COP26: Πράσινο ταμείο με στόχο τη στήριξη φτωχών κρατών

COP26: Πράσινο ταμείο με στόχο τη στήριξη φτωχών κρατών

Ερωτήματα για τις δεσμεύσεις της Δύσης στις αναπτυσσόμενες χώρες

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών από ηγέτες κρατών και την αποχώρησή τους από τη Γλασκώβη, η πραγματικά κοπιαστική δουλειά και διαπραγμάτευση μπορεί επιτέλους να αρχίσει.

Για τις επόμενες δέκα ημέρες διαπραγματευτές από σχεδόν 200 χώρες του κόσμου θα αναζητήσουν τρόπους προώθησης των δεσμεύσεων της συνόδου. Το μεγαλύτερο ίσως πρόσκομμα στην επίτευξη των στόχων παραμένει, όμως, το οικονομικό τους κόστος. Σε χθεσινές τους ανακοινώσεις, κυβερνήσεις και ιδιώτες επενδυτές παρουσίασαν σειρά πρωτοβουλιών με στόχο την παροχή βοήθειας σε φτωχές χώρες, ενόψει ανόδου της θερμοκρασίας.

Ομάδα φιλανθρωπικών ιδρυμάτων και διεθνών αναπτυξιακών τραπεζών ανακοίνωσε τη σύσταση ταμείου 10,5 δισ. δολαρίων για τη χρηματοδότηση της μετάβασης αναπτυσσομένων οικονομιών από τα ορυκτά καύσιμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Εκδοση ομολόγων

Οι λεπτομέρειες για τη χρηματοδότηση της ενεργειακής μετάβασης θα συζητηθούν τις επόμενες 10 ημέρες στη Γλασκώβη.

Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομίας Τζάνετ Γέλεν είπε ότι οι ΗΠΑ θα στηρίξουν νέο μηχανισμό χρηματοδότησης, ο οποίος θα διοχετεύει 500 εκατ. δολάρια τον χρόνο σε αναπτυσσόμενες οικονομίες, μέσω έκδοσης ομολόγων. Ορισμένοι εκ των μεγαλύτερων επενδυτών, τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών στον κόσμο, που ελέγχουν συνολικά κεφάλαια της τάξης των 130 τρισ. δολαρίων, δήλωσαν ότι δεσμεύονται να αξιοποιήσουν τα κεφάλαια αυτά ώστε να επιτύχουν μηδενισμό των εκπομπών καυσαερίων των επενδύσεών τους μέχρι το 2050.

Παρότι τα ποσά που συζητήθηκαν είναι αστρονομικά, η αληθινή πρόκληση αφορά την ακριβή αξιοποίηση των ποσών αυτών για τη μετάβαση στις μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και άλλων ρυπογόνων αερίων στις γραμμές παραγωγής και τις ενεργειακές μονάδες. «Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς σε ό,τι αφορά τις προτάσεις μας. Δεν σημαίνει ότι τα 130 τρισ. δολάρια βρίσκονται σε χρηματοκιβώτιο και ότι θα αξιοποιηθούν άμεσα για την εφαρμογή λύσεων για την κλιματική αλλαγή. Πρέπει επειγόντως να δώσουμε έμφαση στην αξιοπιστία και την ποιότητα των προτάσεων που κατέθεσαν οι χρηματοπιστωτικοί αυτοί οργανισμοί και να μην τυφλωθούμε από τους αριθμούς», λέει ο Μπεν Κάλντεκοτ, διευθυντής του «περιβαλλοντικά υπεύθυνου» επενδυτικού ομίλου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Αξιοποίηση κεφαλαίων

Η επίτευξη ενεργειακής ουδετερότητας θα απαιτούσε επενδύσεις της τάξης των 100 με 150 τρισ. δολαρίων τις επόμενες τρεις δεκαετίες. Ο επικεφαλής της επενδυτικής BlackRock, Λάρι Φινκ, που διαχειρίζεται τα μεγαλύτερα κονδύλια στον πλανήτη, εκτιμά ότι το ποσό των 130 τρισ. δολαρίων είναι λογικό, προειδοποιώντας όμως ότι η αξιοποίηση των κεφαλαίων αυτών θα καθυστερήσει εάν κρατικός και ιδιωτικός τομέας δεν συνασπιστούν.

«Η αξιοποίηση των κεφαλαίων θα είναι δυσκολότερη από ό,τι είναι η επένδυση σε κρατικά ή ιδιωτικά ομόλογα. Η επένδυση των κεφαλαίων αυτών πρέπει να γίνει με διαφάνεια και υπευθυνότητα και με διαφορετικό σύστημα από αυτό που εφαρμόζεται σήμερα για την εκταμίευση της αναπτυξιακής βοήθειας προς τα αναπτυσσόμενα κράτη», λέει ο Φινκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή