ΚΟΣΜΟΣ

Θητεία Μέρκελ: Προσφυγικό και πανδημία οι μεγαλύτερες προκλήσεις

Θητεία Μέρκελ: Προσφυγικό και πανδημία οι μεγαλύτερες προκλήσεις

Την προσφυγική κρίση και την πανδημία του νέου κορωνοϊού ανέδειξε η απερχόμενη καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ ως τις μεγαλύτερες προκλήσεις της 16ετούς θητείας της σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Deutsche Welle.

Η Μέρκελ, η οποία το 2015 είχε πει «θα τα καταφέρουμε», για το προσφυγικό, εξέφρασε τώρα την πεποίθηση ότι «τα καταφέραμε», ενώ για τη ζωή «μετά την πολιτική» δεν θέλει ακόμη να μιλήσει. Για τη ζωή χωρίς τη Μέρκελ: «θα συνηθίσουμε», ανέφερε .

«Τα δύο γεγονότα τα οποία θεωρώ ότι αποτελούσαν τις μεγαλύτερες προκλήσεις ήταν πρώτον ο μεγάλος αριθμός προσφύγων που έφθασαν εδώ το 2015 – δεν θέλω να μιλάω για κρίση, οι άνθρωποι είναι άνθρωποι – και δεύτερον η πανδημία του κορονοϊού. Ίσως αυτές να ήταν οι κρίσεις στις οποίες είδαμε ξεκάθαρα πώς οι άνθρωποι επηρεάζονται άμεσα και πώς οι ανθρώπινες ζωές κρέμονται από μια κλωστή. Για μένα, αυτές ήταν οι μεγαλύτερες προκλήσεις», επεσήμανε.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΠΕ – ΜΠΕ, η καγκελάριος της Γερμανίας κληθηκε να σχολιάσει τη διάσημη πλέον δήλωσή της για το προσφυγικό από το 2015, «θα τα καταφέρουμε», σημειώνοντας ότι «δεν πήγαν όλα όπως θα έπρεπε, αλλά ήταν μεγάλη επιτυχία το πόσοι πρόσφυγες έγιναν δεκτοί στη Γερμανία και πόσοι ζουν και εργάζονται ακόμη στη χώρα». «Ναι, τα καταφέραμε. Και εννοώ ‘εμείς’, ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων στη Γερμανία που βοήθησαν να τα καταφέρουμε», πρόσθεσε.

Αναφερόμενη στην πρόκληση της κλιματικής αλλαγής, η Μέρκελ δήλωσε μεν υπερήφανη για την σταδιακή απολιγνιτοποίηση της Γερμανίας, εξέφρασε ωστόσο την απογοήτευσή της για το γεγονός ότι το μέχρι τώρα αποτέλεσμα της πολιτικής για το κλίμα δεν είναι ικανοποιητικό. «Χρειαζόμαστε πάντα πλειοψηφίες για τις αποφάσεις μας. Είναι κάτι που το συζητώ συχνά με ακτιβιστές. Λένε ‘πρέπει να κάνετε αυτό τώρα’ και εγώ λέω ‘μα χρειάζομαι πλειοψηφία’. Υπήρχαν μεγάλες απαιτήσεις από την κοινωνία και πολλοί φόβοι. Υπήρξα πάντα προσηλωμένη σε αυτούς τους στόχους και πάλι δεν μπορώ να πω σήμερα ότι το αποτέλεσμα είναι ικανοποιητικό», τόνισε, ενώ ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσει πιο γρήγορα στους στόχους για το κλίμα.

Ερωτηθείσα σχετικά με την παρουσία του υπουργού Οικονομικών και πιθανότατα επόμενου καγκελάριου Όλαφ Σολτς (SPD) μαζί της στην πρόσφατη Σύνοδο των G20 στη Ρώμη, η Μέρκελ δήλωσε ότι «ήταν σημαντικό να δείξουμε ότι η νυν Καγκελάριος και ο πιθανός διάδοχός της συνεργάζονται καλά». Αυτό στέλνει «ένα καθησυχαστικό μήνυμα σε έναν μάλλον ταραγμένο κόσμο. Θεώρησα ότι αυτό ήταν το σωστό», σημείωσε.

Η Γερμανίδα καγεκλάριος ερωτήθηκε μεταξύ άλλων και για το τι θα κάνει όταν αποχωρήσει από την καγκελαρία, για να επαναλάβει για μία ακόμη φορά ότι δεν γνωρίζει, καθώς θα επιθυμούσε ένα διάστημα ηρεμίας. «Θέλω να δω τι θα έρθει στο μυαλό μου να κάνω», πρόσθεσε και ανέφερε ότι θα ήθελε πολύ να διαβάσει και να κοιμηθεί. 

Ειδήσεις σήμερα 

ΠΟΥ: Οι αιτίες που οδηγούν σε αύξηση κρουσμάτων στην Ευρώπη

Τα μυστικά των οστών

Νέο Ταμείο για πράσινες επενδύσεις στα νησιά

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις