Ζητούν προστασία από τον Ερντογάν οι μουσουλμάνοι της Βοσνίας

Ζητούν προστασία από τον Ερντογάν οι μουσουλμάνοι της Βοσνίας

Eκκληση για δυναμική παρέμβαση της Aγκυρας απηύθυναν ενώσεις Βοσνίων μουσουλμάνων και μη κυβερνητικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία, καθώς η Βοσνία-Ερζεγοβίνη αντιμετωπίζει τη χειρότερη εσωτερική κρίση από τον τερματισμό του πολύνεκρου εμφυλίου πολέμου.

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eκκληση για δυναμική παρέμβαση της Aγκυρας απηύθυναν ενώσεις Βοσνίων μουσουλμάνων και μη κυβερνητικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία, καθώς η Βοσνία-Ερζεγοβίνη αντιμετωπίζει τη χειρότερη εσωτερική κρίση από τον τερματισμό του πολύνεκρου εμφυλίου πολέμου (1992-1995).

Οι μουσουλμάνοι της Βοσνίας στρέφουν το βλέμμα στην Αγκυρα, καθώς η χώρα τους βιώνει τη χειρότερη κρίση μετά τον εμφύλιο.

«Εχοντας υπόψη τις πικρές εμπειρίες από τη συμπεριφορά της διεθνούς κοινότητας σε αυτή τη γη, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη δεν έχει άλλον υποστηρικτή και έμπιστο φίλο από την Τουρκία… Θα πρέπει να γίνει καθαρό σε αυτούς που χτυπούν τα τύμπανα του πολέμου και σε εκείνους που τους υποστηρίζουν παρασκηνιακά ότι οι Βόσνιοι δεν είναι μόνοι τους», αναφέρεται στη σχετική επιστολή. Προ ημερών, ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κρίστιαν Σμιτ, προειδοποίησε, με επιστολή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, ότι η χώρα «αντιμετωπίζει υπαρξιακών διαστάσεων απειλή», ακόμη και τον κίνδυνο επιστροφής στον εμφύλιο πόλεμο.

Ο ηγέτης της σερβικής κοινότητας, Μίλοραντ Ντόντικ, απειλεί ότι οι ομοεθνείς του θα αποχωρήσουν από όλους τους κρατικούς θεσμούς, συμπεριλαμβανομένου του στρατού, και θα ανασυγκροτήσουν τη δική τους, αυτόνομη ένοπλη δύναμη. Στις δύο δεκαετίες της πολιτικής του κυριαρχίας, ο Ταγίπ Ερντογάν εμφανίζεται ως προστάτης των μουσουλμάνων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, ενισχύοντας την τουρκική πολιτική, οικονομική και πολιτιστική επιρροή στη βαλκανική χώρα. Ωστόσο, η τουρκική κυβέρνηση έχει μείνει μέχρι στιγμής σιωπηλή απέναντι στην υπό εξέλιξη κρίση, ενώ οι ηγέτες των Βοσνίων μουσουλμάνων πιέζουν για πιο ενεργητική υποστήριξη. Την Τρίτη, ο Μπακίρ Ιζετμπέκοβιτς, ηγέτης του κυριότερου κόμματος των Βοσνίων μουσουλμάνων, επισκέφθηκε την Τουρκία, συνοδευόμενος από τον μεγάλο μουφτή Χουσεΐν Καβάζοβιτς.

Οι δύο άνδρες είχαν συνομιλίες με τον Τούρκο πρόεδρο και άλλους αξιωματούχους. Από την πλευρά του ο Σεφίκ Ντζαφέροβιτς, ο οποίος εκπροσωπεί τους μουσουλμάνους στην τριμερή προεδρία (ένας Σέρβος και ένας Κροάτης συμπληρώνουν την τριάδα), επισκέφθηκε το Αζερμπαϊτζάν, στενό σύμμαχο της Τουρκίας. Την Τετάρτη, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ψήφισε τελικά την παράταση κατά ένα έτος της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης EUFOR στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Η Ρωσία απειλούσε μέχρι την τελευταία στιγμή ότι θα θέσει βέτο και έδωσε το πράσινο φως μόνο από τη στιγμή που Αμερικανοί και Ευρωπαίοι δέχτηκαν να μη γίνει καμία αναφορά στην έκθεση του Σμιτ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή