ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ήττα – σοκ για τους Δημοκρατικούς

Προειδοποίηση για τις εκλογές του 2022 τα αποτελέσματα στη Βιρτζίνια

ΗΠΑ: Ήττα – σοκ για τους Δημοκρατικούς

Οτιδήποτε άλλο από εορταστική ήταν η ατμόσφαιρα για τους Δημοκρατικούς τη νύχτα της Τρίτης, όταν συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τη νίκη του Τζο Μπάιντεν επί του Ντόναλντ Τραμπ. Επιβεβαιώνοντας τους χειρότερους φόβους τους, οι εκλογές για την ανάδειξη κυβερνήτη στην πολιτεία Βιρτζίνια ανέδειξαν νικητή τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών, ενώ στο Νιου Τζέρσεϊ οι δύο διεκδικητές του αξιώματος πρακτικά ισοψηφούσαν μέχρι την ώρα που έκλειναν αυτές οι στήλες. Οι απογοητευτικές επιδόσεις των Δημοκρατικών σε δύο πολιτείες όπου ο Μπάιντεν είχε επικρατήσει, το 2020, με διψήφιες διαφορές έστειλαν ανησυχητικά μηνύματα για τις ενδιάμεσες εκλογές του 2022, ενισχύοντας τις ελπίδες των Ρεπουμπλικανών να αναλάβουν τον έλεγχο και των δύο νομοθετικών σωμάτων του Κογκρέσου.

ΗΠΑ: Ήττα – σοκ για τους Δημοκρατικούς-1
Caption

Στη Βιρτζίνια, ο 54χρονος μεγαλοεπιχειρηματίας Γκλεν Γιάνγκιν, διευθυντικό στέλεχος του ομίλου Calryle, ο οποίος ουδέποτε στο παρελθόν είχε διεκδικήσει δημόσιο αξίωμα, υπερίσχυσε με δύο μονάδες διαφορά του πρώην κυβερνήτη Τέρι Μακόλιφ, με αποτέλεσμα να αλλάξει χέρια το κορυφαίο αξίωμα της πολιτείας. Οι Ρεπουμπλικανοί κέρδισαν και τα άλλα αιρετά αξιώματα της Βιρτζίνια, εκλέγοντας αναπληρωτή κυβερνήτη και πολιτειακό εισαγγελέα.

Στις δημοτικές εκλογές ξεχώρισαν οι νίκες του Ερικ Ανταμς, που θα είναι ο δεύτερος μαύρος δήμαρχος Νέας Υόρκης και της 36χρονης Μισέλ Γου, που γίνεται η πρώτη γυναίκα δήμαρχος στη Βοστώνη.

Στο Νιου Τζέρσεϊ, μια παραδοσιακά «γαλάζια» πολιτεία, όπου οι εγγεγραμμένοι Δημοκρατικοί είναι κατά ένα εκατομμύριο περισσότεροι των Ρεπουμπλικανών, ο απερχόμενος, Δημοκρατικός, κυβερνήτης Φιλ Μέρφι είχε σοβαρές ελπίδες να βγει νικητής από την καταμέτρηση-θρίλερ, καθώς οι εκλογικές περιφέρειες όπου δεν είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία τον ευνοούσαν. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, όμως, η πέραν κάθε προσδοκίας καλή επίδοση του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου Τζακ Τσιαταρέλι ήρθε να ενισχύσει τη διάχυτη ανησυχία στο κόμμα της προεδρικής πλειοψηφίας.

Στις πρώτες αναλύσεις τους για τις εκλογικές αναμετρήσεις της Τρίτης, αρκετοί πολιτικοί σχολιαστές θεωρούν ότι ο Γκλεν Γιάνγκιν μπορεί να αποτελέσει παράγοντα έμπνευσης για τους Ρεπουμπλικανούς στην προσπάθειά τους να ανακτήσουν τους ψηφοφόρους της μεσαίας τάξης που αποξενώθηκαν από τον εμπρηστικό λαϊκισμό του Ντόναλντ Τραμπ. Ρίχνοντας το βάρος στους «πολιτιστικούς πολέμους» για τη διδασκαλία περί ρατσισμού και σεξισμού στα σχολεία, υιοθετώντας συντηρητική στάση σε θέματα όπως οι αμβλώσεις, αλλά σε ήπιους τόνους, ο Γιάνγκιν κατάφερε να συσπειρώσει μετριοπαθείς συντηρητικούς, χωρίς να αποξενώσει τον συμπαγή πυρήνα των οπαδών του Τραμπ. Από τις δημοτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη, ξεχωρίζουν η εκλογή του Δημοκρατικού, πρώην αστυνομικού, Ερικ Ανταμς, ο οποίος θα γίνει ο δεύτερος μαύρος δήμαρχος Νέας Υόρκης, και η νίκη της 36χρονης Μισέλ Γου στη Βοστώνη, που αποκτά για πρώτη φορά γυναίκα δήμαρχο, η οποία, μάλιστα, προέρχεται από Ταϊβανέζους γονείς. Στη Μινεάπολη, το 56% των ψηφοφόρων απέρριψε πρόταση για κατάργηση του αστυνομικού τμήματος και αντικατάστασή του από δημοτική δύναμη ασφαλείας, ενάμιση χρόνο μετά την ανθρωποκτονία του άοπλου μαύρου Τζορτζ Φλόιντ από τα χέρια λευκού αστυνομικού.