Η Κολωνία προσδεμένη στο άρμα του άνθρακα

Η Κολωνία προσδεμένη στο άρμα του άνθρακα

Περισσότερα από δέκα χωριά έχουν κατεδαφισθεί τα τελευταία χρόνια στην περιοχή της Κολωνίας για την εξόρυξη άνθρακα από το ανθρακωρυχείο του Γκαρτσβάιλερ, παρά τις πολυάριθμες δικαστικές προσφυγές.

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερα από δέκα χωριά έχουν κατεδαφισθεί τα τελευταία χρόνια στην περιοχή της Κολωνίας για την εξόρυξη άνθρακα από το ανθρακωρυχείο του Γκαρτσβάιλερ, παρά τις πολυάριθμες δικαστικές προσφυγές. Παρότι η απερχόμενη καγκελάριος Μέρκελ βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της διεθνούς πρωτοβουλίας για το κλίμα –όπως επισημαίνει η εφημερίδα Washington Post– η γερμανική οικονομία μοιάζει ανίκανη να καταπολεμήσει την εξάρτησή της από τον άνθρακα. Το Βερολίνο έχει δεσμευθεί να διακόψει την καύση γαιάνθρακα μέχρι το 2038, οκτώ χρόνια αργότερα από τις άλλες μεγάλες χώρες της Ε.Ε. Ο επερχόμενος κυβερνητικός συνασπισμός της χώρας, στον οποίο μετέχουν και οι Πράσινοι, θέλει να μεταφέρει τον στόχο αυτό στο 2030.

Η πολυεθνική εταιρεία RWE, η οποία εκμεταλλεύεται το κοίτασμα του Γκαρτσβάιλερ, επιμένει ότι τηρεί τη νομοθεσία, αλλά και τη δέσμευση για μελλοντική πλήρη απεξάρτηση από τον άνθρακα, λαμβάνοντας ταυτόχρονα κρατική επιδότηση 2,6 δισ. ευρώ για τον στόχο.

Γερμανικά χωριά απαλλοτριώνονται για την επέκταση ανθρακωρυχείου, παρά τη δέσμευση του Βερολίνου για δράση κατά της κλιματικής αλλαγής.

Παρότι η γερμανική κυβέρνηση απέτυχε τα τελευταία χρόνια να υλοποιήσει τη μείωση καύσης γαιάνθρακα, έθεσε νέους στόχους. Μέχρι το 2030 η Γερμανία θα μειώσει κατά 65% τις εκπομπές καυσαερίων, με την πίεση στην κυβέρνηση να αυξάνει η πρόσφατη δικαστική απόφαση ότι η υπάρχουσα περιβαλλοντική νομοθεσία είναι ανεπαρκής και αποτελεί «απειλή για τις θεμελιώδεις ελευθερίες της νεολαίας της χώρας».

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η Γερμανία θα πρέπει να αναθεωρήσει ριζικά τα σχέδιά της για σταδιακή απεξάρτηση από τον άνθρακα, βάσει των φιλόδοξων στόχων της.

Ιδιαίτερες δυσχέρειες στα γερμανικά ενεργειακά σχέδια δημιουργεί η δέσμευση του Βερολίνου για διακοπή λειτουργίας των πυρηνικών εργοστασίων παραγωγής ενέργειας μέχρι το 2022. Η Γερμανία θα πρέπει να αναπληρώσει το ενεργειακό αυτό κενό από ανανεώσιμες πηγές, δημιουργώντας ανησυχίες στο κοινό για μελλοντικές αυξήσεις στους λογαριασμούς του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή