Nord Stream 2: «Όχι» από Μπέρμποκ στη λειτουργία του

Nord Stream 2: «Όχι» από Μπέρμποκ στη λειτουργία του

Η συμπρόεδρος των Γερμανών Πρασίνων, Αναλένα Μπέρμποκ, ζήτησε να μην τεθεί σε λειτουργία ο αγωγός αερίου Nord Stream 2 εφόσον τον διαχειρίζεται η Gazprom

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Η συμπρόεδρος των Γερμανών Πρασίνων, Αναλένα Μπέρμποκ, ζήτησε να μην τεθεί σε λειτουργία ο αγωγός αερίου Nord Stream 2 εφόσον τον διαχειρίζεται η Gazprom, μία ημέρα αφότου ο εκπρόσωπος της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση είχε προτρέψει τις γερμανικές αρχές να επισπεύσουν τις διαδικασίες αδειοδότησης για το καλό των Ευρωπαίων καταναλωτών.

«Δεν πρέπει να δεχόμαστε εκβιασμούς. Το πρόβλημα είναι ότι η Ρωσία παραδίδει μεν φυσικό αέριο στην Ευρώπη με βάση τα συμβόλαια, αλλά οι δεξαμενές αποθήκευσης είναι σχετικά άδειες. Αυτό μάλλον γίνεται επίτηδες από τη ρωσική πλευρά, ώστε να πιέσει για τη γρήγορη λειτουργία του Nord Stream 2, ακόμη και αν δεν τηρούνται όλες οι νόμιμες προϋποθέσεις», είπε η Μπέρμποκ απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου του ομίλου Funke για τις υψηλές τιμές φυσικού αερίου.

«Είναι μια στρατηγική απόφαση της Gazprom εις βάρος των Ευρωπαίων», προσέθεσε η πολιτικός των Πρασίνων. «Δεν θέλετε να λάβει άδεια ο Nord Stream 2;» ερωτήθη η Μπέρμποκ. «Θέλω να τηρηθεί το ευρωπαϊκό δίκαιο στον τομέα της ενέργειας. Αυτό, συγκεκριμένα, σημαίνει ότι η εταιρεία λειτουργίας του Nord Stream 2 πρέπει να είναι διαφορετική από αυτήν που παρέχει το αέριο. Για όσο διάστημα παραμένει η ίδια εταιρεία, η άδεια λειτουργίας δεν μπορεί να δοθεί», απάντησε. Ο αγωγός μήκους 1.250 χλμ. συνδέει απευθείας τη Γερμανία με τη Ρωσία και έχει τη δυνατότητα να παραδίδει στη Γερμανία 55 δισ. κυβικά αερίου ετησίως. Η κατασκευή ολοκληρώθηκε πριν από λίγες εβδομάδες, ενώ η ρυθμιστική αρχή ενέργειας της Γερμανίας έχει περιθώριο έως τον Φεβρουάριο να αποφασίσει για την αδειοδότηση.

Το ζήτημα διχάζει την επόμενη γερμανική κυβέρνηση, καθώς οι Πράσινοι και σε μικρότερο βαθμό οι Ελεύθεροι Δημοκράτες είναι αντίθετοι με τη λειτουργία του, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες την υποστηρίζουν. Ο Ρώσος πρέσβης στο Βερολίνο Σεργκέι Νετσάγεφ εκτίμησε μιλώντας στην Berliner Zeitung ότι η επόμενη κυβέρνηση θα συγκατανεύσει στη λειτουργία του αγωγού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή