Κορωνοϊός: Η ανεμβολίαστη Ρωσία αργοπεθαίνει στις ΜΕΘ

Κορωνοϊός: Η ανεμβολίαστη Ρωσία αργοπεθαίνει στις ΜΕΘ

Εκατοντάδες αρνητές καταλήγουν καθημερινά στα ρωσικά νοσοκομεία

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη χειρότερη θέση της Ευρώπης σε απόλυτους αριθμούς και με μεγάλη διαφορά βρίσκεται πλέον η Ρωσία στο πλαίσιο της πανδημίας, με το μεγάλο ποσοστό των αρνητών εμβολιασμού να έχει οδηγήσει σε εφιαλτικές καταστάσεις στη μεγαλύτερη χώρα του κόσμου, με πάνω από 1.000 νεκρούς κάθε μέρα και τα νοσοκομεία να ξεχειλίζουν από ανεμβολίαστους ασθενείς που αργοπεθαίνουν.

Σε μια εικόνα που χρησιμεύει και ως προειδοποίηση για την Ελλάδα και όλες τις χώρες που ακόμη δεν έχουν φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο εμβολιασμού, η Ρωσία έχει μπει για τα καλά στη δίνη του τέταρτου κύματος της Covid-19.

Την Πέμπτη ανακοίνωσε νέο υψηλό αριθμό νεκρών, με 1.195 μέσα σε μόλις 24 ώρες, και την Παρασκευή άλλους 1.192, φθάνοντας τους 244.447, μακράν το μεγαλύτερο νούμερο στην Ευρώπη και το πέμπτο μεγαλύτερο στον κόσμο.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το πρωί της Παρασκευής όπως δημοσιεύονται στην κρατική ιστοσελίδα стопкоронавирус.рф, το ποσοστό ανοσίας στον πληθυσμό παραμένει πολύ χαμηλό, στο 48%, αλλά οι εμβολιασμένοι είναι λιγότεροι από έναν στους τρεις, μόνο 50,9 εκατομμύρια, κάτι που σημαίνει ότι η πλειοψηφία των Ρώσων είναι ανεμβολίαστοι, στο έλεος της πανδημίας.

Η παραδοσιακή δυσπιστία του ρωσικού πληθυσμού σε οτιδήποτε τους προτείνει το κράτος, κατάλοιπο δεκαετιών κρατικής καταπίεσης που δεν έχει σταματήσει, τροφοδοτεί την αντίδραση στο κάλεσμα για εμβολιασμό. Ακόμη περισσότερη δυσπιστία υπάρχει για την αποτελεσματικότητα των ρωσικών εμβολίων, όπως το Sputnik V.

Το αποτέλεσμα είναι η Ρωσία να έχει κλείσει για μία εβδομάδα όλους τους χώρους εργασίας από τις αρχές του μηνός και να κλείνει για 11 μέρες όλες τις μη απαραίτητες υπηρεσίες από την επόμενη Πέμπτη.

Σε επαρχιακές πόλεις όπως η Βολόγκντα, το ποσοστό εμβολιασμού είναι κοντά στο 25%, με τα νοσοκομεία της πόλης να έχουν εκατοντάδες ανεμβολίαστους στις εντατικές και να ζητούν απεγνωσμένα οι γιατροί και οι νοσηλευτές από τον κόσμο να σπεύσει να εμβολιαστεί διότι θα καταλήξουν να επιβιώνουν ή να μην έχουν σοβαρές επιπτώσεις μόνο οι εμβολιασμένοι.

Πηγή: BBC, стопкоронавирус.рф

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή