ΗΠΑ: Δίωξη Κουόμο για σεξουαλική παρενόχληση

ΗΠΑ: Δίωξη Κουόμο για σεξουαλική παρενόχληση

Αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη θα βρεθεί ο τέως κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Αντριου Κουόμο, λίγο καιρό μετά τις αποκαλύψεις για κατ’ εξακολούθησιν σεξουαλική παρενόχληση γυναικών του περιβάλλοντός του.

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη θα βρεθεί ο τέως κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Αντριου Κουόμο, λίγο καιρό μετά τις αποκαλύψεις για κατ’ εξακολούθησιν σεξουαλική παρενόχληση γυναικών του περιβάλλοντός του. Το γραφείο του σερίφη της κομητείας Ολμπανι της Νέας Υόρκης κατέθεσε μήνυση εναντίον του, καταγγέλλοντάς τον ότι θώπευσε μία γυναίκα ανασηκώνοντας την μπλούζα της. Την εξέλιξη επιβεβαίωσε και εκπρόσωπος των πολιτειακών δικαστηρίων της Νέας Υόρκης. Ο τέως κυβερνήτης θα καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου στις 17 Νοεμβρίου μετά τη σχετική έγκληση, η οποία, ωστόσο, δεν του έχει παραδοθεί ακόμα.

Ο Αντριου Κουόμο είχε εξαναγκαστεί σε παραίτηση από το αξίωμά του έπειτα από πιέσεις μελών του Δημοκρατικού Κόμματος αλλά και του ίδιου του προέδρου Τζο Μπάιντεν, που είχαν συγκλονιστεί από τη δημοσιοποίηση της συμπεριφοράς του.

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου στις 17 Νοεμβρίου ο τέως κυβερνήτης της Νέας Υόρκης.

Η δικηγόρος του, Ρίτα Γκλάβιν, σε ανακοίνωσή της προς τα ΜΜΕ επανέλαβε ότι ο Αντριου Κουόμο είναι αθώος και αμφισβήτησε τα κίνητρα του σερίφη Κρεγκ Απλ, τονίζοντας ότι δεν ειδοποίησε για τις ενέργειές του ούτε την εισαγγελία. «Οι αστυνομικές αρχές δεν ενεργούν έτσι. Αυτό είναι πολιτική», τόνισε. «Οπως οι υπόλοιποι Αμερικανοί, και εμείς νιώσαμε μεγάλη έκπληξη όταν μάθαμε για την καταγγελία που κατατέθηκε  εναντίον του Αντριου Κουόμο στο δικαστήριο του Ολμπανι από το γραφείο του σερίφη», εξήγησε. Εκπληξη εξέφρασε για τις νομικές διαδικασίες που ακολουθήθηκαν και ο περιφερειακός εισαγγελέας της κομητείας Ολμπανι, Ντέιβιντ Σοάρες, ο οποίος σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι ο σερίφης έδρασε ανεξάρτητα από την εισαγγελία, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Σύμφωνα με το δικαστικό έγγραφο που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο από τον τηλεοπτικό σταθμό της Νέας Υόρκης WNBC-TV, ο Κουόμο κατηγορείται για «βίαια θωπεία», πλημμέλημα που διέπραξε στις 7 Δεκεμβρίου του 2020 στην έπαυλη του κυβερνήτη, «βάζοντας το χέρι του κάτω από την μπλούζα του θύματός του και αγγίζοντας  απόκρυφο σημείο», ενώ στη συνέχεια θώπευσε το στήθος της γυναίκας «για να την εξευτελίσει και να ικανοποιήσει τις σεξουαλικές του ορέξεις». Το όνομα του θύματος της σεξουαλικής κακοποίησης δεν αναφέρεται, αλλά λίγες ημέρες πριν από την παραίτηση του τέως κυβερνήτη, η συνεργάτις του, Μπρίτανι Κομίσο, είχε καταγγείλει στο γραφείο του σερίφη του Ολμπανι ότι ο Κουόμο είχε θωπεύσει τα στήθη της στην έπαυλή του πριν από έναν χρόνο.

Σύμφωνα με ορισμένα δημοσιεύματα, ο Κουόμο θα συλληφθεί από τις διωκτικές αρχές εντός της επόμενης εβδομάδας και θα του ασκηθεί δίωξη.

Τέλος, η υπουργός Δικαιοσύνης της Νέας Υόρκης, Λετίσια Τζέιμς, δήλωσε ότι το πόρισμα μιας ανεξάρτητης έρευνας διάρκειας πέντε μηνών κατέδειξε ότι πράγματι ο Αντριου Κουόμο παραβίασε με τις ενέργειές του την πολιτειακή και ομοσπονδιακή νομοθεσία, επισημαίνοντας ότι «η δίωξη που ασκήθηκε εναντίον του επαληθεύει τα συμπεράσματα της έρευνας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή