Η αλιευτική κρίση δοκιμάζει τη σχέση Γαλλίας – Αγγλίας

Η αλιευτική κρίση δοκιμάζει τη σχέση Γαλλίας – Αγγλίας

Να αποσύρει τις απειλές του για επιβολή κυρώσεων κάλεσε το Παρίσι η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Να αποσύρει τις απειλές του για επιβολή κυρώσεων κάλεσε το Παρίσι η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών, Λιζ Τρας, με αφορμή τη διένεξη γύρω από τη χορήγηση αδειών αλιείας στα γαλλικά χωρικά ύδατα της Μάγχης μετά το Brexit, με την «αλιευτική κρίση» να έχει προκαλέσει διπλωματική ένταση μεταξύ των δύο νατοϊκών συμμάχων.

Το Παρίσι απειλεί ότι, εφόσον δεν υπάρξει συμβιβαστική λύση, θα απαγορεύσει στα βρετανικά αλιευτικά να ξεφορτώνουν σε γαλλικά λιμάνια, ενισχύοντας παράλληλα τους τελωνειακούς ελέγχους σε φορτηγά ψυγεία για βρετανικά αλιεύματα. «Οι Γάλλοι εξαπέλυσαν εντελώς παράλογες απειλές κατά των νήσων της Μάγχης και κατά της αλιευτικής μας βιομηχανίας και οφείλουν να αποσύρουν τις απειλές αυτές», είπε η κ. Τρας μιλώντας στο ειδησεογραφικό δίκτυο SkyNews.

Οι γαλλικές αρχές έχουν ήδη ενισχύσει από τον περασμένο μήνα τους ελέγχους σε βρετανικά αλιευτικά σκάφη, με συχνές νηοψίες και κατά γράμμα εφαρμογή των κανονισμών για το μέγεθος των ψαριών και τον όγκο της ψαριάς. Παρίσι και Λονδίνο επιμένουν, στο μεταξύ, ότι τηρούν τις ισχύουσες συμφωνίες. Την Κυριακή, ο πρόεδρος Μακρόν απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο υποχώρησης από μέρους της Γαλλίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η μπάλα τώρα είναι στους Βρετανούς».

Η Κομισιόν ανησυχεί για την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να επιλέξει την οδό της αντιπαράθεσης.

Στη μέση της διένεξης έχει βρεθεί άθελά του ο δήμαρχος της βρετανικής νήσου Τζέρσεϊ στη Μάγχη, στα ανοικτά των ακτών της Νορμανδίας. «Οι δύο πλευρές να σταματήσουν τις ανοησίες και να ασχοληθούν με τις τεχνικές λεπτομέρειες για τη χορήγηση αδειών αλιείας», είπε ο δήμαρχος Ιαν Γκορστ. Η Βρετανίδα υπουργός προειδοποίησε, από τη μεριά της, ότι σε περίπτωση αδιεξόδου το Λονδίνο θα ζητήσει την παρέμβαση του μηχανισμού επίλυσης διαφορών, που έχει θεσπισθεί από τη συμφωνία για το Brexit, απαιτώντας μάλιστα «μέτρα αποζημίωσης». Σύμφωνα με τη συμφωνία της Ε.Ε. με τη Βρετανία, οι Ευρωπαίοι αλιείς μπορούν να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους σε ορισμένες ζώνες των βρετανικών χωρικών υδάτων εφόσον μπορούν να αποδείξουν ότι ψάρευαν εκεί και πριν από το Brexit. Γάλλοι και Βρετανοί ερίζουν, όμως, για το είδος και τη διάρκεια ισχύος των πιστοποιητικών που θα πρέπει να διαθέτουν τα αλιευτικά.

Την ίδια στιγμή, το πρόβλημα των συνόρων της Βόρειας Ιρλανδίας μετά το Brexit συνεχίζει να παραμένει άλυτο. Το Λονδίνο απαιτεί νέα διαπραγμάτευση των τελωνειακών κανόνων που ισχύουν για τη βρετανική επαρχία. Οι διαπραγματεύσεις, που επρόκειτο να συνεχισθούν αυτή την εβδομάδα στις Βρυξέλλες, παραμένουν ωστόσο στάσιμες.

Μιλώντας στην εφημερίδα The Daily Telegraph, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μάρος Σέφκοβιτς, επισήμανε την αυξανόμενη ανησυχία του για την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να επιλέξει την οδό της αντιπαράθεσης. Το πρωτόκολλο για τα σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας, με στόχο την προστασία της ευρωπαϊκής αγοράς και την αποφυγή δημιουργίας νέων φυσικών συνόρων στην ιρλανδική νήσο, χαρακτηρίζει τη Β. Ιρλανδία de facto ευρωπαϊκό έδαφος. Το πρωτόκολλο καταγγέλλουν, όμως, οι εθνικιστές Ενωτικοί και το Λονδίνο, κάνοντας λόγο για διαταραχή των εμπορικών ανταλλαγών μεταξύ της επαρχίας και της Βρετανίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή