Παιδικός εμβολιασμός: Ασήμαντα τα φαινόμενα μυοκαρδίτιδας μπροστά στον κίνδυνο της Covid

Παιδικός εμβολιασμός: Ασήμαντα τα φαινόμενα μυοκαρδίτιδας μπροστά στον κίνδυνο της Covid

Ήδη 657 παιδιά έχουν πεθάνει στις ΗΠΑ λόγω του κορωνοϊού, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας των γονιών που εμβολιάζουν τα παιδιά τους κατά του κορωνοϊού για την ανάπτυξη μυοκαρδίτιδας, παρά τυχόν εξαιρετικά σπάνια περιστατικά, δεδομένου ότι ο κίνδυνος από τη μετάλλαξη Δέλτα για τα παιδιά είναι πολύ πιο σοβαρός και πραγματικός.

Οι επιστήμονες που συμβουλεύουν τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων (CDC) αναμένεται την Τρίτη να συνεδριάσουν για να αποφασίσουν αν τα νεότερα στοιχεία εμφάνισης μυοκαρδίτιδας σε παιδιά τούς επιτρέπουν να συστήσουν το εμβόλιο της Pfizer για τα παιδιά του Δημοτικού (ηλικίες 5-11 ετών).

Τον ίδιο έλεγχο κάνουν οι επιστήμονες και για το εμβόλιο της Moderna. Και τα δύο εμβόλια συνδέονται με αύξηση της εμφάνισης της φλεγμονής του μυοκαρδίου. Ωστόσο θεωρείται δεδομένο ότι η έγκριση θα δοθεί, καθώς όχι μόνο τα φαινόμενα μυοκαρδίτιδας από τα εμβόλια είναι εξαιρετικά σπάνια, ενώ όταν εμφανίζονται είναι ήπιες περιπτώσεις έυκολα αντιμετωπίσιμες.

Αντιθέτως, ο κίνδυνος που διατρέχουν τα παιδιά από τις συνέπειες του κορωνοϊού είναι πολύ σημαντικότερος, ακόμη και για την καρδιακή λειτουργία: Ο δρ. Μπράιαν Φέινγκολντ, ειδικός στην παιδική μυοκαρδίτιδα στο Νοσοκομείο Παίδων στο Πιτσμπουργκ δήλωσε στους Τάιμς της Νέας Υόρκης ότι ο κορωνοϊός είναι ικανός να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στην καρδιά. «Στατιστικά αυτό είναι πολύ πιο πιθανό», προειδοποιεί.

Από την έναρξη της πανδημίας, δεκάδες χιλιάδες παιδιά έχουν νοσηλευθεί με κορωνοϊό στις ΗΠΑ και ήδη 657 έχουν πεθάνει σύμφωνα με τα στοιχεία των CDC.

Διαβάστε επίσης:

Κάποια παιδιά που μολύνονται με τον κορωνοϊό αναπτύσσουν τη λεγόμενη μακρά COVID, παραμένοντας άρρωστα επί μήνες μετά την αρχική διάγνωση. Μόνο στις ΗΠΑ το ονομαζόμενο πολυσυστημικό φλεγμονικό σύνδρομο έχει ήδη επηρεάσει τουλάχιστον 5.200 παιδιά.

Ο κίνδυνος, ήπιας έστω, μυοκαρδίτιδας αφορά στατιστικά μόνο 11 στους 100.000 εμβολιασμένους άνδρες ηλικίας 16 έως 29 ετών, σύμφωνα με έρευνα στις ΗΠΑ. Στις γυναίκες το ποσοστό είναι ακόμη μικρότερο. «Τα συμπτώματα μπορεί να είναι ενοχλητικά αλλά σπανίως απειλούν τη ζωή των παιδιών», τονίζει ο δρ Τζέιμς ντε Λέμος, καρδιολόγος του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Ντάλας.

Τα διαθέσιμα στοιχεία για τις ηλικίες 12-15 ετών είναι ελλιπή προς το παρόν, αλλά οι ενδείξεις είναι ότι τα αγόρια παθαίνουν μυοκαρδίτιδα σε ακόμη μικρότερο ποσοστό από την αμέσως μεγαλύτερη ηλικία, σύμφωνα με τον δρα Πολ Όφιτ, διευθυντή του Κέντρου Εμβολιαστικής Εκπαίδευσης στο Νοσοκομείο Παίδων της Φιλαδέλφειας.

Με τα δεδομένα αυτά οι αμερικανικές αρχές ενέκριναν πριν μερικές ημέρες τη χορήγηση του εμβολίου της Pfizer σε παιδιά ηλικίας 5-11 ετών.

Πηγή: The New York Times

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή