Υπόθεση Pegasus: Στη «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ η NSO

Υπόθεση Pegasus: Στη «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ η NSO

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, η ένταξη της NSO στη «μαύρη λίστα» είναι μέρος των προσπαθειών της κυβέρνησης Μπάιντεν να τεθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα στο επίκεντρο της εξωτερικής πολιτικής της Ουάσιγκτον

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπλόκο στην πρόσβαση της NSO Group σε ορισμένες αμερικανικές τεχνολογίες βάζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, τοποθετώντας την ισραηλινή εταιρεία στη «μαύρη λίστα οντοτήτων» της Ουάσιγκτον, στη σκιά της υπόθεσης Pegasus.

Οι αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ, σύμφωνα με τη Washington Post, διαπίστωσαν ότι εργαλεία παρακολούθησης της εταιρείας χρησιμοποιήθηκαν από ξένες κυβερνήσεις για να στοχοποιηθούν αξιωματούχοι, δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες, ακτιβιστές, ακαδημαϊκοί και εργαζόμενοι σε πρεσβείες.

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, η ένταξη της NSO στη «μαύρη λίστα» είναι μέρος των προσπαθειών της κυβέρνησης Μπάιντεν να τεθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα στο επίκεντρο της εξωτερικής πολιτικής της Ουάσιγκτον. Η εταιρεία δεν έχει προβεί μέχρι στιγμής σε κάποιο σχόλιο.

Υπενθυμίζεται πως, όπως αποκάλυψε το καλοκαίρι έρευνα μέσων ενημέρωσης, δημοσιογράφοι, ακτιβιστές, πολιτικοί και δικηγόροι σε όλο τον κόσμο βρέθηκαν στο στόχαστρο αυταρχικών καθεστώτων και κυβερνήσεων, μέσω της χρήσης του λογισμικού Pegasus.

Η έρευνα -η οποία δημοσιεύθηκε σε 17 μέσα ενημέρωσης, ανάμεσά τους στις εφημερίδες Le Monde, The Guardian και The Washington Post- μιλούσε για εκτεταμένη και συνεχιζόμενη κατάχρηση του λογισμικού υποκλοπής Pegasus της ισραηλινής εταιρείας NSO Group.

Το λογισμικό Pegasus, αφού εγκατασταθεί εν αγνοία του κατόχου του σε κάποιο κινητό τηλέφωνο τύπου smartphone, επιτρέπει την υποκλοπή μηνυμάτων, φωτογραφιών, επαφών, καθώς και των κλήσεων.

Η ιδρυθείσα το 2011 στο Ισραήλ εταιρία NSO, η οποία κατηγορείται συχνά πως παίζει το παιχνίδι αυταρχικών καθεστώτων, διαβεβαίωσε το καλοκαίρι πως το λογισμικό της χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την παρακολούθηση και την εξάρθρωση κυκλωμάτων κακοποιών ή τρομοκρατών.

Μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, άλλαξε αριθμό τηλεφώνου, καθώς και συσκευή.

Με πληροφορίες από Washington Post

Τελευταίες ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή