αλλά και περισσότερες από 450 συλλήψεις είναι ο θλιβερός απολογισμός των επεισοδίων στη Χιλή τα ξημερώματα της Τρίτης, ώρα Ελλάδος, που ακολούθησαν τις ειρηνικές διαδηλώσεις της Δευτέρας.
Στην επέτειο των δύο ετών από την Κοινωνική Έκρηξη, όπως αποκαλείται στη Χιλή το κίνημα διαμαρτυρίας που ξεκίνησε στις 18 Οκτωβρίου του 2019, εκατοντάδες χιλιάδες Χιλιανοί βγήκαν ξανά στους δρόμους για να διαδηλώσουν ειρηνικά -οι περισσότεροι- υπέρ της εξάλειψης των ανισοτήτων και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Το κίνημα προκάλεσε πολύ μεγάλη συνταγματική μεταρρύθμιση και αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο στις γενικές εκλογές της 21ης Νοεμβρίου, σε μια βαθιά διχασμένη Χιλή που άλλοτε ήταν ζηλευτή για την οικονομική της πρόοδο από τις υπόλοιπες χώρες της Νότιας Αμερικής.
Οι διαδηλώσεις της Δευτέρας διαλύθηκαν όταν πολλοί θερμόαιμοι νεαροί, τόσο στο Σαντιάγο, όσο και στο Βαλπαραΐσο και σε άλλες μικρότερες πόλεις της χώρας επιτέθηκαν στην αστυνομία συνεχίζοντας μια βεντέτα ετών που το 2019-2020 είχε οδηγήσει στον θάνατο τουλάχιστον 34 ατόμων και τραυματισμό χιλιάδων.

Ακολούθησαν επιθέσεις σε κρατικές δομές, λεηλασίες σε καταστήματα, φωτιές σε πολλές γειτονιές της πρωτεύουσας Σαντιάγο και ολονύκτιο κυνηγητό με την σκληρότατη χιλιανή αστυνομία, οι πρακτικές της οποίες τροφοδοτούν όλο και περισσότερα επεισόδια.

Σύμφωνα με τον απολογισμό της αστυνομίας, σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι, τραυματίστηκαν 11 πολίτες και 45 αστυνομικοί, ενώ πραγματοποιήθηκαν πάνω από 450 συλλήψεις. Δεκάδες καταστήματα και οχήματα παραδόθηκαν στις φλόγες, ενώ την Τρίτη οι κάτοικοι του Σαντιάγο έψαχναν για κάδους απορριμμάτων που δεν έχουν καεί ώστε να πετάξουν τα σκουπίδια και τα αποκαΐδια που είχαν συγκεντρώσει.

Σημειώνεται ότι στον χιλιανό Νότο, στο Μπιομπίο και στην Αραουκανία, η κυβέρνηση του απερχόμενου προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα έχει εδώ και μέρες επιβάλει πολύ αυστηρά μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας, όχι λόγω κορωνοϊού αλλά λόγω των συνεχών συγκρούσεων ομάδων της αυτόχθονης φυλής Μαπούτσε με τις αστυνομικές αρχές. Στις δύο αυτές επαρχίες έχει σταλεί σημαντική δύναμη του στρατού της χώρας, αλλά τα επεισόδια συνεχίστηκαν τα ξημερώματα της Τρίτης.
Με πληροφορίες από: Las Ultimas Noticias, La Cuarta, Al Jazeera