Κόντρα Ε.Ε. – Πολωνίας: Σε διμερή μέτωπα επεκτείνεται η διένεξη

Κόντρα Ε.Ε. – Πολωνίας: Σε διμερή μέτωπα επεκτείνεται η διένεξη

Η Πολωνία κάλεσε τον πρεσβευτή του Βελγίου για να εκφράσει «αποδοκιμασία και αγανάκτηση»

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει η διένεξη Ευρωπαϊκής Ένωσης – Πολωνίας, η οποία μεταφέρεται και σε διμερή μέτωπα από τη Βαρσοβία. Αφορμή η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας, που θέτει σε αμφισβήτηση την υπεροχή του ευρωπαϊκού έναντι των εθνικών δικαίων.

Μάλιστα, η Πολωνία κάλεσε σήμερα τον πρεσβευτή του Βελγίου για να του εκφράσει «την αποδοκιμασία και την αγανάκτησή της» αφού ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρόο κατηγόρησε τη Βαρσοβία ότι «παίζει με τη φωτιά» στη διαμάχη της με την Ε.Ε. για το κράτος δικαίου.

Ο πρεσβευτής Λικ Ζακόμπ κλήθηκε να συναντηθεί με τον υφυπουργό Εξωτερικών Σίμον Σινκόφσκι βελ Σεκ, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών. «Τέτοια δημόσια σχόλια (σ.σ. όπως αυτά του ντε Κρόο) δεν συμβάλλουν στο καλό κλίμα στις πολωνοβελγικές σχέσεις», πρόσθεσε.

Διαβάστε ακόμη: Πολωνία: Αποβλήθηκε από το ευρωπαϊκό δίκτυο δικαστικών συμβουλίων

Ο Ντε Κρόο, αναφερόμενος σε δηλώσεις που είχε κάνει ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι σε μια συνέντευξή του, είπε σε μια ομιλία του, την Τετάρτη: «Παίζετε ένα επικίνδυνο παιχνίδι, παίζετε με τη φωτιά όταν απειλείτε με πόλεμο τους Ευρωπαίους εταίρους σας για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους. Η ένωσή μας είναι μια ένωση αξιών, όχι αυτόματο μηχάνημα ανάληψης. Δεν μπορείτε να ενθυλακώνετε όλα τα χρήματα αλλά να αρνείστε τις αξίες».

Μιλώντας στην εφημερίδα Financial Times ο Μοραβιέτσκι είπε την Κυριακή ότι η Πολωνία θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο που έχει στη διάθεσή της για να αμυνθεί εάν οι Βρυξέλλες ξεκινήσουν «τον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο» παρακρατώντας πόρους με αφορμή τη διαμάχη τους για το κράτος δικαίου και κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για εκβιασμό.

«Τι θα γίνει αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκινήσει τον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο; Αν γίνει κάτι τέτοιο, θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας με όλα τα όπλα που έχουμε στη διάθεσή μας», είπε.

Η Επιτροπή έχει ζητήσει από την Πολωνία να αναιρέσει τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος που, όπως υποστηρίζει, αυξάνει τον έλεγχο των πολιτικών επί των δικαστηρίων, προκειμένου να αποδεσμεύσει 36 δισεκατομμύρια ευρώ, πόρους που προορίζονται για την ανάκαμψη μετά την πανδημία. Το Δικαστήριο της ΕΕ καταδίκασε πρόσφατα την Πολωνία να καταβάλει 1 εκατομμύριο ευρώ ημερησίως επειδή δεν εφάρμοσε προηγούμενη εντολή να διαλύσει το πειθαρχικό όργανο του Ανωτάτου Δικαστηρίου της.

Αξίζει να σημειωθεί πως εμφανίζονται και θεσμικές κόντρες εντός των Βρυξελλών, με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να μηνύει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την αποτυχία της να χρησιμοποιήσει τον μηχανισμό κυρώσεων κατά κρατών μελών που παραβιάζουν τους κανόνες, όπως η Πολωνία.

Ο εν λόγω μηχανισμός εισήχθη στα τέλη του 2020 και επιτρέπει στην Ε.Ε. να μπλοκάρει τη χρηματοδότηση των κρατών μελών που οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι αψηφούν το κράτος δικαίου. Το κράτος που βρίσκεται επί του παρόντος στην κορυφή της μαύρης λίστας είναι η Πολωνία, της οποίας η συντηρητική κυβέρνηση έχει υιοθετήσει μια σειρά από πολιτικές που η Ε.Ε. θεωρεί απαράδεκτες.

Την ίδια ώρα, με απόφαση του το δικαστήριο της Ε.Ε. την Πολωνία με ημερήσιο πρόστιμο 1.000.000 ευρώ.

Διαβάστε ακόμη: Η Βαρσοβία αρνείται να πληρώσει το πρόστιμο που της επέβαλε η ΕΕ

«Η συμμόρφωση με τα προσωρινά μέτρα που διατάχθηκαν στις 14 Ιουλίου 2021 είναι απαραίτητη προκειμένου να αποφευχθεί σοβαρή και ανεπανόρθωτη βλάβη στην έννομη τάξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις αξίες στις οποίες βασίζεται η Ένωση, ιδίως σε αυτήν του κράτους δικαίου», τονίζει στην ανακοίνωσή του το Δικαστήριο της Ε.Ε.

Τελευταίες ειδήσεις

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή