ΚΟΣΜΟΣ

Μέρκελ – Μακρόν: Ο συγκινητικός αποχαιρετισμός τους (εικόνες)

«Ευχαριστώ που δέχθηκες αυτό τον ορμητικό νέο πρόεδρο που ήθελε να ανατρέψει τα πάντα» είπε ο Γάλλος πρόεδρος στην απερχόμενη καγκελάριο

Μέρκελ – Μακρόν: Ο συγκινητικός αποχαιρετισμός τους  (εικόνες)

«Από τότε που έγινες καγκελάριος η Γαλλία έμαθε να σε γνωρίζει και να σε αγαπά», είπε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στην Άγκελα Μέρκελ, η οποία αποσύρεται από την πολιτική μετά από 16 χρόνια στην εξουσία. 

Η απερχόμενη καγκελάριος έφτασε, εχθές, στη Γαλλία και ο Μακρόν επέλεξε να την υποδεχθεί στη Μπον της Βουργουνδίας για να την αποχαιρετίσει, αντί να της παραθέσει επίσημο δείπνο στο Μέγαρο των Ηλυσίων. 

«Άγκελα! Άγκελα! Μπράβο!», «Ευχαριστούμε, μητερούλα!», φώναζε το πλήθος που ανέμενε τους δύο ηγέτες στην πόλη της κεντρικής Γαλλίας, στο κέντρο της οινοπαραγωγού περιφέρειας της Βουργουνδίας, όπου οι δύο ηγέτες έφτασαν έχοντας μαζί τους συζύγους τους. 

Μέρκελ – Μακρόν: Ο συγκινητικός αποχαιρετισμός τους  (εικόνες)-1

Από τις συγκινητικότερες στιγμές της συνάντησής τους, ήταν όταν ο Γάλλος πρόεδρος έδωσε τον Μεγαλοσταυρό στη Μέρκελ, τη μεγαλύτερη διάκριση της Λεγεώνας της Τιμής. Πρόκειται για μια τιμή που έχει αποδοθεί τον Κόνραντ Αντενάουερ, τον Βίλι Μπραντ, τον Χέλμουτ Κολ και τον Γκέρχαρντ Σρέντερ και η οποία «συμβολίζει την ισχύ της γαλλογερμανικής φιλίας, την οποία διατήρησε η Άγγελα Μέρκελ», όπως ανέφερε η γαλλική προεδρία.

«Από τότε που έγινες καγκελάριος η Γαλλία έμαθε να σε γνωρίζει και να σε αγαπά», «στη διάρκεια όλων αυτών των ετών συνέβαλες στη διατήρηση της ενωμένης Ευρώπης παρά όλες τις αναταράξεις», είπε ο Μακρόν απευθυνόμενος στην καγκελάριο, χαιρετίζοντας την «εξαιρετική» πορεία της. 

Δείτε επίσης⇒ Διάσημα στιγμιότυπα της «εποχής Μέρκελ»

«Ευχαριστώ που δέχθηκες αυτό τον ορμητικό νέο πρόεδρο που ήθελε να ανατρέψει τα πάντα», «ευχαριστώ για την υπομονή και την επιείκεια προς το πρόσωπό μου», πρόσθεσε.

Από πλευράς της η Μέρκελ ευχαρίστησε τον οικοδεσπότη της. «Αυτό που ήταν ωραίο με όλους τους προέδρους ήταν ότι μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες, ακόμη κι αν στην αρχή συχνά είχαμε διαφορετικές ιδέες. Συχνά καταφέραμε να ενωθούμε και να κάνουμε περισσότερα από όσα θα μπορούσαμε να έχουμε καταφέρει μόνοι μας», ανέφερε.

Μέρκελ – Μακρόν: Ο συγκινητικός αποχαιρετισμός τους  (εικόνες)-2

Ο Μακρόν επεσήμανε ότι η Μέρκελ συνεργάστηκε αρχικά με τον Γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ, στη συνέχεια με τον Νικολά Σαρκοζί, με τον οποίο αντιμετώπισαν την οικονομική κρίση και κράτησαν ενωμένη την ευρωζώνη, με τον Φρανσουά Ολάντ, με τον οποίο αντιμετώπισαν την τρομοκρατία και τη μεταναστευτική κρίση, ενώ με τον ίδιο την πανδημία covid-19.

Μετά το τέλος της τελετής η Γερμανίδα καγκελάριος αγκάλιασε τον Μακρόν υπό τα χειροκροτήματα των περίπου 20 ατόμων που ήταν παρόντα. Ο Γάλλος πρόεδρος προσέφερε πολλά δώρα στη Μέρκελ, ανάμεσά τους και ένα έγγραφο από την πρώτη της επίσκεψη στη Γαλλία, το 1990, ως αναπληρώτρια εκπρόσωπος μιας αντιπροσωπίας της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας.

Μόλις έφτασαν στη Μπον, ο Μακρόν και η σύζυγός του Μπριζίτ ξενάγησαν τη Μέρκελ και τον σύζυγό της, Γιόαχιμ Ζάουερ, στο Οσπίς ντε Μπον, ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα του 15ου αιώνα, το οποίο ήταν νοσοκομείο για άπορους και πλέον φιλοξενεί την ετήσια φιλανθρωπική δημοπρασία κρασιών της Βουργουνδίας.

Μέρκελ – Μακρόν: Ο συγκινητικός αποχαιρετισμός τους  (εικόνες)-3

Για το δείπνο μετέβησαν στον πύργο Κλο ντε Βουζό, ένα εμβληματικό κτίριο που βρίσκεται μέσα σε έναν από τους μεγαλύτερους αμπελώνες της Βουργουνδίας.

Αργότερα, εκατοντάδες άνθρωποι είχαν βγει στους δρόμους για να χαιρετίσουν τα δύο προεδρικά ζευγάρια καθώς περπατούσαν στους πλακόστρωτους δρόμους της Μπον.

«Είναι ένα καταπληκτικό μέρος στο οποίο μπορείς πραγματικά να νιώσεις την εμπειρία της Γαλλίας», σχολίασε η Μέρκελ.

Τελευταίες ειδήσεις