ΠΟΥ: Ενέκρινε το ινδικό εμβόλιο Covaxin για επείγουσα χρήση

ΠΟΥ: Ενέκρινε το ινδικό εμβόλιο Covaxin για επείγουσα χρήση

Ο ΠΟΥ πρότεινε τη χορήγηση του Covaxin σε δύο δόσεις, με ενδιάμεσο διάστημα τεσσάρων εβδομάδων, σε όλες τις ηλικιακές ομάδες από 18 ετών και άνω

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι ενέκρινε για επείγουσα χρήση το εμβόλιο Covaxin κατά της Covid-19, το οποίο ανέπτυξε η ινδική εταιρεία φαρμάκων Bharat Biotech.

Η απόφαση αυτή ανοίγει τον δρόμο για να αναγνωριστεί το Covaxin ως εγκεκριμένο σκεύασμα για χρήση σε πολλές φτωχές χώρες.

«Η Τεχνική Συμβουλευτική Ομάδα αποφάσισε ότι το εμβόλιο Covaxin πληροί τις προδιαγραφές του ΠΟΥ για προστασία κατά της Covid-19, πως τα οφέλη του εμβολίου υπερισχύουν των κινδύνων κατά πολύ και πως το εμβόλιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί», δήλωσε ο ΠΟΥ σε ανάρτησή του στο Twitter.

Η συμβουλευτική ομάδα του ΠΟΥ αναμενόταν να αποφασίσει για το εν λόγω εμβόλιο την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά ζήτησε περαιτέρω διευκρινίσεις από τη Bharat Biotech προτού πραγματοποιήσει μια τελική αξιολόγηση των οφελών και των κινδύνων για παγκόσμια χρήση του εμβολίου.

Χορήγηση σε δύο δόσεις στους 18 και άνω

Το Covaxin ελέγχθηκε επίσης και από τη Στρατηγική Συμβουλευτική Ομάδα του ΠΟΥ από ειδικούς στην ανοσοποίηση, οι οποίοι πρότειναν τη χορήγησή του σε δύο δόσεις, με ενδιάμεσο διάστημα τεσσάρων εβδομάδων, σε όλες τις ηλικιακές ομάδες από 18 ετών και άνω. 

Ωστόσο, ο Οργανισμός ανέφερε πως τα διαθέσιμα στοιχεία για τον εμβολιασμό των εγκύων με το εν λόγω σκεύασμα δεν είναι επαρκή για να αξιολογηθεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά του στην εγκυμοσύνη.

Η έγκριση για επείγουσα χρήση θα ανοίξει τον δρόμο ώστε η Bharat να διαθέσει το εμβόλιο σε χώρες που βασίζονται στην καθοδήγηση του ΠΟΥ για τη λήψη ρυθμιστικών αποφάσεων. 

Το Covaxin είναι το έβδομο εμβόλιο κατά της Covid που παίρνει έγκριση από τον ΠΟΥ, μετά από εκείνα των Pfizer/BioNTech, της Moderna, της AstraZeneca, της Johnson & Johnson, της Sinovac Biotech και της Sinopharm.

Η εν λόγω απόφαση σημαίνει επίσης ότι το Covaxin μπορεί να αναγνωριστεί ως «έγκυρο» εμβόλιο για εκατομμύρια Ινδούς που το έχουν ήδη λάβει και επιθυμούν να ταξιδέψουν εκτός της χώρας.

Το Ομάν και η Αυστραλία ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι θα αναγνωρίσουν το Covaxin ως έγκυρο εμβόλιο για τους ταξιδιώτες.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή