ΕΜΑ για εμβόλιο Pfizer: Τον Δεκέμβριο ολοκληρώνεται η αξιολόγηση για τη χρήση σε παιδιά 5 – 11 ετών

ΕΜΑ για εμβόλιο Pfizer: Τον Δεκέμβριο ολοκληρώνεται η αξιολόγηση για τη χρήση σε παιδιά 5 – 11 ετών

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Δεκέμβριο αναμένεται η ολοκλήρωση της αξιολόγησης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) για την επέκταση της χρήσης του εμβολίου COVID-19 των BioNTech/Pfizer (Comirnaty), σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών.

Ο επικεφαλής του ΕΜΑ για τη στρατηγική για τα εμβόλια, Μάρκο Καβαλέρι, διευκρίνισε ότι για τα παιδιά από 5 έως 11 ετών, η δόση του εμβολίου αντιστοιχεί στο 1/3 της συνολικής δόσης που έχει εγκριθεί για τους ενήλικες. Πρόσθεσε ότι ο ΕΜΑ αξιολογεί τα οφέλη και τους κινδύνους για τον εμβολιασμό των παιδιών και πως τα στοιχεία και οι επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι, αν και σε πολύ χαμηλότερο βαθμό σε σχέση με τους ενήλικες, και τα παιδιά μπορεί να νοσήσουν σοβαρά.

Διαβάστε ακόμη: ΗΠΑ- Εμβόλιο Pfizer: «Πράσινο φως» για παιδιά 5 έως 11 ετών

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο επικεφαλής του ΕΜΑ υπογράμμισε τη σημασία να εμβολιαστούν πλήρως όλοι οι άνθρωποι, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων COVID-19 αυξάνεται ξανά στην Ευρώπη. Ο ίδιος επισήμανε ότι τα περισσότερα κράτη-μέλη στην ΕΕ έχουν ήδη αρχίσει να χορηγούν ενισχυτικές δόσεις σε άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης και μετάδοσης από τον κορονοϊό και πρόσθεσε ότι η επέκταση των αναμνηστικών δόσεων στον γενικό πληθυσμό μπορεί να είναι το επόμενο βήμα.

Σχετικά με τη χορήγηση ενισχυτικών δόσεων του εμβολίου Janssen, της Johnson&Johnson 6 μήνες μετά την 1η δόση, o Μ. Καβαλέρι τόνισε ότι αναμένονται τα δεδομένα από τις κλινικές δοκιμές.

Σε ό,τι αφορά τις φαρμακευτικές θεραπείες κατά του κορωνοϊού, ο Μ. Καβαλέρι δήλωσε ότι οχτώ θεραπείες βρίσκονται υπό την αξιολόγηση του ΕΜΑ, εκ των οποίων οι πέντε είναι σε προχωρημένο στάδιο. Τουλάχιστον 3 θεραπείες αναμένεται να εγκριθούν έως το τέλος του έτους, ίσως πριν από το τέλος Νοεμβρίου, πρόσθεσε ο ίδιος.

Τέλος, ερωτηθείς για το αν θα πρέπει να συνιστάται ο εμβολιασμός κατά της COVID19 στις έγκυες γυναίκες, ο Μ. Καβαλέρι απάντησε θετικά, λέγοντας ότι είναι ξεκάθαρο ότι και οι έγκυες κινδυνεύουν να προσβληθούν από τη νόσο, ενώ μια σειρά από μελέτες δείχνουν ότι τα εμβόλια mRNA είναι ασφαλή και για τις εγκύους, ιδιαίτερα όταν ο εμβολιασμός γίνεται κατά το 2ο και 3ο τρίμηνο της κύησης. «Υποστηρίζουμε και κατανοούμε πλήρως την απόφαση των αρχών των κρατών-μελών να συστήσουν τον εμβολιασμό των εγκύων γυναικών», δήλωσε ο επικεφαλής του ΕΜΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή