«Living Light», η εγκατάσταση που ταξίδεψε στη στρατόσφαιρα

«Living Light», η εγκατάσταση που ταξίδεψε στη στρατόσφαιρα

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το περασμένο καλοκαίρι, η καλλιτεχνική κολεκτίβα «Beyond Earth» ολοκλήρωσε το έργο «Living Light», στο οποίο συνδυάζεται «η βιολογία, η τεχνητή νοημοσύνη και η αεροναυπηγική τεχνολογία» και το οποίο «εξερευνά τις σχέσεις μεταξύ του γαλάζιου πλανήτη μας και του απέραντου του απώτερου διαστήματος».

Στις 18 Ιουνίου, η εγκατάσταση ταξίδεψε στην άκρη της στρατόσφαιρας, σε ύψος μεγαλύτερο των 30,5 χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνεια της Γης, με τη δοκιμαστική πτήση του σκάφους «Neptune One». Τώρα, οι δημιουργοί του «Living Light» μιλούν για την ιδέα τους, τον στόχο του εγχειρήματος, και τον συμβολισμό της εγκατάστασης.

«Στέλνοντας έργα τέχνης στο διάστημα, πραγματικά μας δίνει τη δυνατότητα να ξανασκεφτούμε τα όρια της καλλιτεχνικής έκφρασης» είπε, μιλώντας στο Space.com, η Richelle Gribble, μια από τις τρεις καλλιτέχνιδες που δημιούργησαν το «Living Light», συνιδρύτρια της γυναικείας καλλιτεχνικής κολεκτίβας και διευθύντρια της γκαλερί Supercollider.

«Κι όταν είναι πέρα απ’ τη Γη, μας δείχνει πραγματικά τις δυνατότητες που έχει η δημιουργία να είναι κάτι που πάντα ωθεί τα όρια και ωθεί εμάς να σκεφτούμε διαφορετικά και να ορίσουμε εκ νέου το τι είναι “τέχνη” και πώς κάνεις “τέχνη”» πρόσθεσε.

Στην «Beyond Earth», την Gribble πλαισιώνουν οι Yoko Shimizu (καλλιτέχνις και ερευνήτρια στο Ars Electronica Futurelab στην Αυστρία, με ειδίκευση σε βιολογία και χημεία) και Elena Soterakis (καλλιτέχνις, επιμελήτρια και εκπαιδευτικός, ιδρυτής της γκαλερί BioBAT Art Space στη Νέα Υόρκη).

Για το εγχείρημα, οι τρεις συνεργάστηκαν με τη με έδρα τη Φλόριντα εταιρεία Space Perspective, η οποία είχε σχεδιάσει τον θάλαμο «Spaceship Neptune», για να μπορεί να μεταφέρει έως και οκτώ επιβάτες και έναν πιλότο σε ύψος 30,5 χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνεια της Γης.

«Μας κάλεσαν να σχεδιάσουμε την όλη δομή του θαλάμου» εξήγησε η Gribble. Η επωνυμία του σκάφους, το όνομα του θεού του ρωμαϊκού πανθέου ο οποίος αντιστοιχεί στον θεό της θάλασσας της ελληνικής μυθολογίας, στον Ποσειδώνα, ήταν πηγή έμπνευσης για την τριάδα της καλλιτεχνικής κολεκτίβας. «Θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα σχέδιο το οποίο θα ήταν μια επανάληψη αυτού του θέματος» ανέφερε η Gribble. «Οπότε αρχίσαμε να βουτάμε στα βαθιά εξετάζοντας το ωκεάνιο βιοσύστημα, και το νερό και τα χαρακτηριστικά των ειδών στα ανοιχτά της Florida Space Coast».

Είναι προφανής η έμπνευση του «Living Light» από τον ωκεανό, λόγω του σχήματός του που παραπέμπει σε μέδουσα και του ότι είναι διαφανές. Απατηλή, η πρώτη εντύπωση: «Αποφασίσαμε να σχεδιάσουμε μια δομή η οποία είναι μια σύνθεση άνω των 1.000 διαφορετικών υδρόβιων ειδών για να τιμήσουμε τη βιοποικιλότητα των θαλάσσιων οικοσυστημάτων» διευκρίνισε η Richelle Gribble (https://www.instagram.com/p/CQq_wZklQ2e/).

«Η εγκατάσταση αντιπροσώπευε μια από κοινού αποστολή να ενισχύσουμε τη θεμελιώδη βιοποικιλότητα και αλληλεξάρτηση όλων των ζώντων οργανισμών – ιδιαιτέρως της κρυμμένης ωκεάνιας ζωής – η οποία σπανίως περιλαμβάνεται στην ιστορία της ζωής πάνω στον πλανήτη Γη» τόνισαν από την εταιρεία Space Perspective (https://www.instagram.com/p/CSOAKWPLslw/).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή