ΗΠΑ: Επιχείρηση ανασύνταξης από τον Μπάιντεν

ΗΠΑ: Επιχείρηση ανασύνταξης από τον Μπάιντεν

Η οριακή επικράτηση στο Νιου Τζέρσεϊ μετρίασε το σοκ από τις εκλογές της Τρίτης

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονο προβληματισμό στις τάξεις των Δημοκρατικών για τις προοπτικές του κόμματος ενόψει των εκλογών για το Κογκρέσο, το 2022, δημιούργησαν τα αρνητικά αποτελέσματα των αναμετρήσεων της Τρίτης σε αμερικανικές πολιτείες και δήμους. Ωστόσο, ο Τζο Μπάιντεν απέφυγε να αναλάβει την πολιτική ευθύνη για τις αποτυχίες Δημοκρατικών υποψηφίων, επιμένοντας ότι η κατεύθυνση των εξελίξεων είναι αναστρέψιμη.

Το χειρότερο δυνατό σενάριο απετράπη ύστερα από την επικράτηση στο Νιου Τζέρσεϊ, με οριακή διαφορά, του Δημοκρατικού Φιλ Μέρφι έναντι του Ρεπουμπλικανού Τζακ Τσιαταρέλι. Το γεγονός όμως ότι σε μια παραδοσιακά «γαλάζια» πολιτεία, όπου ο Μπάιντεν είχε υπερισχύσει πριν από ένα χρόνο του Ντόναλντ Τραμπ με 16 μονάδες διαφορά, έφτασε να κριθεί στο νήμα, ήρθε να ενισχύσει τον διάχυτο σκεπτικισμό. Η νίκη του Ρεπουμπλικανού Γκλεν Γιάνγκιν στη μάχη για την ανάδειξη κυβερνήτη στη Βιρτζίνια και ανάλογα αποτελέσματα σε σειρά τοπικών αναμετρήσεων, από το Λονγκ Αϊλαντ μέχρι το Τέξας, βάρυναν αποφασιστικά στη γενική εικόνα.

Η φθορά του Μπάιντεν

Αυστηρά μέτρα σε εργασιακούς χώρους για την αναχαίτιση της πανδημίας, ενώ οι νεκροί έφτασαν τις 750.000.

Απαντώντας σε δημοσιογράφους για τα αίτια της πολιτικής φθοράς που εισπράττουν οι Δημοκρατικοί, ο Τζο Μπάιντεν σημείωσε: «Οι άνθρωποι είναι αναστατωμένοι και δεν αισθάνονται σιγουριά για πολλά θέματα, από την COVID-19 μέχρι τα σχολεία και τις θέσεις εργασίας, αλλά και για το κόστος ενός γαλονιού βενζίνης. Επίσης, και για το αν είμαι ικανός να περάσω και να υπογράψω σε νόμο την πρωτοβουλία μου Build Back Better… Θα δείτε πολλά πράγματα να βελτιώνονται ταχύτατα και με ευελιξία».

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφερόταν στο εμβληματικό νομοσχέδιό του, προϋπολογισμού 1,75 τρισ. δολαρίων, για την πράσινη μετάβαση και το κοινωνικό κράτος, που έχει βαλτώσει στο Κογκρέσο λόγω των εσωτερικών αντιθέσεων ανάμεσα στη μετριοπαθή και στη ριζοσπαστική ομάδα των Δημοκρατικών. Η υπέρβαση αυτών των αντιθέσεων και η γρήγορη ψήφιση του νομοσχεδίου, όπως και εκείνου για τις υποδομές, θεωρείται από τον Λευκό Οίκο κρίσιμης σημασίας για τη βελτίωση της εικόνας των Δημοκρατικών στην πορεία για τις εκλογές του 2022.

Οι δηλώσεις Μπάιντεν έγιναν στη διάρκεια συνομιλίας του με δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, ύστερα από την ανακοίνωση για την εκκίνηση του εμβολιασμού στα παιδιά. Παρά το γεγονός ότι το 70% των Αμερικανών είναι πλήρως εμβολιασμένο, οι νεκροί της COVID-19 έφτασαν τις 750.000, ενώ πρόσφατη έρευνα κατέδειξε ότι οι ΗΠΑ είναι η δεύτερη ανάμεσα σε 37 πλούσιες χώρες του κόσμου, μετά τη Ρωσία, ως προς τη μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης (2,3 χρόνια στους άνδρες και 1,6 στις γυναίκες) στη διάρκεια της πανδημίας.

Χθες η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα, αυστηρότερα μέτρα για τον έλεγχο της πανδημίας στους χώρους εργασίας. Περίπου 84 εκατομμύρια Αμερικανοί που απασχολούνται σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα με δυναμικό άνω των 100 ατόμων υποχρεώνονται να εμβολιαστούν ή να κάνουν τεστ δύο φορές την εβδομάδα. Οι εν λόγω εταιρείες θα τιμωρούνται με πρόστιμο 14.000 δολαρίων για κάθε ενδεχόμενη παράβαση. Υποχρεωτικός γίνεται ο εμβολιασμός για 17 εκατομμύρια εργαζομένους σε νοσοκομεία, οίκους ευγηρίας και άλλες δομές που επιδοτούνται από το κράτος. Προβλέπονται όμως εξαιρέσεις για εργαζομένους που θα επικαλεστούν λόγους υγείας ή θρησκευτικής συνείδησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή