Πολυσυλλεκτική η γερμανική Βουλή

Πολυσυλλεκτική η γερμανική Βουλή

Πιο πολύχρωμη και πιο νεανική η Μπούντεσταγκ μετά τις πρόσφατες εκλογές

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Η μακρά κυριαρχία λευκών ηλικιωμένων ανδρών στη γερμανική Βουλή αμφισβητείται με τη νέα φουρνιά βουλευτών, που αντανακλούν περισσότερο από κάθε άλλη φορά τις δημογραφικές αλλαγές που έχουν επέλθει στη γερμανική κοινωνία.

Μόλις το 35% των μελών του Κοινοβουλίου είναι γυναίκες. Ιδίως όμως οι κοινοβουλευτικές ομάδες των Πρασίνων και της Αριστεράς έχουν μεταμορφωθεί. Στη γερμανική Βουλή βρίσκονται για πρώτη φορά δύο διεμφυλικές γυναίκες, μία μαύρη και μία ανοιχτά αμφιφυλόφιλη. Εν τω μεταξύ, στους κόλπους των Σοσιαλδημοκρατών, το ποσοστό βουλευτών που κατάγονται από το εξωτερικό ή έχουν γεννηθεί σε οικογένειες μεταναστών πέρασε από το 10% στο 17%. 

Επίσης, ο μέσος όρος ηλικίας είναι χαμηλότερος από ποτέ. Το ποσοστό βουλευτών κάτω των 35 ετών είναι 40% για τους Πρασίνους και 35% για τους Σοσιαλδημοκράτες. «Με το να είμαστε πιο ορατοί, μπορούμε να ακουστούμε περισσότερο», λέει ο 36χρονος νέος βουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών Χακάν Ντεμίρ, του οποίου ο παππούς είχε φθάσει στη Γερμανία ως «gastarbeiter», τη δεκαετία του 1960. «Οι νέοι άνθρωποι ασκούν πιέσεις στη Βουλή και αυτό φοβίζει κάποιους από τους μεγαλύτερους σε ηλικία βουλευτές, γιατί θέλουμε να ταράξουμε τα νερά σε αυτό το σκουριασμένο μέρος», είπε η 23χρονη Εμίλια Φέστερ, η νεότερη βουλευτής. Οταν γεννήθηκε η Φέστερ, ο απερχόμενος πρόεδρος της Βουλής, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, καθόταν ήδη 25 χρόνια στα έδρανα. Στην εναρκτήρια συνεδρία της περασμένης εβδομάδας, ο 79χρονος Σόιμπλε υποβάθμισε τη νέα φουρνιά συναδέλφων του ως «απογοητευμένους από την αδράνεια της δημοκρατικής διαδικασίας, που ζητούν άμεση δράση». «Αυτοί που θέτουν απόλυτους στόχους στέκονται απέναντι στις αρχές της δημοκρατίας», υποστήριξε ο Σόιμπλε. 

Χάσμα γενεών

Το χάσμα γενεών παρατηρείται στη μεγαλύτερη Μπούντεσταγκ όλων των εποχών. Το μέγεθος της γερμανικής Βουλής δεν είναι σταθερό και κυμαίνεται ανάλογα με τις απαιτήσεις του περίπλοκου γερμανικού εκλογικού συστήματος. Η παρούσα έχει 736 βουλευτές – το μόνο πολυπληθέστερο κοινοβουλευτικό σώμα είναι το κινεζικό Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή