Δύσκολος κάβος για τον Μπάιντεν

Δύσκολος κάβος για τον Μπάιντεν

Πανεθνικό πολιτικό αντίκτυπο αποκτά η εκλογή κυβερνήτη στη Βιρτζίνια

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βαρόμετρο για τα πολιτικά ρεύματα στις ΗΠΑ ένα χρόνο πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο και άτυπο δημοψήφισμα για τις πολιτικές του Τζο Μπάιντεν, η δημοτικότητα του οποίου έχει γνωρίσει και καλύτερες ημέρες: κάπως έτσι αντιμετώπιζαν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης τις χθεσινές εκλογές στη Βιρτζίνια και στο Νιου Τζέρσεϊ, τις δύο αμερικανικές πολιτείες που παραδοσιακά εκλέγουν κυβερνήτη (μόνες αυτές, σε σύνολο πενήντα) ένα χρόνο μετά κάθε προεδρική αναμέτρηση.

Το ενδιαφέρον στρέφεται κυρίως στη Βιρτζίνια, μια παραδοσιακά Ρεπουμπλικανική πολιτεία, η οποία στράφηκε στους Δημοκρατικούς από το 2008, με καταλύτη τον Μπαράκ Ομπάμα. Μέχρι πρότινος, ο Δημοκρατικός υποψήφιος Τέρι Μακόλιφ, ο οποίος διετέλεσε κυβερνήτης της Βιρτζίνια από το 2014 μέχρι το 2018, εμφανιζόταν ως ακλόνητο φαβορί έναντι του πολιτικά άπειρου Ρεπουμπλικανού αντιπάλου του, Γκλεν Γιάνγκιν, πρώην διευθυντικού στελέχους του επιχειρηματικού ομίλου Carlyle. Ο Μπάιντεν είχε κερδίσει τον Τραμπ στη Βιρτζίνια, πριν από ένα χρόνο, με δέκα μονάδες διαφορά, ενώ μέχρι τον Αύγουστο το δημοσκοπικό προβάδισμα του Δημοκρατικού υποψηφίου ήταν από πέντε μονάδες και πάνω.

Η εσωτερική διαμάχη στους Δημοκρατικούς παραλύει το Κογκρέσο και εξασθενίζει τη δημοτικότητα του προέδρου.

Κάπου εκεί όμως ήρθε το φιάσκο του Αφγανιστάν και ακολούθησαν μήνες παράλυσης του Κογκρέσου, με τους Δημοκρατικούς να αδυνατούν να περάσουν κρίσιμα νομοσχέδια λόγω του αγεφύρωτου ρήγματος ανάμεσα στην αριστερή και την κεντρώα πτέρυγα του κόμματος. Η δημοτικότητα του Μπάιντεν έπεσε στα επίπεδα που βρισκόταν και εκείνη του Τραμπ στο ίδιο χρονικό διάστημα της θητείας του, ενώ η ψαλίδα μεταξύ των δύο υποψηφίων στη Βιρτζίνια έκλεισε – μάλιστα οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδειχναν οριακό προβάδισμα του Γιάνγκιν. Ενδεχόμενη ήττα θα ήταν πολύ οδυνηρή για τους Δημοκρατικούς, που επιστράτευσαν και τον Μπαράκ Ομπάμα σε συγκεντρώσεις του Μακόλιφ, δεδομένου ότι ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ανοιχτά και με θέρμη τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο.

Στο Νιου Τζέρσεϊ, ο Δημοκρατικός κυβερνήτης Φιλ Μέρφι έχει απέναντί του τον Ρεπουμπλικανό πρώην βουλευτή της πολιτείας Τζακ Τσιαταρέλι. Αν επικρατήσει, θα είναι ο πρώτος Δημοκρατικός κυβερνήτης που θα καταφέρει να επανεκλεγεί στο Νιου Τζέρσεϊ τα τελευταία 44 χρόνια. Δεδομένης της πολύ ασθενικής πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο, έντονο ενδιαφέρον απέκτησαν και οι χθεσινές εκλογές για την πλήρωση δύο κενών εδρών της Βουλής των Αντιπροσώπων στην πολιτεία Οχάιο. Είναι ενδεικτικό ότι ο Τζο Μπάιντεν και ο πρώην αντιπρόεδρος (την τετραετία Τραμπ) Μάικ Πενς κατέβηκαν στον εκλογικό στίβο της πολιτείας, στο πλευρό των υποψηφίων τους.

Την ίδια μέρα, διεξήχθησαν τοπικές εκλογικές αναμετρήσεις σε αρκετές αμερικανικές πόλεις. Στη Νέα Υόρκη, εθεωρείτο βέβαιη η επικράτηση του Δημοκρατικού υποψηφίου και πρώην αξιωματικού της αστυνομίας, Ερικ Ανταμς, απέναντι στον Ρεπουμπλικανό Κέρτις Σλίουα. Στη Βοστώνη, η μάχη δόθηκε ανάμεσα σε δύο γυναίκες του Δημοκρατικού Κόμματος, προερχόμενες από μειονότητες – την καταγόμενη από την Ταϊβάν Μισέλ Γου και την Ανίσα Εσάιμπι Τζορτζ, με πατέρα από την Τυνησία. Ενάμιση χρόνο μετά την ανθρωποκτονία του άοπλου Τζορτζ Φλόιντ από τον λευκό αστυνομικό Ντέρεκ Σόβιν στη Μινεάπολη, μια τραγωδία που συγκλόνισε τις ΗΠΑ και όλο τον κόσμο, οι ψηφοφόροι της πόλης κλήθηκαν χθες να αποφασίσουν αν θα εγκρίνουν ή όχι πρόταση για κατάργηση της αστυνομίας και αντικατάστασή της από ένα νέο Τμήμα Ασφαλείας, υπό την ευθύνη της δημοτικής αρχής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή