Χωρίς ραντεβού με τον Μπάιντεν ο Ερντογάν

Χωρίς ραντεβού με τον Μπάιντεν ο Ερντογάν

Δεν θα τον συναντήσει στη σύνοδο G20 στη Ρώμη – Ισως στη Γλασκώβη

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Τζο Μπάιντεν, τελικά δεν θα πραγματοποιηθεί στη σύνοδο του G20, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ φαίνεται πως δεν έδωσε ραντεβού στον Τούρκο ομόλογό του. Την αποκάλυψη έκανε ο ίδιος ο κ. Ερντογάν κατά τη διάρκεια συνομιλίας του με τους δημοσιογράφους στην πτήση της επιστροφής από το Αζερμπαϊτζάν και τόνισε πως «με τον Μπάιντεν μάλλον δεν θα συναντηθούμε στη σύνοδο του G20 στη Ρώμη, αλλά πιθανότατα θα συναντηθούμε στη Γλασκώβη». Ο πρόεδρος της Τουρκίας πριν από λίγες ημέρες είχε υποστηρίξει πως με τον πρόεδρο των ΗΠΑ θα έχει δύο συναντήσεις, μία στη σύνοδο του G20 και μία στη σύνοδο για το κλίμα στη Γλασκώβη.

Ο Τούρκος πρόεδρος θέλει να μιλήσει με τον Αμερικανό ομόλογό του για το ζήτημα της πληρωμής του 1,4 δισ. δολ. για τα F-35.

Ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε στην ατζέντα της πιθανής συνάντησής του με τον Τζο Μπάιντεν και τόνισε πως στη συνάντηση «το σημαντικότερο θέμα είναι η πληρωμή του 1,4 δισ. δολ. που έχουμε δώσει για τα F-35. Σχετικά με αυτή την πληρωμή, φυσικά, θα χρειαστεί να συζητήσουμε μαζί τους, πώς θα μας επιστραφεί.

Εχουμε μερικές πληροφορίες σχετικά με την παροχή F-16. Οι πληροφορίες που λάβαμε είναι ότι υπάρχει σχέδιο να πληρωθούμε με αυτά. Στο ανώτατο επίπεδο, φυσικά, θα ήταν σκόπιμο να μιλήσω με τον κ. Μπάιντεν».

Οι 10 πρέσβεις

Σχετικά με το ζήτημα των 10 πρεσβευτών, τους οποίους ο κ. Ερντογάν είχε απειλήσει να κηρύξει ανεπιθύμητους, δήλωσε ότι «ένας πρέσβης που υπηρετεί στην Τουρκία πρέπει να γνωρίζει πως η Τουρκία δεν είναι ένα κράτος φυλάρχων. Ο πρέσβης που βρίσκεται σε ένα κράτος με βαθιά ιστορία –όπως είναι η Τουρκία– πρέπει να γνωρίζει το πού μπορούν να φτάσουν τα γεγονότα. Βέβαια επειδή στο ζήτημα ενεπλάκη ο πρέσβης των ΗΠΑ, ίσως ο κ. Μπάιντεν έκανε μια κίνηση καλής θελήσεως, με την πρώτη ανακοίνωση που ακολούθησαν οι άλλες πρεσβείες».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους αν έχει υποχωρήσει στο ζήτημα αυτό, δήλωσε: «Πώς λένε πως υποχώρησα εγώ; Eγώ είμαι σε επίθεση, στο δικό μου βιβλίο δεν υπάρχει η λέξη της υποχώρησης!». Πάντως, στο ζήτημα της προφυλάκισης του επιχειρηματία και ακτιβιστή Οσμάν Καβαλά και την πιθανή έντονη αντίδραση του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο πρόεδρος της Τουρκίας έδειξε να αδιαφορεί.

«Το Συμβούλιο ας κάνει αυτό που ξέρει. Θα δούμε τι θα πουν. Θα ακούσουμε και το ΕΔΑΔ και μετά εμείς θα κάνουμε αυτό που πρέπει. Εγώ, ως πρόεδρος της Τουρκίας, δεν κοιτάζω τι λέει ο ένας ή ο άλλος.

Αυτός είναι ο τρόπος ανατροφής μου, αυτή την ηθική έχω. Και μέχρι να πεθάνω θα ακολουθήσω αυτή την κατεύθυνση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Βαρθολομαίος – Πελόζι

Εν τω μεταξύ, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση στο Κογκρέσο με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι. Στη συνέχεια ακολούθησε γεύμα προς τιμήν του με τη συμμετοχή Αμερικανών βουλευτών και γερουσιαστών. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο κ. Βαρθολομαίος είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει και με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή