Αποτελεσματικά τα εμβόλια κατά του ιού HPV

Αποτελεσματικά τα εμβόλια κατά του ιού HPV

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Τα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας περιόρισε η πρώτη γενιά εμβολίου κατά του ιού HPV κατά 87% στη Βρετανία, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet. Η μελέτη εκτιμά ότι έως τα μέσα του 2019 είχαν καταγραφεί 450 λιγότερα κρούσματα καρκίνου τραχήλου της μήτρας και 17.200 λιγότερα προκαρκινικά κρούσματα σε εμβολιασμένες ασθενείς, σε σχέση με τα χρόνια πριν από την ανακάλυψη του εμβολίου κατά του ιού HPV. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Kings College μελέτησαν τα στοιχεία νεοπλασιών στη Βρετανία, μεταξύ 2006 και 2019, για επτά ομάδες γυναικών, για να συγκρίνουν αυτά τα στοιχεία μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων.

Η ιατρική ομάδα στήριξε τη μελέτη της στο εμβόλιο Cervarix, το οποίο προστατεύει από δύο μορφές του ιού HPV, ο οποίος θεωρείται υπεύθυνος γι’ αυτή τη μορφή καρκίνου. Νεότερα εμβόλια, που κυκλοφορούν με την επωνυμία Gardasil, θεωρούνται ακόμη πιο αποτελεσματικά στην προστασία από περισσότερα στελέχη του καρκινογόνου ιού.Οι τρεις ομάδες που εμβολιάσθηκαν ήταν γυναίκες 12-13 ετών, 14-16 και 16-18. Οσες εμβολιάσθηκαν σε πιο μικρή ηλικία αποδείχθηκε ότι διέθεταν τα περισσότερα αντισώματα. Οσες εμβολιάσθηκαν μεταξύ 14 και 16 ετών είχαν 62% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο, ενώ αυτό το ποσοστό μειώθηκε στο 24% για τις γυναίκες 16-18 ετών. «Η μελέτη αυτή προσφέρει την πρώτη απόδειξη ότι η εμβολιαστική εκστρατεία της Βρετανίας κατά του HPV μειώνει δραστικά τα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Αυτό αποτελεί σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για την πρόληψη αυτής της μορφής καρκίνου. Ελπίζουμε ότι τα νέα δεδομένα θα ενθαρρύνουν τον εμβολιασμό, καθώς από τα ποσοστά εμβολιασμένων γυναικών εξαρτάται η αποτελεσματικότητα του εμβολίου», λέει η συντάκτρια της μελέτης, δρ Κέιτ Σολντάν. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι σπάνιος σε νεαρές γυναίκες, και είναι έτσι δύσκολο να εκτιμηθεί η ακριβής επίπτωση του εμβολιασμού για HPV στα ποσοστά της συγκεκριμένης μορφής της νόσου. Η Βρετανία διέκοψε το 2012 τη χορήγηση του Cervarix, αντικαθιστώντας το με το πιο αποτελεσματικό Gardasil.

Η εμβολιαστική εκστρατεία της Βρετανίας μείωσε κατά 87% τα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Πέρυσι, ο ΠΟΥ εγκαινίασε την παγκόσμια στρατηγική εξάλειψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, την πρώτη διεθνή δέσμευση για εξάλειψη της μορφής αυτής της νόσου, θέτοντας ως στόχο τον εμβολιασμό ποσοστού 90% των κοριτσιών πριν από το 15ο έτος της ηλικίας τους. Τον Ιανουάριο, το αμερικανικό υπουργείο Υγείας εγκαινίασε και αυτό εμβολιαστική εκστρατεία κατά του καρκινογόνου ιού. Η εκστρατεία έβαλε στο στόχαστρό της πολιτείες των ΗΠΑ με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού κατά του ιού, όπως η Νότια Καρολίνα, το Τέξας και το Μισισιπί.

Το 2021, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής διαπίστωσε ότι τα εμβολιαστικά ποσοστά εμφανίζουν βελτίωση, αν και λιγότερο από το ήμισυ των νέων γυναικών στις ΗΠΑ έχουν εμβολιασθεί κατά του HPV.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή