COP26: Δύο ιστορικές συμφωνίες για μεθάνιο, δάση

COP26: Δύο ιστορικές συμφωνίες για μεθάνιο, δάση

Τη δέσμευση συνυπογράφει το 70% των χωρών της παγκόσμιας οικονομίας

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Περισσότερες από 100 χώρες έχουν πλέον προσχωρήσει στην Παγκόσμια Δέσμευση για το Μεθάνιο, την ευρωαμερικανική πρωτοβουλία για μείωση των εκπομπών του εξαιρετικά ρυπογόνου αερίου του θερμοκηπίου κατά 30% το 2030 έναντι των επιπέδων του 2020. Στην πρωτοβουλία, που ανακοινώθηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου και παρουσιάστηκε χθες στο COP26 από την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, συμμετέχουν πλέον οι μισές από τις 30 χώρες με τις μεγαλύτερες εκπομπές στον πλανήτη.

Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, οι υπογράφοντες συναποτελούν το 70% της παγκόσμιας οικονομίας. Ιδιαίτερης σημασίας θεωρείται η προσχώρηση της Βραζιλίας στην Παγκόσμια Δέσμευση, η οποία ανακοινώθηκε χθες. Η Βραζιλία συγκαταλέγεται στις πέντε χώρες με τις μεγαλύτερες εκπομπές μεθανίου παγκοσμίως. Ωστόσο, η Κίνα, η Ινδία και η Ρωσία, που συμπληρώνουν (μαζί με τις ΗΠΑ) την πεντάδα των χωρών με τις υψηλότερες εκπομπές μεθανίου, δεν έχουν δηλώσει συμμετοχή.

Παράλληλα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την ανάληψη δράσης για τον περιορισμό των εκπομπών μεθανίου. Συγκεκριμένα, η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) θα επαναφέρει μέτρα περιορισμού των διαρροών από την εξόρυξη πετρελαίου και αερίου, τα οποία είχε καταργήσει ο Ντόναλντ Τραμπ, και θα τα επεκτείνει για πρώτη φορά σε όλες τις υφιστάμενες πλατφόρμες εξόρυξης (περίπου ένα εκατομμύριο) ανά την αμερικανική επικράτεια. Η επιλογή της διοικητικής αυτής παρέμβασης λαμβάνει χώρα καθώς η κλιματική ατζέντα του Τζο Μπάιντεν αντιμετωπίζει ισχυρές αντιστάσεις στο Κογκρέσο.

Οι ηγέτες από 122 χώρες συμφώνησαν να αναστείλουν την αποψίλωση έως το 2030 στο 85% των δασικών εκτάσεων.

Το μεθάνιο είναι το αέριο του θερμοκηπίου με τη μεγαλύτερη διασπορά στην ατμόσφαιρα μετά το διοξείδιο του άνθρακα. Είναι πάνω από 20 φορές πιο ισχυρό ανά μονάδα από το διοξείδιο του άνθρακα, που σημαίνει ότι, σε βάθος εικοσαετίας, ένας τόνος μεθανίου θερμαίνει εξίσου όσο 85 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα. Τα τελευταία 20 χρόνια, οι εκπομπές μεθανίου παγκοσμίως έχουν αυξηθεί κατά 10%. Το μεθάνιο διασπάται ταχύτερα στην ατμόσφαιρα (σε περίπου 12 χρόνια, έναντι ενός αιώνα και πλέον στην περίπτωση του CO2). Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΟΗΕ, ο δραστικός περιορισμός του μεθανίου που εκλύεται στην ατμόσφαιρα κατά την τρέχουσα δεκαετία μπορεί να αποτρέψει την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 0,3 βαθμό Κελσίου έως τη δεκαετία του 2040.

Παράλληλα, οι ηγέτες 122 χωρών ανακοίνωσαν τη δέσμευσή τους να αναστείλουν και να αντιστρέψουν τη διαδικασία αποψίλωσης των δασών έως το 2030. Το κοινό ανακοινωθέν, που εκδόθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας ώρα Γλασκώβης, συνυπογράφουν χώρες όπως η Βραζιλία, η Κίνα, η Ρωσία, το Κονγκό και η Ινδονησία. Συνολικά η δέσμευση καλύπτει το 85% των δασών του πλανήτη.

«Θα έχουμε την ευκαιρία να τερματίσουμε τη μακρά ιστορία της ανθρωπότητας ως κατακτητή της φύσης και να γίνουμε, αντ’ αυτού, οι φύλακές της», δήλωσε σχετικά ο οικοδεσπότης της διάσκεψης, Μπόρις Τζόνσον, μιλώντας για μια άνευ προηγουμένου συμφωνία.

Τα δάση απορροφούν περίπου το 30% των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου, αποτρέποντάς τα από το να θερμάνουν την ατμόσφαιρα, σύμφωνα με το World Resources Institute. Το ίδιο ινστιτούτο, ωστόσο, όπως μεταδίδει το Reuters, υπολογίζει πως το 2020 χάθηκαν 258.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους – έκταση μεγαλύτερη από το Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με το Reuters, η ΜΚΟ Global Witness σχολίασε ότι δεν υπάρχουν σαφείς μηχανισμοί λογοδοσίας για να διασφαλίσουν ότι οι κυβερνήσεις θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT