Κλιματική κρίση: Κενή μέτρων η δέσμευση της Αυστραλίας

Κλιματική κρίση: Κενή μέτρων η δέσμευση της Αυστραλίας

Μηδενικό ισοζύγιο ρύπων έως το 2050 αλλά και διατήρηση του άνθρακα

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΜΠΕΡΑ. Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον δεσμεύθηκε χθες ότι η οικονομία της χώρας του θα λειτουργεί με μηδενικό ισοζύγιο ρύπων έως το 2050, δέσμευση που θα είχε γίνει δεκτή με ενθουσιασμό εάν δεν συνοδευόταν από σειρά προβληματικών πτυχών. Η Αυστραλία, χώρα από τις κορυφαίες στις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου και ορυκτού άνθρακα στον πλανήτη, έχει επανειλημμένως δεχθεί εκκλήσεις να συμβάλει στην παγκόσμια προσπάθεια ανάσχεσης της κλιματικής κρίσης, που κορυφώνεται με τη σύνοδο της Γλασκώβης. «Εχουμε ένα στόχο για καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050 και έναν σαφή οδικό χάρτη για να τον επιτύχουμε», είπε ο Μόρισον έπειτα από διαπραγματεύσεις με τους κυβερνητικούς εταίρους, οι οποίοι εκπροσωπούν περιοχές της υπαίθρου που δεν επιθυμούν αλλαγές στο τρέχον μοντέλο. Στις δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών της άνοιξης, ο κεντροδεξιός κυβερνητικός συνασπισμός του Μόρισον υστερεί έναντι των Εργατικών, οι οποίοι υποστηρίζουν τη λήψη δραστικών μέτρων για το κλίμα.

Οι δεσμεύσεις που προέκυψαν από τη διπλή πίεση εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας και των εσωτερικών πολιτικών αντιπάλων εντάσσουν, τυπικά, την Αυστραλία στη χορεία των χωρών που δεσμεύονται για κλιματική ουδετερότητα έως το 2050. Ωστόσο, ο μακροπρόθεσμος στόχος, που βασίζεται σε ένα γενικόλογο πρόγραμμα με τη χρήση τεχνολογιών που δεν έχουν εφευρεθεί, δεν συνοδεύεται από μέτρα άμεσης εφαρμογής.

Μείωση 26%-28%

Επενδύσεις σε τεχνολογίες υδρογόνου, δέσμευσης άνθρακα, φθηνής ηλιακής ενέργειας και αποθήκευσης ενέργειας, χωρίς να θίγεται η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων.

Την ώρα που η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ αποσκοπούν σε μειώσεις ρύπων 55% και 50% αντίστοιχα έως το 2030, ο στόχος της Αυστραλίας παραμένει μείωση 26%-28%, ενώ ο Μόρισον ανακοίνωσε θριαμβευτικά ότι οι μειώσεις μπορεί να φθάσουν το 35%. Μεγάλο ποσοστό των μειώσεων αυτών έχει επιτευχθεί χάρη στην ευρεία υιοθέτηση της ηλιακής ενέργειας και τεχνολογιών εξοικονόμησης με πρωτοβουλίες ατόμων και δήμων, ανεξάρτητα από τη μέχρι τώρα ασκούμενη κρατική πολιτική.

Το σχέδιο του Μόρισον περιλαμβάνει επενδύσεις σε τεχνολογίες υδρογόνου, δέσμευσης άνθρακα, φθηνής ηλιακής ενέργειας και αποθήκευσης ενέργειας, χωρίς παράλληλα να θίγει τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων. Η αυστραλιανή αντιπολίτευση χαρακτήρισε το σχέδιο «απάτη», ενώ η οργάνωση Greenpeace είπε ότι βασίζεται στο ψέμα ότι μπορεί να αναπτυχθεί ταυτόχρονα η βιομηχανία του άνθρακα και να μηδενιστούν οι ρύποι.

«Ο Σκοτ Μόρισον είπε ότι το σχέδιό του θα αρέσει στους γείτονές μας στον Ειρηνικό. Πολύ αμφιβάλλω», σημείωσε ο Μπιλ Χερ του ινστιτούτου Climate Analytics. Πολλά νησιωτικά κράτη του Ειρηνικού ζητούν εναγωνίως ουσιαστικά μέτρα για την ανάσχεση της κλιματικής κρίσης, καθώς είναι τα πρώτα που θα εξαφανιστούν με την άνοδο της στάθμης των θαλασσών που προξενεί η κλιματική αλλαγή.

Το σχέδιο του Αυστραλού πρωθυπουργού θα του επιτρέψει να έχει κάτι να συζητήσει με τους άλλους ηγέτες στη Σύνοδο της Γλασκώβης για το Κλίμα, που αρχίζει την Κυριακή και αναμένεται να διαρκέσει έως τις 12 Νοεμβρίου, έστω και αν αυτό το κάτι είναι, σύμφωνα με τον Χερ, μια «διαφημιστική εκστρατεία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή