Εξοπλιστική κούρσα Ρωσίας, ΗΠΑ–Συμμάχων

Εξοπλιστική κούρσα Ρωσίας, ΗΠΑ–Συμμάχων

Σχέδια Μόσχας για δοκιμαστικές βολές του πυραύλου «Τσιρκόν»

εξοπλιστική-κούρσα-ρωσίας-ηπα-συμμά-561567595

ΜΟΣΧΑ. Ετοιμη να αντιδράσει παραμένει η Ρωσία απέναντι σε κάθε προσπάθεια ανατροπής της «στρατηγικής ισορροπίας», σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, με έμμεσο αποδέκτη την Ουάσιγκτον και με αφορμή το παγκόσμιο αντιπυραυλικό σύστημα που φιλοδοξούν να αναπτύξουν οι ΗΠΑ και οι Σύμμαχοί τους. Η Ρωσία ανησυχεί ότι ένα λειτουργικό αντιπυραυλικό αμυντικό σύστημα θα επιτρέψει στους δυτικούς αντιπάλους της να εγκαταλείψουν το δόγμα της αμοιβαίας αποτροπής, στο οποίο βασίστηκε η στρατηγική των υπερδυνάμεων τις τελευταίες δεκαετίες. «Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ορισμένοι ξένοι ομόλογοί μας δεν θα σταματήσουν τις προσπάθειες να αλλοιώσουν τη στρατηγική ισορροπία, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης παγκόσμιας αντιπυραυλικής ασπίδας σε μικρή απόσταση από τα σύνορά μας. Δεν είναι δυνατόν να αγνοήσουμε τις απειλές αυτές και σκοπεύουμε να αντιδράσουμε κατάλληλα», είπε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια σύσκεψης με αξιωματούχους των ένοπλων δυνάμεων και της αμυντικής βιομηχανίας.

Η δυναμική εμφάνιση της Κίνας στην περιοχή Ειρηνικού – Ινδικού διαταράσσει την περιώνυμη «στρατηγική ισορροπία».

Τον Νοέμβριο, το ρωσικό πολεμικό ναυτικό έχει ανακοινώσει σχέδια για διενέργεια δοκιμαστικών βολών του υπερηχητικού πυραύλου «Τσιρκόν» από ρωσικές φρεγάτες, σε πλωτούς αλλά και επίγειους στόχους. Ο Πούτιν είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα ότι το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα πετάει με ταχύτητα εννέα φορές μεγαλύτερη από εκείνη του ήχου, και είναι ικανό να πλήξει στόχους σε απόσταση χιλίων χιλιομέτρων από το σημείο εκτόξευσής του. Η Ρωσία σχεδιάζει να εξοπλίσει τα πυρηνικά της υποβρύχια και πολλά από τα πλοία επιφανείας της με τους νέους πυραύλους.

Εξοπλιστική κούρσα Ρωσίας, ΗΠΑ–Συμμάχων-1

Μιλώντας στο Sputnik Γαλλίας, ο πρώην επικεφαλής ερευνών της Airbus, Ζαν-Φρανσουά Ζενέστ, επέμεινε ότι η πρόσφατη κινεζική δοκιμή αποτελεί μάλλον διαστημική εκτόξευση, παρά δοκιμή υπερηχητικού πυραύλου. «Το ρωσικό Τσιρκόν είναι ο πραγματικός υπερηχητικός πύραυλος, ικανός να πετάει σε πολύ χαμηλό υψόμετρο. Το κινεζικό σύστημα είναι ένα στρατοσφαιρικό ανεμοπλάνο που εγκαταλείπει την ατμόσφαιρα, προτού επανέλθει σε αυτή για να πλήξει τον στόχο του. Αυτό, όμως, το καθιστά σχετικά ευάλωτο σε σχέση με το ρωσικό σύστημα», λέει ο Ζενέστ.

«Ρωσικές και κινεζικές αμυντικές μελέτες προβλέπουν την καταστροφή του στόλου αμερικανικών δορυφόρων και την εξόντωση του αμερικανικού στόλου, χάρη σε υπερηχητικούς πυραύλους. Με τέτοιο οπλισμό ο αμερικανικός στόλος του Ειρηνικού έχει προσδόκιμο ζωής 20 λεπτών, πριν καταλήξει στον βυθό του ωκεανού», λέει ο Ζενέστ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή