COP26: Οι ηγέτες έφυγαν, ο διάλογος τώρα αρχίζει

COP26: Οι ηγέτες έφυγαν, ο διάλογος τώρα αρχίζει

Η Κίνα και η Ρωσία απάντησαν χθες στις επικρίσεις του Αμερικανού προέδρου για την απουσία των ηγετών τους από τη διάσκεψη της Γλασκώβης για το κλίμα, με το Πεκίνο να υποστηρίζει ότι τα έργα έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα από τα λόγια

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΛΑΣΚΩΒΗ. Η Κίνα και η Ρωσία απάντησαν χθες στις επικρίσεις του Αμερικανού προέδρου για την απουσία των ηγετών τους από τη διάσκεψη της Γλασκώβης για το κλίμα, με το Πεκίνο να υποστηρίζει ότι τα έργα έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα από τα λόγια. Η Κίνα εκπέμπει περισσότερους ρύπους από κάθε άλλη χώρα αλλά και επενδύει στις καθαρές τεχνολογίες μεγαλύτερα ποσά από κάθε άλλη χώρα.

Ωστόσο η Κίνα δεν έλαβε μέρος στην πρωτοβουλία 20 χωρών, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και οι ΗΠΑ, για τη διακοπή της χρηματοδότησης έργων ορυκτών καυσίμων στο εξωτερικό. Η Κίνα έχει δεσμευθεί μόνο να σταματήσει τη χρηματοδότηση της εξόρυξης και καύσης γαιάνθρακα στο εξωτερικό.

H Κίνα δεν συμμετέχει στην πρωτοβουλία 20 κρατών για τη διακοπή της χρηματοδότησης έργων ορυκτών καυ- σίμων στο εξωτερικό.

Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Δανία, που περιλαμβάνονται στις 20 χώρες, θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούν έργα ορυκτών καυσίμων στο εσωτερικό τους, ενώ έργα που βρίσκονται σε διαδικασία υλοποίησης δεν θα διακοπούν. Εστω και με αυτά τα παραθυράκια, ειδικοί εκτιμούν ότι η εξαγγελία που θα γίνει επισήμως σήμερα, θα στρέψει κονδύλια ύψους περίπου 8 δισ. δολαρίων τον χρόνο σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και άλλα έργα που συνδέονται με την ενεργειακή μετάβαση.

Προχθές, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε στηλιτεύσει την απουσία των ηγετών της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ και της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, από τη σύνοδο, διερωτώμενος πώς μπορεί η Κίνα να θέλει να παίξει ρόλο χωρίς να παραστεί ο πρόεδρός της στη σύνοδο. Και ο ίδιος ο Μπάιντεν αποχώρησε χθες από τη Γλασκώβη, καθώς το εναρκτήριο διήμερο με τις τοποθετήσεις των ηγετών έλαβε τέλος και η διαδικασία των διαπραγματεύσεων άρχισε. Στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί στις 12 Νοεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή