Ταϊβάν: Έντονη αντίδραση του Πεκίνου στις δηλώσεις Μπάιντεν

Ταϊβάν: Έντονη αντίδραση του Πεκίνου στις δηλώσεις Μπάιντεν

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ενόχληση του Πεκίνου απέναντι στις δηλώσεις Μπάιντεν για την Ταϊβάν αποτυπώνει η ανακοίνωση του Κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το ΥΠΕΞ της Κίνας κάλεσε τις ΗΠΑ να αποφεύγουν την αποστολή λάθος μηνυμάτων προς τους υποστηρικτές της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν, συμπληρώνοντας ότι το Πεκίνο δεν έχει περιθώρια για παραχωρήσεις όσον αφορά στα βασικά συμφέροντα της χώρας.

Την ίδια ώρα, στην Ταϊβάν, από το γραφείο της προεδρίας το μήνυμα ήταν ότι η χώρα ούτε θα ενδώσει σε πιέσεις, ούτε όμως θα δράσει με βιασύνη σε περίπτωση που βρει υποστήριξη.

«Η Ταϊβάν θα δείξει σταθερή αποφασιστικότητα προκειμένου να υπερασπιστεί τον εαυτό της», δήλωσε ο εκπρόσωπος της προεδρίας Ξαβιέ Τσενγκ, ο οποίος αναγνώρισε τη συνεχιζόμενη επίδειξη «ακλόνητης» υποστήριξης της κυβέρνησης Μπάιντεν προς την Ταϊβάν.

Το μήνυμα Μπάιντεν

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να υπερασπιστούν στρατιωτικά την Ταϊβάν σε περίπτωση επίθεσης της Κίνας. «Ναι, έχουμε δεσμευτεί ως προς αυτό», είπε.

Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου συγκρούονται μετωπικά για πολλά ζητήματα, σε ατμόσφαιρα νέου ψυχρού πολέμου. Ωστόσο, το ζήτημα της Ταϊβάν συχνά χαρακτηρίζεται αυτό που θα μπορούσε να πυροδοτήσει ένοπλη σύρραξη ανάμεσά τους.

Ο επόμενος πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Πεκίνο, Νίκολας Μπερνς, έκρινε προχθές Τετάρτη ότι η Ουάσιγκτον δεν μπορεί να «έχει εμπιστοσύνη» στην Κίνα όσον αφορά την Ταϊβάν και συνέστησε να πωληθούν περισσότερα όπλα στην Ταϊπέι για να ενισχυθεί η άμυνά της.

Ο κ. Μπερνς εκφράστηκε ενώπιον της επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Γερουσίας, που αναμένεται να επικυρώσει τον διορισμό του. Κατήγγειλε επίσης τις πρόσφατες παραβιάσεις κινεζικών μαχητικών στη ζώνη αναγνώρισης αεροπορικής άμυνας της Ταϊβάν, που χαρακτήρισε «λυπηρές».

Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν από το 1979 τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, όμως το αμερικανικό Κογκρέσο ταυτόχρονα επιβάλλει την πώληση όπλων στην Ταϊβάν για την εθνική της άμυνα.

Η Ταϊβάν, όπου κατέφυγαν οι εθνικιστές του Κουομιντάνγκ όταν ηττήθηκαν από τους κομμουνιστές του Μάο Τσετούνγκ στον κινεζικό εμφύλιο, λέει πως είναι ανεξάρτητη χώρα και ότι θα υπερασπιστεί τις ελευθερίες και τη δημοκρατία της. Η Ταϊπέι επιρρίπτει την ευθύνη στο Πεκίνο για την πρόσφατη κλιμάκωση της έντασης. Το Πεκίνο επιμένει πως η νήσος στο μέλλον θα επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα, δια της βίας αν χρειαστεί — με άλλα λόγια, εάν ανακηρύξει επίσημα την ανεξαρτησία της.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ επαναβεβαίωσε πάντως πρόσφατα τη βούλησή του η επανένωση της Ταϊβάν με την Κίνα να γίνει με «ειρηνικό» τρόπο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, BBC

Τελευταίες ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή