Ένα εκατ. ευρώ τη μέρα η ποινή στη Βαρσοβία

Ένα εκατ. ευρώ τη μέρα η ποινή στη Βαρσοβία

Από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για πλήγμα κατά του κράτους δικαίου

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΡΣΟΒΙΑ. Χρηματικό πρόστιμο ενός εκατομμυρίου ευρώ την ημέρα επέβαλε χθες το δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Πολωνία για την απόφασή της να αγνοήσει την ευρωπαϊκή απόφαση του Ιουλίου για την απειλή κατά του κράτους δικαίου στη χώρα. Το ανώτατο δικαστικό όργανο της Ε.Ε. αποφάσισε να επιβάλει την ποινή αυτή, καθώς η Βαρσοβία δεν ανέστειλε –ως ώφειλε– τη λειτουργία του πειθαρχικού οργάνου του ανωτάτου δικαστηρίου, η ύπαρξη του οποίου παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Σε χθεσινή του ανακοίνωση, το δικαστήριο της Ε.Ε. αναφέρει: «Η ποινή επιβάλλεται για να αποφευχθούν σοβαρές και ανεπανόρθωτες συνέπειες στο ευρωπαϊκό κράτος δικαίου, στη λειτουργία των νόμων, στις θεμελιώδεις αξίες και τη νομική υπόσταση στης Ενωσης».

Η προσπάθεια της πολωνικής κυβέρνησης να αποσυνδέσει το ευρωπαϊκό δίκαιο από την πολωνική νομοθεσία έχει μεγάλες και επικίνδυνες συνέπειες για την Ε.Ε., με άλλα αυταρχικά κράτη, όπως η Ουγγαρία και η Βουλγαρία, να ετοιμάζονται να μιμηθούν την πρωτοβουλία της Βαρσοβίας. Παρά την απόφαση του δικαστηρίου της Ε.Ε., όμως, πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες υιοθέτησαν συμβιβαστική στάση τις τελευταίες ημέρες, πιέζοντας τη Βαρσοβία για διάλογο.

Οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης αντιβαίνουν στις θεμελιώδεις αξίες της Ενωσης.

Αυτό, πάντως, δεν τιθάσευσε τη ρητορική της πολωνικής κυβέρνησης, σύμφωνα με άρθρο του περιοδικού Politico. Σε συνέντευξή του τη Δευτέρα, ο Πολωνός πρωθυπουργός Ταντέους Μοραβιέτσκι προειδοποίησε ότι η Κομισιόν θα εκκινήσει «Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο» εάν κατακρατήσει τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις προς την Πολωνία, λέγοντας ότι «θα υπερασπισθούμε τα δικαιώματά μας με τα όπλα στη διάθεσή μας».

Κονδύλια 120 εκατ.

Παρά τη μεγάλη δημοτικότητα που απολαμβάνει στην ανατολική Πολωνία το κυβερνών εθνικιστικό κόμμα Νόμου και Δικαιοσύνης, ιδιαίτερα δημοφιλείς είναι στην περιοχή και οι ευρωπαϊκές επιδοτήσεις, σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times. Οι φορολογούμενοι της Ε.Ε. των «27» προσέφεραν άλλωστε σχεδόν 120 εκατ. ευρώ για την κατασκευή αυτοκινητόδρομου, αλλά και για παιδικές χαρές, αντλιοστάσια υδάτων, νέες αποχετεύσεις, προγράμματα ανανεώσιμης ενέργειας και ανακαίνιση τοπικών σχολικών μονάδων. Με την Πολωνία να βρίσκεται, όμως, σε ανοικτή αντιπαράθεση με την Ευρώπη για τις αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη, η κυβέρνηση της Βαρσοβίας επιλέγει προς στιγμήν σκληρή στάση. Στην έκθεσή της για το κράτος δικαίου το 2021, η Κομισιόν επισημαίνει τις ανησυχίες της για τις κυβερνητικές παρεμβάσεις στην πολωνική δικαιοσύνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή