Εμβόλιο Covid-19: Πρώτη κρατική έγκριση για το σκεύασμα της Novavax

Εμβόλιο Covid-19: Πρώτη κρατική έγκριση για το σκεύασμα της Novavax

Επιπλέον κατέθεσε αίτηση έγκρισης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον Καναδά

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την παρθενική κρατική έγκριση χορήγησης εξασφάλισε από την Ινδονησία το νέο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που παράγει η αμερικανική εταιρεία Novavax. Παράλληλα κατέθεσε αίτηση έγκρισης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον Καναδά.

Όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο Στάνλι Ερκ, εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας βιοτεχνολογίας, αντίστοιχη με αυτή της Ινδονησίας απόφαση αναμένεται σύντομα και από την Ινδία και τις Φιλιππίνες.

Το εμβόλιο πλέον εξετάζεται και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, και ο έλεγχος αναμένεται να ολοκληρωθεί τις προσεχείς εβδομάδες, σύμφωνα με τον κ. Ερκ. Το πράσινο φως από τον ΠΟΥ θα επιτρέψει στη Novavax να αρχίσει να συμμετέχει στο διεθνές πρόγραμμα Covax για την προσφορά εμβολίων σε φτωχότερα κράτη, πράγμα που αναμένεται να αρχίσει εντός του 2021.

Το εμβόλιο της Novavax έχει δείξει αποτελεσματικότητα άνω του 90% κατά του κορωνοϊού και των μεταλλάξεών του σε εκτεταμένες κλινικές έρευνες στις ΗΠΑ.

Διαβάστε ακόμη: 

Η Novavax είναι από τις εταιρείες που έχουν λάβει έκτακτη κρατική χρηματοδότηση από την Ουάσιγκτον ώστε να προχωρήσουν τάχιστα στην παραγωγή εμβολίων κατά του κορωνοϊού. Έχει επίσης καταθέσει αίτηση έγκρισης σε Βρετανία, Αυστραλία και άλλες χώρες, ενώ σύντομα αναμένεται να αιτηθεί έγκριση και στις ΗΠΑ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει έρθει από το καλοκαίρι σε συμφωνία με τη Novavax για την αγορά 200 εκατ. δόσεων του εμβολίου της μόλις αυτό λάβει την απαραίτητη έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Πηγή: Reuters, The New York Times

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή